Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανόλης Λαμτζίδης, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μανόλης Λαμτζίδης, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης:

«Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου 2008, μόλις μία ημέρα πριν από την πραγματοποίηση της 1043ης συνεδρίασης του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., έλαβα γνώση ότι ένα από τα θέματα συζήτησης της συνεδρίασης, αφορά στην παραχώρηση χώρων του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το καφε-ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται στο ισόγειο επίπεδο του Μεγάρου, το χώρο στον οποίο στεγάζεται το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και για τον περιβάλλοντα χώρο του Δικαστικού Μεγάρου που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το γεγονός ότι τέθηκε αυτό το θέμα προς συζήτηση χωρίς καν να ενημερωθεί και να ζητηθεί η γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, συνιστά απαράδεκτο αιφνιδιασμό και θα προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά των δικηγόρων Θεσσαλονίκης που θα οδηγήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι κατά το διάστημα της θητείας της προηγούμενης διοίκησης μέχρι και σήμερα, ο Προϊστάμενος του Εφετείου Θεσσαλονίκης διατηρούσε «μυστική αλληλογραφία» με τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης χωρίς να καταδεχτεί καν να κοινοποιήσει τα αποστελλόμενα έγγραφα στον Δικηγορικό Σύλλογο και να συγκαλέσει Επιτροπή Διοίκησης του Μεγάρου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τρίτη «πισώπλατη» μαχαιριά για τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης μετά από την επιχειρούμενη ματαίωση ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Λιμάνι και την απόπειρα εκδίωξης του Συλλόγου από το Δικαστικό Μέγαρο.

Με έγγραφό μου (αριθμ. πρωτ.: 12557/11-9-2008) ζήτησα την αναβολή της συζήτησης του ως άνω θέματος προκειμένου να ενημερωθώ έγκαιρα και σε βάθος, ώστε να εισάγω το σχετικό θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και να διατυπώσουμε τις θέσεις μας.

Στο σημερινό συμβούλιο θέτω προ ημερήσιας διάταξης τη λήψη απόφασης σχετικά με τις ενέργειές μας σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος αναβολής του παραπάνω θέματος. Συγκεκριμένα, θα προτείνω τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, από τις ηπιότερες των οποίων θα είναι η αποχή από τα καθήκοντά μας. Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα εκδηλώνεται από την πλευρά ορισμένων κύκλων ιδιαίτερα έντονη επίθεση εναντίον των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, η οποία αν δεν σταματήσει, θα έχει ως αποτέλεσμα την αναστάτωση στη λειτουργία των δικαστηρίων».

 

Ο Πρόεδρος
Μανόλης Αν. Λαμτζίδης