Δηλώσεις Μανόλη Λαμτζίδη, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»

«Με την ευκαιρία της σημερινής μας επίσκεψης στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά ότι έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ο οποίος ξεκινά από τη στιγμή που εκδίδεται η καταδικαστική απόφαση από το Ποινικό Δικαστήριο, περνάει μέσα από τα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών και κλείνει στο κατάστημα των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών». «Αυτός ο φαύλος κύκλος δυστυχώς συνεχίζεται και αυτό οφείλεται στην ευκολία με την οποία μοιράζουν καταδικαστικές ποινές τα Ποινικά Δικαστήρια, στην άρνησή τους να χορηγήσουν αναστολή στις ποινές, καθώς και στην έλλειψη πρόβλεψης για την εφαρμογή εναλλακτικών ποινών. Τώρα, μάλιστα, που υπάρχει διπλασιασμός του ποσού εξαγοράς της ποινής, είναι πολύ εύκολο κάποιος που έχει διαπράξει αδίκημα και δεν έχει τη δυνατότητα καταβολής του ποσού, να παραμένει στο χώρο των φυλακών. Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει αν είναι χρήστης ψυχότροπων ουσιών (ναρκωτικών). Ενώ ένας κρατούμενος είναι χρήστης, εξαρτημένος από ψυχότροπες ουσίες, δηλαδή είναι ασθενής, τον μεταχειρίζονται σαν κοινό εγκληματία.

 

Η χρήση των ουσιών συνεχίζεται ακόμα και στις συνθήκες κράτησης και περιορισμού. Ο χρήστης συνεχίζει να ζητά μέσα στις φυλακές την ουσία με την οποία μπορεί να ανακουφιστεί και έτσι δημιουργείται ένας δεύτερος φαύλος κύκλος. Είναι ένα ζητούμενο το πώς έρχονται στα χέρια τους οι ουσίες μέσα στο περιβάλλον των φυλακών». «Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται πολιτική βούληση προκειμένου να διακοπούν όλοι αυτοί οι φαύλοι κύκλοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλη η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα που την αφορά στο σύνολό της και δεν αφορά σε συγκεκριμένα άτομα. Πρέπει και οι ίδιοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς να αντιληφθούν τη συνέπεια των αποφάσεων που παίρνουν στα ακροατήρια».

«Στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες με 10-15 ανθρώπους να βρίσκονται σε ένα κελί. Δεν σημαίνει ότι για να πληρώσει ο κατάδικος για αυτό που έκανε, πρέπει να μοιράζεται το κελί με άλλους δέκα ανθρώπους. Τίθεται και πάλι το ζήτημα των νέων φυλακών. Θα σας αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα ενός ατόμου που έχει προφυλακιστεί για φόνο και βρίσκεται εδώ και 20 περίπου μέρες στο κρατητήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, πράγμα που είναι παράνομο. Αντί να τον στείλουν στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών, τον κρατούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση επειδή δεν υπάρχει χώρος στα Διαβατά. Από την άλλη, είχαν υποσχεθεί ότι έστελναν κόσμο στα Γρεβενά, όμως τίποτα δεν έχει γίνει με το θέμα αυτό. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα εξαιρετικά απογοητευτική».