Παρέμβαση του Προέδρου του ΔΣΘ στη σύσκεψη των φορέων της πόλης

Παρέμβαση του Προέδρου του ΔΣΘ στη σύσκεψη των φορέων της πόλης, που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ενόψει
της 74ης ΔΕΘ.

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Ευχαριστώ και για την ενσωμάτωση στην επιστολή — υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό του αιτήματος για νέο Δικαστικό Μέγαρο στη πόλη μας (σελ. 3 της επιστολής-υπομνήματος, παρ. 25. Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου,
όπως ήδη απο ετών έχει εξαγγελθεί … που τόσο έχει ανάγκη η πόλη), πράγμα που θα ενισχύσει σοβαρά τις προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για ανέγερση νέου συμπληρωματικού Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο του Λιμανιού.

Θα ήταν χρήσιμο και επωφελές για τις διεκδικήσεις των φορέων της πόλης μας, αν η σημερινή συνάντηση πραγματοποιούταν συχνότερα, με αντικείμενο συγκεκριμένα κάθε φορά θέματα.

Οι παρατηρήσεις μου είναι οι ακόλουθες:

Α. Οι υποδομές για τη δικαιοσύνη στην πόλή, στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο νομό είναι τουλάχιστον ελλειμματικές.
Το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τους δικηγόρους, ούτε τους δικαστές, ούτε τους δικαστικούς. υπαλλήλους, αλλά ούτε και το κοινό.

Από τότε που παραδόθηκε στη χρήση τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί δραστικά.
Περίπου 700 ήταν τα μέλη του Συλλόγου τότε, 6.300 είναι τα μέλη σήμερα.

Και ασφαλώς κοντά σε αυτά μεταβλήθηκαν και τα πληθυσμιακά δεδομένα του νομού, καθώς και της ευρύτερης εφετειακής περιφέρειας.

Ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος που έγινε στο παρελθόν είναι ότι το αίτημα για νέο, ή, έστω, συμπληρωματικό Δικαστικό Μέγαρο — όπως αυτό που διεκδικούμε στο χώρο του Λιμανιού – δεν είχε διαχυθεί σε όλη την τοπική κοινωνία κατά τρόπο συστηματικό.

Φαινόταν ότι ήταν υπόθεση μόνο — ή κύρια- του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

Είναι τραγικό ότι κάθε φορά στα εγκαίνια της ΔΕΘ το θέμα ανακινείται ιδιαίτερα απο την πολιτεία. Εμείς όντας συνεπείς το διατηρήσαμε και το διατηρούμε πάντοτε στην επικαιρότητα. Αλλά δεν αρκεί αυτό, απαιτείται συστράτευση όλων.

Οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης δεν είναι υπόθεση μόνο του νομικού κόσμου, αλλά όλων των φορέων και των κατοίκων όχι μόνο του Δήμου, αλλά και του συγκροτήματος και του νομού.

Εμείς υποστηρίζουμε ως μοναδική, εφικτή και ρεαλιστική λύση την ανέγερση συμπληρωματικού Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο του λιμανιού και δεν έχει εμφανιστεί καμία εναλλακτική εξίσου ρεαλιστική λύση.

Αποκαλούμε τη δικαιοσύνη «πυλώνα της δημοκρατίας», αλλά στην πράξη ανεχόμαστε αυτός ο «πυλώνας» να στεγάζεται στο σημερινό «γερασμένο» κτίριο.

Αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα καλέσουμε όλους τους φορείς της πόλης με ψηφίσματα ή αποφάσεις των οργάνων τους να τοποθετηθούν ανοιχτά και με επιτακτικό τρόπο για οριστική επίλυση του θέματος.

Σας καλώ να βάλουμε όλοι μαζί ένα στοίχημα.

Μέχρι την επόμενη ΔΕΘ να μη συζητάμε ξανά για νέο — συμπληρωματικό – Δικαστικό Μέγαρο, αλλά να πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνιά του.

Β. Από την επιστολή- υπόμνημα απουσιάζει οποιαδήποτε μνεία στην ανάγκη δραστικής μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που είναι «φονική», όπως τη χαρακτήρισαν οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα.

Επίσης, απουσιάζει οποιαδήποτε μνεία στην ανάγκη μείωσης του αριθμού των ΙΧ που κυκλοφορούν στην πόλη σε συνδυασμό με τη χρήση μέσων δημόσιας μεταφοράς .

Η κυκλοφορία των ΙΧ συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία «νέφους» μέσα στην πόλη, το οποίο «καθαρίζει» με τη βοήθεια του ευεργετικού για την πόλη «Βαρδάρη».

Επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων.

Γ. Επίσης απουσιάζει οποιαδήποτε μνεία στην προσπάθεια αποτροπής της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, δηλαδή της πώλησης του 23% σε ιδιώτη επενδυτή , και της ανάθεσης της διαχείρισης («μάνατζμεντ») σε αυτόν.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ήδη στην πόλη έχει συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο, στο οποίο περιλαμβάνονται και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης,
με βάση απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιό του στο παρελθόν.

Εμφανίζονται να διεκδικούν αυτό το μερίδιο και το «μάνατζμεντ» οικονομικοί κολοσσοί και πολυεθνικές εταιρείες.
Στ΄ αλήθεια πιστεύουμε ότι από το νερό , που αποτελεί «δημόσιο» αγαθό θα βγει κέρδος , που να ικανοποιεί τους κερδοσκοπικούς σκοπούς αυτών των οργανισμών, σκοπών σύμφυτων με τη φύση τους; Ή μήπως επιδιώκουν
«παράπλευρες» κερδοφόρες δραστηριότητες, που μπορούμε να τις αντιληφθούμε αν διαβάσουμε το τροποποιημένο καταστατικό της ΕΥΑΘ;

Άλλωστε, και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην προοπτική αυτή ζητώντας τη «δημοτικοποίηση» της διάθεσης και διανομής του νερού.

Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει τη συμπερίληψη — έστω αυτού του αιτήματος — στην επιστολή-υπόμνημα.

Γ. Εξωτερική Περιφερειακή.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δεν λάβουμε υπόψη μας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις απο τη χάραξή της, και ότι, στο στάδιο της διαβούλευσης , που θα ακολουθήσει υποχρεωτικά, πρέπει να παρέμβουμε αποφασιστικά υπέρ της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ότι σοβαρά προβλήματα ήδη έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Πυλαίας , ενδεχόμενα και άλλων περιφερειακών Δήμων , τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κύριε Δήμαρχε,

Θα μπορούσα να σας αναπτύξω εκτενέστερα τις απόψεις μου για όλα τα θέματα της επιστολής-υπομνήματος, όπως πχ. για την υποθαλάσσια αρτηρία, για την οποία είμαι προσωπικά αντίθετος, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιό μας δεν έχει λάβει θέση.
Καταλήγοντας, τονίζω ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε στην μονότονη , κάθε παραμονή εγκαινίων της ΔΕΘ, επανάληψη αιτημάτων των φορέων και κατοίκων της πόλης προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, αλλά να αναπτύξουμε διεκδικητικά κινήματα επιχειρώντας να δώσουμε λύσεις προς
όφελος του λαού της πόλης μας.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της επιστολής-υπομνήματος, δεν είμαι σε θέση να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω, διότι το σύνολο αυτών των αιτημάτων δεν έχει τεθεί υπόψη του Διοικητικού μας Συμβουλίου έγκαιρα με αποτέλεσμα να
μην έχει διεξαχθεί η σχετική συζήτηση και να μην είμαι εξουσιοδοτημένος να λάβω θέση.

Ευχαριστώ.