Παραίτηση Εισαγγελέων

Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την απόλυτη αντίθεση και την εντονότατη διαμαρτυρία του για τη διαδικασία που οδήγησε σε παραίτηση των Αντεισαγγελέων Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, στους οποίους είχε ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

 

Οι παραιτήσεις αυτές δημιουργούν μείζον ηθικό και θεσμικό ζήτημα, που εγγίζει επικίνδυνα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, που κατοχυρώνεται με τη διάταξη του άρθρου 19, παρ. 3 του Οργανισμού Δικαστηρίων, αποτελεί την κορυφαία και πλέον ουσιώδη εγγύηση για την εύρυθμη, ομαλή και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε θυσία, ως κόρη οφθαλμού.
Σε μια εποχή που η αξιοπιστία του θεσμού βάλλεται πανταχόθεν και κλονίζεται συθέμελα, το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του γενναίου και ελεύθερου φρονήματος των λειτουργών της Δικαιοσύνης, ώστε να ενεργούν μόνο με γνώμονα τη συνείδησή τους και να αποκρούουν κάθε εσωτερική και εξωτερική παρέμβαση.

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εναρμονιζόμενος πλήρως με την κοινή στάση και θέση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, θα συνεχίσει ανένδοτα και ασυμβίβαστα τους ιστορικούς αγώνες του για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του Έλληνα Δικαστή και τη θωράκιση των θεσμών, εκφράζει δε την πλήρη συμπαράστασή του στους δύο παραιτηθέντες Εισαγγελείς.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

 

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

Μανόλης Αν. Λαμτζίδης                           Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης