Μετανάστευση

Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Ψήφισμα του Δ.Σ.Θ. για την Οδηγία της ΕΕ περί επιστροφής προσώπων

Η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την 5η Ιουνίου 2008, ασχολήθηκε με το θέμα της μετανάστευσης, με σκοπό την προώθηση και την υιοθέτηση της Οδηγίας (Return Directive) περί επιστροφής προσώπων (που εισέρχονται παράνομα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η Οδηγία τέθηκε για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη Σύνοδο 16-19 Ιουνίου και εγκρίθηκε στις 18-6-08 κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με αυτή, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα επιβάλουν: μέγιστο όριο κράτησης 18 μηνών για τους μετανάστες ‘’χωρίς χαρτιά” πριν από την επαναπροώθηση –απέλασή τους, δυνατότητα για απέλαση σε τρίτη χώρα ακόμα και ασυνόδευτων ανηλίκων και απέλαση προς τρίτη χώρα ‘’τράνζιτ” χωρίς τη συναίνεση του μετανάστη, παράκαμψη νομικών διαδικασιών αφού η φυλάκιση θα μπορεί να διατάσσεται και από διοικητικές αρχές, 5ετή απαγόρευση επανεισόδου στην ΕΕ των ατόμων που έχουν απελαθεί. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε για τον συμβιβασμό μεταξύ του Συμβουλίου και της Κομισιόν για την υλοποίηση της Οδηγίας αυτής που προωθείται από το έτος 2005, ώστε με εισήγησή της να ελαχιστοποιηθεί η νομική βοήθεια στους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα αυτοί να στερούνται από κάθε δικαίωμα και ιδιαιτερότητα, αφού δεν θα γίνεται καμιά διάκριση, π.χ. για τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους ή τα θύματα βασανιστηρίων. Ώθησε για να υπογράφουν συμφωνίες περί επανεισδοχής προσφύγων τρίτες χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, η Νιγηρία κ.λ.π., δίνοντας έμφαση στην Τουρκία, ενώ ζήτησε χρηματοδότηση για την κατασκευή κέντρων κράτησης.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι η Οδηγία αυτή που υιοθετήθηκε δήθεν για την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ, παραβιάζει βασικές αρχές δικαίου. Μετατρέπει τους πρόσφυγες σε εγκληματίες και τους στερεί την ελευθερία τους χωρίς να έχουν εγκληματήσει, τους επιστρέφει σε χώρες τράνζιτ διαφορετικές από τις πατρίδες τους, τους στερεί δηλαδή από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους τα οποία κανονικά έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτα. Παράλληλα, τέτοιες πολιτικές καλλιεργούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Η Ευρώπη από το ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού μετατρέπεται σε φυλακή απελπισμένων ανθρώπων απογυμνωμένων από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους. Στην πραγματικότητα, με την  Ευρώπη –ΟΧΥΡΟ δεν προσφέρεται προστασία στους πολίτες της ΕΕ, παρά μόνο κλονίζονται συθέμελα οι δημοκρατικές αρχές πάνω στις οποίες ιστορικά θεμελιώθηκε.

 

Επειδή το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί παρά μόνο στη βάση του αλληλοσεβασμού και της δημοκρατίας, αλλά και με τη δημιουργία μίας κοινωνίας ανεκτικής στο διαφορετικό, ο Δ.Σ.Θ. ρητά δηλώνει την αντίθεσή του με την ψήφιση αυτής της Οδηγίας.