ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 187 ΠΚ

ΤΟ Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην υπ΄αριθμ. 21/15.4.2022 επικύρωσε την από 13.4.2022 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας για παράταση στοχευμένης αποχής από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα μέχρι και τις 29.4.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

 

Παραθέτουμε απόσπασμα της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 13ης Απριλίου 2022:

«…2. Η διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με την προσθήκη της παρ. 6, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητεί και περιορίζει τη δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να καταργηθεί. Η διάταξη αυτή , η οποία, ως δικονομική, εφαρμόζεται αναδρομικά, παράγει ήδη αποτελέσματα και δημιουργεί ανεπιεικείς καταστάσεις.

Οδηγούνται στη φυλακή κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για ήσσονος σημασίας αδικήματα ενώ άλλοι κατηγορούμενοι, που καταδικάζονται για μεγαλύτερης ηθικής και νομικής απαξίας αδικήματα απολαμβάνουν το προνόμιο της αναστολής της ποινής ή της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνέχεια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ , πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 29.4.2022 και στη συνέχεια, να εξετάσουν την παράταση της στοχευμένης αυτής αποχής και τη διεύρυνση του πλαισίου της και στις δίκες β’ βαθμού, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ πλημμεληματικού χαρακτήρα.»

 

                   Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Φινοκαλιώτης                                                   Χρήστος Βρίκος