ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τιμά τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών ως ημέρα μνήμης και αγώνα των γυναικών για πλήρη και ουσιαστική ισότητα. Όταν το 1910 καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως διεθνής ημέρα γυναικών μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, οι γυναίκες στις περισσότερες χώρες δεν είχαν καν αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα και η κατώτερη θέση τους θεωρούνταν φυσική. Στην πορεία του 20ου αιώνα, οι γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν τη νομική τους εξίσωση με τους άνδρες. Ωστόσο, φαινόμενα ουσιαστικήςανισότητας κάνουν την εμφάνισή τους,  τόσο στο επίπεδο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας όσο και στην ίδια την καθημερινότητα που αναπαράγει τη γυναικεία καταπίεση. Οι διακρίσεις λόγω φύλου, σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρενόχλησης εξακολουθούν να υπάρχουν.   Τα περιστατικά παρενόχλησης που δημοσιοποιήθηκαν από γυναίκες  που τόλμησαν να τα καταγγείλουν, απασχολούν το δικηγορικό σώμα  και συνέτειναν να αναδειχθούν ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Οι γυναίκες αμφισβητούν πλέον έμπρακτα τις διακρίσεις, την ανισότητα και την καταπίεση σε βάρος τους, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι οι καιροί έχουν αλλάξει.

Οι γυναίκες δικηγόροι βιώνουν, ως μέλη της κοινωνίας, αυτήν την κατάσταση, έχουν όμως και ειδικότερα προβλήματα, στα οποία πρέπει να σκύψουμε άμεσα ως κλάδος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών στη δικηγορία μειώνεται διαρκώς όσο μεγαλώνει η ηλικία τους, καθώς η μητρότητα και η οικογένεια λειτουργούν ως ένα αόρατο δίχτυ αποκλεισμού στο βαθμό που δεν συνδυάζονται με προνοιακές πολιτικές από την πλευρά της πολιτείας. Από την εποχή των Μνημονίων μέχρι σήμερα, η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την από πριν μειονεκτική θέση των γυναικών δικηγόρων, που βιώνουν το διαχρονικό έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής. Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μάλλον επιβάρυνση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τις γυναίκες δικηγόρους που επιλέγουν να γεννήσουν, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν ίδιες, ενώ το ποσό που παρέχει ο ΕΦΚΑ για τις εξετάσεις της εγκυμοσύνης και τη γέννα δεν ανταποκρίνεται διόλου στα πραγματικά έξοδα και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος κατά το διάστημα της αναγκαστικής αποχής από την εργασία. Σε αυτά τα υλικά προβλήματα έρχονται, δυστυχώς, να προστεθούν τα φαινόμενα παρενόχλησης στους χώρους εργασίας,.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θεωρεί ως βασική του προτεραιότητα την ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων των γυναικών και στηρίζει τον αγώνα τους για ουσιαστική ισότητα και το δικαίωμα να αποφασίζουν κυριαρχικά για το σώμα και τη ζωή τους. Οι γυναίκες δικηγόροι είναι οργανικό κομμάτι του κλάδου μας και πρέπει να μπορούν να εργάζονται με αξιοπρέπεια. Έχει φτάσει πλέον η ώρα να απαιτήσουμε όλες και όλοι οι δικηγόροι την υλοποίηση των αιτημάτων που υιοθέτησε το Πανελλήνιο συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων το 2019. Τα μέτρα αυτά, που δεν εξαντλούν τις διεκδικήσεις των γυναικών συναδέλφων, αλλά συμβάλλουν ώστε αυτές να ασκούν τη δικηγορία σε καθεστώς αξιοπρέπειας, είναι:

  • η επιδότηση από τον ΕΦΚΑ του εισοδήματος που χάνουν οι γυναίκες κατά το χρόνο της κύησης και έξι μήνες μετά τον τοκετό
  • η πραγματική κάλυψη από τον ΕΦΚΑ των εξόδων του τοκετού
  • η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά το χρόνο της κύησης και έξι μήνες μετά τον τοκετό
  •  η θεσμοθέτηση της εγκυμοσύνης και της λοχείας ως σπουδαίων λόγων αναβολής σε ΚΠΔ, ΚΠολΔ και ΚΔΔ.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διεκδικεί από την Πολιτεία, να άρει αυτές τις παραλείψεις, μέσα από την ψήφιση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει τα παραπάνω μέτρα.

                             Ο Πρόεδρος                                 Ο Γενικός Γραμματέας

                     Δημήτριος Κ. Φινοκαλιώτης                      Χρήστος Ε. Βρίκος