Εισήγηση Προέδρου ΔΣΘ σε κοινή συνέντευξη τύπου

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης,
26ης Οκτωβρίου 5,
54626, Θεσσαλονίκη

Εισήγηση του Προέδρου του ΔΣΘ κ. Μανόλη Λαμτζίδη στην κοινή συνέντευξη τύπου ,που δόθηκε με το σκηνοθέτη του «Ντοκιμαντέρ» «ΘΕΜΙΣ», κ. ΜΑΡΚΟ ΓΚΑΣΤΙΝ, την Τετάρτη 16.9.2009 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίζουμε στην πόλη μας και στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τον κύριο ΜΑΡΚΟ ΓΚΑΣΤΙΝ, τον συγχαίρουμε, τον επαινούμε και τον ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία του να αποτυπώσει με τον
κινηματογραφικό του φακό την πραγματικότητα στην ελληνική δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι,

Οι ημερομηνίες που επιλέχθηκαν για τη πραγματοποίηση της σημερινής διπλής συνέντευξης και της πρώτης προβολής του ντοκιμαντέρ «ΘΕΜΙΣ» στην πόλη μας, δεν είναι τυχαίες.

Συμπίπτουν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Πριν από μία ώρα περίπου πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του ισογείου του Δικ/κού Μεγάρου αγιασμός για να «πάει καλά» το δικαστικό έτος.
Εμείς λέμε: «… Καλός είναι ο αγιασμός, αλλά καλού- κακού, για να διώξεις τα ποντίκια, πάρε μια γάτα…». Τα «ποντίκια» εν προκειμένω είναι η δυσμενής κατάσταση στη δικαιοσύνη από άποψη υποδομών και έμψυχου δυναμικού στην πόλη μας, στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο νόμο.
«Γάτα» εν προκειμένω είμαστε όλοι εμείς δικηγόροι, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, απλοί πολίτες που αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για μία καλύτερη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική δικαιοσύνη.

Διαφορετικά, καμία ευοίωνη προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει αν μέσα από τη συνεργασία όλων δεν αναπτυχθεί ένα «κίνημα για τη δικαιοσύνη», μία «γάτα» ικανή να διώξει τα «ποντίκια» της μιζέριας, της παθητικότητας και της εσωστρέφειας των φορέων.

Η ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης είναι πρώτα απ΄ όλα ζήτημα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες της κοινωνίας.
Σε τούτο είναι η συμβολή του κυρίου ΜΑΡΚΟΥ ΓΚΑΣΤΙΝ καθοριστική, αναντικατάστατη και πολύτιμη. Με τον κινηματογραφικό φακό, με τη ματιά ενός τρίτου, απλού πολίτη, μη επαγγελματία νομικού, προσεγγίζει τη λειτουργία των δικαιοδοτικών μηχανισμών και την «παθογένειά» τους, την κάνει κτίσμα του κοινού των αιθουσών , και κατ΄επέκταση της υπόλοιπης κοινωνίας. Ο κ. ΓΚΑΣΤΙΝ προσφέρει μία καλλιτεχνική-βιωματική προσέγγιση της λειτουργίας των δικαιοδοτικών μηχανισμών.

Επιτρέψετε μου να σας παρουσιάσω τη σημερινή εικόνα από τη δική μας πλευρά. Σήμερα, η πολιτική και ποινική δικαιοσύνη απονέμεται σε ένα «γερασμένο» κτίριο, που ασφυκτιά.

Αίθουσες σκοτεινές, με κακή ακουστική. Χωρίς κεντρικό κυλικείο, που παραμένει ανεξήγητα κλειστό για πάνω από δυόμιση χρόνια. Διάδρομοι με καλώδια που κρέμονται σαν θηλιές σε «αγχόνες», στερεά αντικείμενα εγκαταλειμμένα «εική και ως έτυχε» συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του κύριου δικαστικού μεγάρου. Ένα νέο κτίριο, εξακολουθεί, παρά του ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, να αποτελεί υπόσχεση. Οι δικαστικές φυλακές «ξεχειλίζουν», εξακολουθώντας να είναι σε λάθος θέση!

Το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά, εξακολουθεί να στεγάζεται στο ισόγειο μιας παλιάς οικοδομής, στη θέση ενός «παντοπωλείου», στην ίδια θέση από το 1978!!!
Ένα κτίριο-φάντασμα, το «νοσοκομείο για κρατουμένους», που παραμένει ανεξήγητα εκτός λειτουργίας από τη δεκαετία του 1990!
Αυτή είναι η δική μας εικόνα, για την οποία ένα άλλο «ντοκιμαντέρ» θα άξιζε να είχε γυριστεί.

Ας δούμε και τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης:

Α. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

1) Για το έτος 2005 αριθμός μηνύσεων 76.198
2) Για το έτος 2006 αριθμός μηνύσεων 86.875
3) Για το έτος 2007 αριθμός μηνύσεων 73.168
4) Για το έτος 2008 αριθμός μηνύσεων 79.153
5) Για το έτος 2009 έως 11/9 αριθμός μηνύσεων 55.445

Δηλαδή μέχρι σήμερα μέσα σε μία πενταετία έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 370. 839 μηνύσεις (!!!)

Β. Πολιτικό Εφετείο

Για τις παρακάτω κατηγορίες υποθέσεων , οι δικάσιμοι , για τις οποίες προσδιορίζονται οι υποθέσεις στο πολιτικό τμήμα του Εφετείου είναι:

1. Α Τμήμα (ενοχικό- εμπορικό): 4.2.2011 (!!!)
2. Γ Τμήμα (εργατικές- μισθωτικές): 27.9.2010 (!!!)
3. Δ5 Τμήμα (εργολαβικές προσφυγές): 4.10.2010 (!!!)

Γ. Στο Ποινικό Τμήμα του Εφετείου

Οι δικογραφίες προσδιορίζονται σήμερα:

1. Του Τριμελούς Εφετείου (εφέσεις σε υποθέσεις πλημμελημάτων): Για το Νοέμβριο του 2012 (!!!)
2. Του Πενταμελούς Εφετείου: Για τις 25.9.2012 (!!!)
3. Του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: Για το Δεκέμβριο του 2012 (!!!)

Δ. Εισαγγελία Πρωτοδικών

Για κρατούμενους η δικάσιμη προσδιορίζεται μέχρι 11 μήνες (!!!), διαφορετικά, σε μακρότερο χρόνο, ανάλογα με το χρόνο παραγραφής των πράξεων.

Ε. Πρωτοδικείο

Τακτική Μονομελούς (Κτηματολόγιο):
Προσδιορίζονται για 9.12.2010 και 13.1.2011 (!!!)

Ειδική Μονομελούς (Διατροφές και υποθέσεις για την ανάθεση γονικής μέριμνας και επιμέλειας):
Προσδιορίζονται για 22.3.2010 και 14.4.2010 (!!!)

Ασφαλιστικά μέτρα Μονομελούς Πρωτοδικείου:
Προσδιορίζονται για 4.11.2009 (!!!), ενώ έπρεπε λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα τους να προσδιορίζονται άμεσα.

Τακτική Πολυμελούς Πρωτοδικείου:
Προσδιορίζονται για 5.10.2010, 11.10.2010, 9.11.2010 (!!!), 13.10.2010, 5.10.2010, 12.10.2010, και 11.10.2010 (τμήματα Β.Γ,Δ, Θ, Ι, Κ, Λ)

Τακτική Πολυμελούς Πρωτοδικείου (Έφεση κατά αποφάσεων του Ειρηνοδικείων):
Προσδιορίζονται για 6.12.2010 (!!!) και 29.11.2010 (Τμήματα Α και Β)

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή είναι η εικόνα, όσον αφορά στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, την οποία εμείς μπορούμε να σας προσφέρουμε.

Αν τοποθετήσουμε αυτή την εικόνα στο πραγματικό — υλικό της πλαίσιο, που είναι αυτό που σας περιγράψαμε, αλλά και αυτό το οποίο και εσείς ως επαγγελματίες και πολίτες βιώνετε καθημερινά, αντιλαμβάνεστε ότι το να υπηρετεί κάποιος ένα τόσο υψηλό ιδανικό, όπως τη δικαιοσύνη, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποτελεί έργο ηρωικό, μία πραγματική εποποιία, που τη γράφουν καθημερινά οι δικηγόροι, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι ασκούμενοι, άνδρες και γυναίκες.

Και γι αυτή την εποποιία θα άξιζε να γυριστεί ένα νέο «ντοκιμαντέρ».
 
Σας ευχαριστώ