Ανακοίνωση σχετικά με τα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Νεάπολης

Έπειτα από τα έκρυθμα περιστατικά που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες στα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Νεάπολης λόγω της ύπαρξης παράλληλων άτυπων λιστών, με αποτέλεσμα να προκληθούν προστριβές και συγκρούσεις, να κληθεί από τους παρευρισκόμενους αστυνομία και εν τέλει την Παρασκευή στο ΚΓ Θεσσαλονίκης να μην τηρηθεί καμία σειρά και απλώς να πάρουν χαρτάκια όσοι ήταν πιο δυνατοί ή πιο γρήγοροι (μια συμβολαιογράφος λιποθύμησε και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ), αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου μεταβήκαμε στους Προϊσταμένους της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών προκειμένου να τους αναφέρουμε τα περιστατικά με στόχο να μην εκτραχυνθεί και άλλο η κατάσταση. Από την πλευρά τους μας ενημέρωσαν πως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους θα προσπαθήσουν να συνδράμουν προσωρινά ώστε να μην έχουμε χειρότερα (ακόμα και με προληπτική παρουσία αστυνομίας με στόχο να αποτραπούν τυχόν προστριβές και συγκρούσεις, χωρίς να μας έχουν ενημερώσει για ποιο χρονικό διάστημα θα είναι εκεί ή πόσα άτομα θα είναι).

Δυστυχώς, στο ΚΓ Θεσσαλονίκης λόγω του ότι ο αναπληρωτής Προϊστάμενος βρίσκεται σε άδεια, κανείς δεν αποδέχεται έστω προσωρινά να αναλάβει τη σχετική ευθύνη προκειμένου να μπορέσουμε να συζητήσουμε την οργάνωση της σειράς αναμονής. Στα πλαίσια αυτά και δεδομένου ότι όσοι βρίσκονται στο ΚΓ Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα δεν δέχονται να αναλάβουν καμία σχετική πρωτοβουλία, είναι πιθανό από Δευτέρα 31.1.2022 να μην γίνονται δεκτές λίστες που μπορεί να οδηγήσουν σε προστριβές και συγκρούσεις.

Μόλις επιστρέψει ο αναπληρωτής Προϊστάμενος θα γίνει άμεσα συνάντηση μαζί του για να δούμε πως αντιμετωπίσουμε προσωρινά το πρόβλημα μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Παράλληλα ενημερώσαμε τα αρμόδια Υπουργεία (Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) καθώς και τον Φορέα, ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση με αύξηση του προσωπικού στην παραλαβή και ταχύτερη ένταξη των δύο κτηματολογικών γραφείων στο Φορέα. Ελπίζουμε ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι πλέον η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θα δοθεί κάποια λύση άμεσα αλλιώς ο Δικηγορικός Σύλλογος θα επανεξετάσει τους τρόπους αντίδρασης και διαμαρτυρίας του.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για όσους συμμετείχαν στα σεμινάρια του Κτηματολογίου βάσει της προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κλήρωση (δεν θα γίνει συνέντευξη).

 

Ο Πρόεδρος

 

Δημήτριος Φινοκαλιώτης