Δικαστικές Φυλακές

Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να στρέψουν την προσοχή τους στο μείζον κοινωνικό θέμα που είναι οι συνθήκες κράτησης και σωφρονισμού Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών.

 

Δυστυχώς, παρά τα όσα επανειλημμένα έχουμε επισημάνει και καταγγείλει σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και σωφρονισμού στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών, στο Τμήμα Μεταγωγών και στους αντίστοιχους χώρους του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης δεν έχουν ληφθεί ούτε οι ανάλογες πρωτοβουλίες, ούτε  τα κατάλληλα μέτρα.

 

«Στοίβαγμα» κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών που έχουν μετατραπεί σε φυλακές υποδίκων, στέρηση των δικαιωμάτων ελεύθερης διακίνησης  ιδεών και πρόσβασης στην πληροφόρηση, ανεπαρκής υγειονομική, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ιδιαίτερα στο Τμήμα Μεταγωγών και στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, που έχει ως ελάχιστες συνέπειες την έκθεση των ίδιων,  καθώς και των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αστυνομικών σε πολλαπλούς κινδύνους προσβολής από μεταδοτικά νοσήματα (φυματίωση, ηπατίτιδα κλπ.) συνθέτουν ένα σκηνικό που αποτελεί προσβολή σε κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπεια και εκθέτει τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

 

Η πρόσφατη αποστολή καταλόγου 45 αιτημάτων από τους κρατούμενους όλων των φυλακών της χώρας στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην κυβέρνηση με σκοπό να αφυπνιστεί  η κοινή γνώμη  και να αναγκαστούν οι αρμόδιοι να λάβουν άμεσα  μέτρα σε συνδυασμό με τη δήλωσή τους ότι αν δεν δοθούν λύσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα κατέλθουν σε μαζική απεργία πείνας και αποχή, αποτελεί επαλήθευση και επιβεβαίωση αυτών των ισχυρισμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Θ. καλεί τον Υπουργό της Δικαιοσύνης να ακούσει τη φωνή των δικηγόρων και της υπόλοιπης κοινωνίας,  να εξετάσει επιστάμενα τα αιτήματα των κρατουμένων και να ανταποκριθεί δίνοντας άμεσα λύσεις σε όσα από αυτά είναι ώριμα και άμεσα υλοποιήσιμα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα νομοθετικού ή άλλου χαρακτήρα.

 

Ειδικότερα, ο Δ.Σ.Θ. απαιτεί:

 

  • Να εφαρμόζεται ο ισχύων Σωφρονιστικός Κώδικας
  • Να προωθηθεί η μεταρρύθμισή του σε προοδευτικότερη κατεύθυνση λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα
  • Οι χρήστες ψυχότροπων ουσιών, ειδικότερα, να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα.
  • Να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης), όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και να μη γίνεται κατάχρησή του
  • Να εφαρμόζεται το μέτρο της χορήγησης των τακτικών αδειών σε όλους τους κρατούμενους που θεμελιώνουν το δικαίωμα και να διευρυνθούν οι όροι χορήγησής τους.
  • Να χορηγείται η υφ’ όρων απόλυση σε όλους όσους τη δικαιούνται
  • Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής, όπως τα ανοικτά κέντρα κράτησης, τα ευεργετικά ημερομίσθια, η ημιελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία.
  • Να εξανθρωπιστεί το καθεστώς επισκεπτηρίου  των κρατουμένων από  τις συζύγους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ιδιαίτερο χώρο.
  • Να επιτρέπεται η είσοδος στις φυλακές στους βουλευτές και τους κοινωνικούς θεσμικούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Μ.Κ.Ο. και Διεθνείς Οργανισμοί).
  • Να επιβληθεί η συμμετοχή εκπροσώπων των Δικηγορικών Συλλόγων στα συμβούλια  των Φυλακών
  • Να ελέγχονται σοβαρά και επιστάμενα οι καταγγελίες για τυχόν άσκηση σωματικής  βίας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στους κρατούμενους.
  • Να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Κρατουμένου, στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κρατούμενοι για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
  • Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης, εξασφαλίζοντας στους κρατούμενους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση.
  • Να εξασφαλίζεται στους κρατούμενους η άσκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και της πρόσβασης στην πληροφόρηση
  • .

 

Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι ότι πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση και να εμπεδωθεί από όλους ότι ο σωφρονισμός συνεπάγεται μόνο τη στέρηση της ατομικής ελευθερίας για κάποιο σκοπό και ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να στερεί τον, για οποιοδήποτε λόγο, κρατούμενο ημεδαπό ή αλλοδαπό από την απόλαυση όλων των άλλων συνταγματικά ή από άλλες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

 

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Μανόλης Αν. Λαμτζίδης                                     Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης