ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣΘ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης,
26ης Οκτωβρίου 5, 54626, Θεσσαλονίκη

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣΘ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Θεσσαλονίκη, 22.7.2009

Θεωρούμε θετικό γεγονός την επίσκεψη των στελεχών της «ΘΕΜΙΔΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ» στην πόλη μας και την πραγματοποίηση της σύσκεψης, μετά από ένα διάστημα «χειμερίας νάρκης” διάρκειας δέκα μηνών περίπου.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη το ζήτημα θα είχε διευθετηθεί μέσα σε ενάμιση μήνα από την τελευταία δραματική σύσκεψη, που έγινε στο ΥΜΑ-Θ, δηλαδή, μέχρι τις 15-10-2008.

H πολιτεία οφείλει στη Θεσσαλονίκη, στο μεγαλύτερο κέντρο μετά την Αθήνα ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο, τουλάχιστον ένα σύγχρονο συμπληρωματικό δικαστικό μέγαρο.

Οι υποδομές για τη δικαιοσύνη στο δήμο, στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο νομό είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες. Ενδεικτικά απαριθμούμε:

Δικαστικό Μέγαρο «γερασμένο» , Ειρηνοδικείο Λαγκαδά ακατάλληλο, Σωφρονιστικό κατάστημα Διαβατών ανεπαρκές και σε ακατάλληλο σημείο (δίπλα σε βιομηχανίες υψηλού κινδύνου).

Με την προηγούμενη διοίκηση «ωρίμασε» η ιδέα της ανέγερσης νέου — έστω συμπληρωματικού- δικαστικού μεγάρου στο χώρο του ΟΛΘ ως λύση εφικτή, άμεσα υλοποιήσιμη και ρεαλιστική μέχρι του σημείου ο νομικός κόσμος της πόλης να θεωρήσει ότι το έργο ήταν “στα σκαριά”.

Από τότε, υποσχέσεις δόθηκαν, ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις ψηφίστηκαν προγραμματικές συμφωνίες δεσμευτικού χαρακτήρα υπογράφτηκαν, «μακέτες» κατασκευάστηκαν, εξαγγελίες από στόματος πρωθυπουργού –και μάλιστα δύο
φορές – ακούστηκαν, αλλά η πόλη Δικαστικό Μέγαρο δεν είδε…

Ο προηγούμενος Υπουργός Δικαιοσύνης σε μία σύσκεψη φορέων τον περυσινό Σεπτέμβριο, εξαγγέλλοντας τη ματαίωση του έργου , σύμφωνα με τα «κελεύσματα» του ΥΠΕΧΩΔΕ — δήθεν λόγω κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας, που τώρα αποτελεί παρελθόν- ενέπαιξε τους δικηγόρους και το
νομικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Η δυναμική αντίδρασή μας (διαδηλώσεις την περίοδο της ΔΕΘ, δημόσια απόρριψη της επίσημης πρόσκλησης του Πρωθυπουργού για συμμετοχή στα εγκαίνια) και η συστηματική, επίμονη και συνεπής στάση μας ανάγκασε την
Κυβέρνηση να διατηρήσει την υπόθεση «ζεστή», αντί να την «παγώσει».

Η τελευταία επίσκεψη του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης και η «ιδίοις όμμασι» διαπίστωση του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο έχουμε περιέλθει όλοι οι παράγοντες της δικαιοσύνης εξαιτίας της κατάστασης του σημερινού δικαστικού μεγάρου, επιτάχυνε προς θετική κατεύθυνση τις εξελίξεις και αυτό το πιστώνουμε θετικά στη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης.

Καρπός αυτών των ενεργειών αποτελεί — ως συνέχεια αντίστοιχης σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης – η ευρεία σύσκεψη φορέων της πόλης που πραγματοποιείται σήμερα , Τετάρτη 22 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του ΔΣΘ σε συνεργασία με τη «ΘΕΜΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», από την οποία προσδοκούμε πολλά. Θέλουμε λύσεις. Και η προτεινόμενη από εμάς λύση (συμπληρωματικό μέγαρο στο χώρο του ΟΛΘ) δεν έχει βρει μέχρι σήμερα σοβαρό αντίλογο. Κάποιες άλλες προτάσεις δεν
είναι πειστικές, ρεαλιστικές ή εφικτές. Πάντως δεν θα ανεχθούμε άλλο εμπαιγμό.
Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά το «ναυάγιο» της υποθαλάσσιας να παράσχει γραπτές εξηγήσεις για τις προθέσεις του σε σχέση με το πιο πάνω έργο. Να σταματήσει τα «ήξεις αφίξεις».

Αναμφισβήτητα η παρούσα σύσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, αλλά ασφαλώς δεν μπορεί να δώσει ΣΗΜΕΡΑ τη ΛΥΣΗ.

1. Ιστορικό

Στις 9.9.2006 ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας δήλωνε –και για το νέο Δικαστικό Μέγαρο : «Σήμερα είναι δρομολογημένα, υλοποιούμενα έργα».

Στις 2/08/2007 ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας στις 02/08/2007 τόνιζε ότι :
“…Με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία, που σε 3 περίπου χρόνια από σήμερα θα δώσει στη Θεσσαλονίκη ένα υπερσύγχρονο, λειτουργικά άρτιο και αισθητικά υψηλού επιπέδου Δικαστικό Μέγαρο. Σήμερα ικανοποιείται ένα σοβαρό αίτημα της κοινωνίας της Βορείου Ελλάδος και του δικαστικού και νομικού κόσμου της.
Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού προς τους φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2006 γίνεται σήμερα πραγματικότητα”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει οι προεργασίες για την ανέγερση του νέου μεγάρου.

5.6.1996

Στις 5.6.1996 η Προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το αρ. πρωτ. 3050/2006 απευθυνόμενη στον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης κ. Κων/νο Κωστήρη «σε απάντηση του υπ αριθμ. 837/4-6-1996 εγγράφου» του παρείχε την πληροφορία ότι : .
«Στο χώρο βόρεια του δικαστικού μεγάρου (μεταξύ του κτιρίου του ΟΤΕ και του μεγάρου) ……………………. είναι πιθανή η εύρεση τάφων του ρωμαϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προηγηθεί η έρευνα πριν από τη θεμελίωση της επέκτασης του δικαστικού μεγάρου…» Αλλά η ύπαρξη του δυτικού ρωμαϊκού νεκροταφείου είναι γνωστή και από άλλες πηγές .

5 .9. 2005

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στη σύσκεψη του ΔΣΘ που είχε γίνει στις 5-9-2005 συμμετείχαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου και Γιάννης
Μαγκριώτης, του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής. Ο τότε πρόεδρος του ΔΣΘ, αναφερόμενος στο κτιριακό πρόβλημα, ζήτησε την ανέγερση συμπληρωματικού Δικαστικού Μεγάρου, προτείνοντας χώρο εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης, την κτιριακή αναβάθμιση των ειρηνοδικείων Λαγκαδά και Βασιλικών, τη μηχανογράφηση του υποθηκοφυλακείου, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του Δικαστικού Μεγάρου.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου και ζήτησαν να συνδιαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

7.9.2005

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2005 με εντολή του Δ.Σ. της Εταιρίας η Επιτροπή Καταλληλότητας για την αξιολόγηση του προφερόμενου χώρου, για την επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης συνέταξε « ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΡΙ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» αποτελούμενη από τους Κώστα Ανεστάκο, Προϊστάμενο Χωροταξίας και Υποδομών της Εταιρίας «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», ως
Προέδρου της τον τότε Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΔΣΘ ( Δημήτριο Γαρούφα, και Γεώργιο Αποστολίνα ) Αργύρη Μπούμπα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Εταιρίας «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» και
Όλγα Παντελίδου, Αρχιτέκτονα Μηχανικού του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Εταιρίας «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» δηλαδή ΤΡΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ μέλη του ΤΕΕ, αφού επισκέφθηκε τον προσφερόμενο χώρο, και ομοφώνως κατέληξε στις εξής παρατηρήσεις:

«… 1. Ο προσφερόμενος χώρος είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, υπεύθυνος δε φορέας για τη χρήση του είναι ο ΟΛΘ. Α.Ε

2. Βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτού και του ΔΜΘ διέρχεται η λεωφόρος Πολυτεχνείου.

3. Είναι δυνατή η βελτίωση των προσπελάσεων μεταξύ του υφισταμένου Δικαστικού Μεγάρου και του χώρου αυτού.

4. Μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη ενότητα με το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και τα Διοικητικά Δικαστήρια (παλαιό κιίριο ), με ελεύθερο χώρο την πλατεία μεταξύ των υφισταμένων Δικαστηρίων, κατά τρόπο συμβατό με τη
διατήρηση και την ανάδειξη των βυζαντινών τειχώντηςΘεσσαλονίκης.

5. Υπάρχει δυνατότητα ανέγερσης σύγχρονου κτιρίου, που να μπορεί να καλύψει τις σημερινές και μελλοντικές
δκαστηριακές ανάγκες της πόλης, χωρίς να δημιουργεί αισθητικά προβλήματα συνύπαρξης με το διατηρητέο κτίριο των Διοικητικών Δικαστηρίων και τον αρχαιολογικό χώρο.

Το πλέγμα των Δικαστικών Μεγάρων είναι δυνατό να συγκεντρώσει το σύνολο των υπηρεσιών, που υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες
στην πόλη.

6. Γειτνιάζει με περιοχή πολιτιστικών λειτουργιών (παλαιές διατηρητέες αποθήκες λιμένος Θεσσαλονίκης, που χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακοί, μουσειακοί και πολιτιστικοί χώροι).

7. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο και έξοδο της υπό κατασκευήν υποθαλάσσιας αρτηρίας, διευκολύνοντας την πρόσβαση και στις ανατολικές συνοικίες της πόλης και αποφορτίζοντας κυκλοφοριακά το ήδη βεβαρημένο κέντρο της.

8. Έχει δυνατότητα εκτεταμένου επιφανειακού χώρου στάθμευσης. Είναι ένα σημείο με πλήρη επάρκεια κυκλοφοριακών υποδομών.

Εξυπηρετείται από αστικές γραμμές και βρίσκεται αρκετά κοντά σε μελλοντικό σταθμό του Μετρό (Πλατεία Δημοκρατίας).

9. Δεν Θα απαιτηθούν ιδιαιτέρως δαπανηρές επενδύσεις για την απόκτηση της γης. …»

10. Το κόστος Λειτουργίας – Συντήρησης του κτιρίου βαρύνει το μισθωτή (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την ΟΛΘ Α.Ε. Το συνολικό μίσθωμα θα διαμορφωθεί βάσει του κόστους κατασκευής και του κόστους χρήσεως χερσαίας ζώνης (γυμνής γης).

7.9.2005

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με την 4672/ 07-09-2005 (ΦΕΚ 1257 Β΄/07-09-2005) απόφασή του ανέθεσε στη «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» τη μέριμνα για την εξασφάλιση κατάλληλου οικοπέδου και την κατασκευή Νέου Δικαστικού
Κτηρίου στη Θεσσαλονίκη που θα αποσυμφορήσει το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο και θα αναβαθμίσει τις Δικαστικές Υπηρεσίες της Συμπρωτεύουσας.

10.9.05

Την 10.9.05 ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην σύσκεψη φορέων υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου για ανέγερση νέου κτιρίου σε χώρο του ΟΛΘ προϋπολογισμού 12 εκατ. ΕΥΡΩ.

13.9.2005

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας κατά τη συνάντηση με τους Παραγωγικούς Φορείς της Θεσσαλονίκης τόνισε:
“Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για τα θέματα που έθεσαν και αφορούν στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Στα οποία αμέσως απαντώ:

«….1. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

. Για την κάλυψη των δικαστικών αναγκών στη Θεσσαλονίκη και την απαραίτητη αποσυμφόρηση του Δικαστικού Μεγάρου απαιτούνται νέες κτιριακές υποδομές 7.000 – 8.000 τ.μ. περίπου, ώστε το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Δικαστικά Αρχεία, να
μεταστεγασθούν από το Δικαστικό Μέγαρο σε άλλο χώρο.

. Τελικά η χρησιμοποίηση παρακείμενου προς το Δικαστικό Μέγαρο οικοπέδου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, 12 περίπου στρεμμάτων, κρίθηκε ως η βέλτιστη λύση.

. Έτσι, η προ ημερών κατατεθείσα πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου υιοθετήθηκε άμεσα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Επιτροπή Καταλληλότητας του Υπουργείου ήδη αποφάνθηκε θετικά για τον χώρο.

. Η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο. Αλλά την χρήση μέχρι το 2045 έχει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

. Έχω την πίστη ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΛΘ θα καταλήξουν θετικά.

. Η ΘΕΜΙΣ μπορεί να εκπονήσει α΄ φάση μελέτης και να δημοπρατήσει το έργο μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2006 – Προϋπολογισμός 12 εκ. Ευρώ.

9.9.2006

Στις 9.9.2006 ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τον χώρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.), στον οποίο δρομολογήθηκε η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου της συμπρωτεύουσας.

Ο κ. Παπαληγούρας ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» κ. Δημήτρη Σκούρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Θ. κ. Ιωάννη Τσιάρα και τον Γενικό Διευθυντή του Ο.Λ.Θ. κ. Αρχοντή
Γρηγοριάδη για τις διαδικασίες κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί με δαπάνες του Ο.Λ.Θ. και να εκμισθωθεί εν συνεχεία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά την ενημέρωσή του για το νέο Δικαστικό Μέγαρο ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών της Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:

«Υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, 4 κρίσιμα έργα υποδομών για τη Δικαιοσύνη.
…………………………………………………………………………………………………………

Δεύτερο μεγάλο έργο είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Καταλήξαμε στην ενδεδειγμένη λύση και βρισκόμαστε στην τελική φάση συμφωνίας με τον Ο.Λ.Θ. για την ανέγερσή του στο Λιμάνι, δίπλα ακριβώς στο υπάρχον, με το οποίο το νέο θα συναρθρώσει ενιαίο σύνολο. Η μελέτη του κτιρίου, εμβαδού 10.000. τ.μ., θα εκπονηθεί από την «ΘΕΜΙΣ
Κατασκευαστική», η κατασκευή θα γίνει με δαπάνη του Ο.Λ.Θ. που θα το εκμισθώσει με μακροχρόνια μίσθωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα 30 χρόνια.
………………………………………………………………………………………………………
Τα 4 αυτά θέματα αποτελούσαν μέχρι σήμερα αιτήματa της Βόρειας Ελλάδος. Σήμερα είναι δρομολογημένα, υλοποιούμενα έργα».

21 .2.07

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης υπέγραψε τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Περί κυρώσεως αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο άρθρο 9 του ν. 3299/2004 — Κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκληση», με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα ανέγερσης κτιρίου, με δαπάνες του «Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.», στην περιοχή της λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο θα εκμισθωθεί από το δημόσιο για την κάλυψη υπαρχουσών επιτακτικών αναγκών στέγασης των δικαστηρίων της πόλης.

Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

«Επιτρέπεται η απευθείας εκμίσθωση στο Δημόσιο ή στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), για χρονικό διάστημα έως 35 έτη, κτιρίου ή κτιρίων που ανεγείρονται στην ανωτέρω λιμενική ζώνη με δαπάνες της Ο.Λ.Θ. Α.Ε., για την εγκατάσταση δικαστηρίων. Το μίσθωμα
ορίζεται, ύστερα από έκθεση της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με σύμβαση μεταξύ των ως άνω φορέων και αναπροσαρμόζεται ανά εξαετία, με όμοια διαδικασία. Σε περίπτωση διαφωνίας, το θεμιτό μίσθωμα
καθορίζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατά τη διαδικασία των μισθωτικών διαφορών. Η μίσθωση που καταρτίζεται διέπεται κατά τα λοιπά από τις διατάξεις του ν. 3130/2003 (ΦΕΚ 76 Α΄)».

21.3.2007

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου 2007 τη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και είχε συναντήσεις με τη Διοίκηση του Οργανισμού και με το Προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την προοπτική ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στις 13:00 μ.μ. της ίδιας ημέρας παρουσίασε στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου Δικαστικού Μεγάρου της συμπρωτεύουσας και έδωσε συνέντευξη Τύπου για την προώθηση της ανέγερσής του.

14.5.2007

Σε ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα «Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη) στις 14/05/2007 μεταξύ των άλλων τόνιζε :

«… ΑΞΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ — ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η νέα εποχή της εταιρίας «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ», που υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει και ελέγχει τις υποδομές της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζεται πια από ταχύτητα και διαφάνεια στην εκτέλεση των έργων, χωρίς καθυστερήσεις, υπερβάσεις και κακοτεχνίες και με μέσο κόστος κατασκευής που συγκριτικά είναι κατά 30% χαμηλότερο των αντίστοιχων του παρελθόντος.

Έτσι:

…………………………………………………………………………………………………
Προχωρεί εντατικά η ανέγερση σημαντικού αριθμού δικαστικών μεγάρων σε όλη τη χώρα, ενώ αξιοποιούμε και τον νόμο για Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή 2 νέων μεγάλων δικαστικών μεγάρων στην Πάτρα και το Ηράκλειο.
…………………………………………………………………………………………………………

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στην πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή νομοθετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία σε χώρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης θα ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, δίπλα στο ήδη υπάρχον σήμερα, με το οποίο θα συναρθρώνει ενιαίο σύνολο.
Η μελέτη θα εκπονηθεί από την «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», ενώ το κτίριο θα ανεγερθεί με δαπάνες του Ο.Λ.Θ., που στη συνέχεια θα το εκμισθώσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με πολύχρονη μίσθωση.

Στις 2 Αυγούστου 2007 ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας υπέγραψε Προγραμματική Συμφωνία με τον Ο.Λ.Θ. (Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης), εξασφαλίζοντας τη σύντομη κατασκευή του Νέου Δικαστικού
Κτηρίου στη Θεσσαλονίκη σε χώρο του Ο.Λ.Θ. ακριβώς έναντι του Υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

2.8.2007

Στις 2.8.07 υπογράφτηκε Προγραμματική Συμφωνία ανάπτυξης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, μεταξύ ΤΑ.Χ.ΔΙΚ., «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» και ΟΛΘ Α.Ε., ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας
αναφέρθηκε στους βασικούς της όρους, που προβλέπουν:

1. Ανέγερση κτιρίου 7.500 τ.μ. για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου Θεσσαλονίκης εντός των ορίων του ΟΛΘ.

2. Η εκπόνηση του τεχνικής μελέτης του κτιρίου θα γίνει από τη «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.».

3. Χρονοδιάγραμμα: θα απαιτηθούν 9 μήνες για την εκπόνηση της μελέτης, των τευχών δημοπράτησης και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης, και ακολούθως το έργο θα
δημοπρατηθεί και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια από την ανάδειξη του αναδόχου.

4. Η δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου αναλαμβάνεται από τον ΟΛΘ.

5. Το έργο χρηματοδοτείται από τον ΟΛΘ. Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα χορηγήσει δάνειο στον ΟΛΘ για το σύνολο του κόστους κατασκευής του έργου και η κάλυψη του συνόλου της δαπάνης αυτής θα βαρύνει το ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. μέσω του συνολικού μισθώματος.

6. Το συνολικό μίσθωμα διαμορφώνεται με συγκεκριμένο τύπο βάσει του κόστους κατασκευής και του κόστους χρήσης γης.
Η Προγραμματική Συμφωνία προβλέπει τα παρακάτω:

. Ανέγερση κτηρίου 7.500 τ.μ. για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου Θεσσαλονίκης εντός των ορίων του Ο.Λ.Θ.

. Η εκπόνηση της τεχνικής μελέτης θα γίνει από τη «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.».

. Χρονοδιάγραμμα: θα απαιτηθούν 9 μήνες για την εκπόνηση της μελέτης, των τευχών δημοπράτησης και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Δικαιοσύνης και ακολούθως το έργο θα δημοπρατηθεί και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια από την ανάδειξη του αναδόχου.

. Η δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου αναλαμβάνεται από τον Ο.Λ.Θ.

. Η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ θα εκπονήσει την Τεχνική Μελέτη του κτιρίου και θα μεριμνήσει για την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Δικαιοσύνης. Η Δημοπράτηση και Επίβλεψη του έργου θα γίνει από την ΟΛΘ Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις (Ν. 1418/84, ΠΔ 319, κλπ), η οποία στη συνέχεια θα εκμισθώσει το ακίνητο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).

. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ο.Λ.Θ. Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα χορηγήσει δάνειο στον Ο.Λ.Θ. για το σύνολο του κόστους κατασκεύης του έργου και η κάλυψη του συνόλου της δαπάνης αυτής θα βαρύνει το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. μέσω του ετησίου μισθώματος.

. Το συνολικό μίσθωμα διαμορφώνεται με συγκεκριμένο τύπο βάσει του κόστους κατασκευής και του κόστους χρήσης γης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρα τόνισε ότι «με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας ξεκινά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία, που σε 3 περίπου χρόνια από σήμερα θα δώσει στη Θεσσαλονίκη ένα υπερσύγχρονο, λειτουργικά άρτιο και αισθητικά υψηλού επιπέδου Δικαστικό Μέγαρο. Σήμερα ικανοποιείται ένα σοβαρό αίτημα της κοινωνίας της Βορείου Ελλάδος και του δικαστικού και νομικού κόσμου της.

Η Προγραμματική Συμφωνία έφερε τις υπογραφές του Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Αναστάση Παπαληγούρα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Ι. Τσάρα.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΡΟ θα ανεγερθεί ακριβώς απέναντι από το ήδη υπάρχον, σε οικόπεδο του ΟΛΘ.

Το κόστος κατασκευής καταρχήν εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ. Το παλιό και το νέο μέγαρο αναμένεται στο μέλλον να συνδεθούν κατά πάσα πιθανότητα με την κατασκευή γέφυρας. Το έργο αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση και στην ομαλότερη λειτουργία των δικαστηρίων.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ αφενός του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και της εταιρείας “Θέμις Κατασκευαστική” από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφετέρου του ΟΛΘ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας  αναφέρθηκε στους βασικούς της όρους. “Συμφωνούμε”, δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας, “στην ανέγερση κτιρίου εμβαδού 7.500 τετρ. μ. και 3.000 τετρ. μ. υπόγειων χώρων για τη στέγαση, αρχικά, του ειρηνοδικείου και του πταισματοδικείου
Θεσσαλονίκης, μέσα στα όρια του οικοπέδου του ΟΛΘ. Συμφωνούμε η εταιρεία του υπουργείου ‘Θέμις Κατασκευαστική’ να εκπονήσει την τεχνική μελέτη του έργου, καθώς και να μεριμνήσουμε για την έκδοση κοινής  υπουργικής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης, η οποία ισοδυναμεί με πολεοδομική άδεια”.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι για την εκπόνηση της μελέτης, των τευχών δημοπράτησης και την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης θα απαιτηθούν περίπου εννέα μήνες. Αμέσως μετά το έργο θα δημοπρατηθεί και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια από τη δημοπράτησή του. Η δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου θα γίνει από τον ΟΛΘ, ο οποίος στη συνέχεια θα εκμισθώσει για 35 χρόνια το ακίνητο στο ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο θα αναλάβει το κόστος  λειτουργίας και συντήρησής του. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΛΘ με τη δημιουργία χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα τον δανειοδοτεί για το σύνολο του κόστους του έργου, ενώ η κάλυψη της συνολικής δαπάνης θα βαρύνει το ΤΑΧΔΙΚ μέσω του συνολικού μισθώματος.

“Το σχέδιο συνένωσης του παλαιού με το νέο δικαστικό μέγαρο θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συμφωνίας”, δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας, “γιατί απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και μέριμνα, δεδομένου ότι υπάρχει και το θέμα της υποθαλάσσιας, που αυτή τη στιγμή διαχωρίζει, τρόπον τινά, το παλιό από το καινούργιο κτίριο”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Ιωάννης Τσάρας τόνισε την κοινωνική διάσταση της πρωτοβουλίας του ΟΛΘ, δεδομένου ότι το νέο δικαστικό μέγαρο είναι μείζον θέμα για τη Θεσσαλονίκη. “Θεωρώ ότι η συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Σε περίπου τρία χρόνια πιστεύουμε ότι το νέο μέγαρο θα έχει ολοκληρωθεί. Όσο για το ενδεχόμενο να
εκμεταλλευτεί ο ΟΛΘ κάποιους χώρους του νέου μεγάρου, είναι ένα θέμα υπό συζήτηση και ειδικότερα συνάρτηση του κόστους”, δήλωσε.

2. Για το ενδεχόμενο ανέγερσης ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ σε κάποια από τα στρατόπεδα εντός πόλης ή πολεοδομικού συγκροτήματος.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι, διότι η προοπτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πάγιες διεκδικήσεις των τοπικών Δήμων.
Συγκεκριμένα:

Α. Στις 18.2.03 με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΤΕΔΚ ΝΘ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ότι :

«…. Το Δ.Σ. σε έκτακτη συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του κ. Βασιλείου Παπαγεωργόπουλου, Δημάρχου Θεσσαλονίκης, αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων του ΠΣΘ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω απόφαση:

Στις 23/4/02 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Γ.Παπαντωνίου ανακοίνωσε την εξ ολοκλήρου παραχώρηση ορισμένων στρατοπέδων στους Δήμους, ως πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξ αυτής της ανακοινώσεως διοργανώθηκαν
εκδηλώσεις και ξεκίνησε η εκπόνηση μελετών αξιοποίησης των χώρων των στρατοπέδων από τη Β.Δ. Αναπτυξιακή.
Οι ρυθμίσεις όμως που αφορούν την παραχώρηση των στρατοπέδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βασίζονται στο ν.2745/99, ο οποίος προβλέπει ρητά την κατά τουλάχιστον 50% παραχώρηση των χώρων των στρατοπέδων που απελευθερώνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού επιτρέπεται στον ίδιο νόμο ο καθορισμός αστικών χρήσεων γης ανεξαρτήτως των ισχυόντων ή προβλεπομένων χρήσεων και όρων δόμησης της κάθε περιοχής.

Με άλλα λόγια δε δεχόμαστε τη δημιουργία νέων πολυκατοικιών, νέων οικοδομικών μεγαθηρίων, νέων οικοδομικών τετραγώνων και μάλιστα εκτός όρων δόμησης.

……………………………………………………………………………………………………..

Η παραχώρηση των στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στους Δήμους είναι η μόνη διέξοδος «διαφυγής» από τον ασφυκτικό κλοιό του μπετόν και της ολοένα αυξανόμενης δόμησης με την ανάπτυξη του
πρασίνου, των πάρκων, των χώρων αναψυχής, των ανοικτών αθλητικών κέντρων κ.α.

Η εξολοκλήρου παραχώρηση των εκτάσεων των υπό μετεγκατάσταση στρατοπέδων στους Δήμους είναι η μοναδική ελπίδα για να αξιοποιηθούν οι τελευταίοι αυτοί πνεύμονες ποιότητας ζωής σε ένα ήδη πυκνοδομημένο και κυκλοφοριακά βεβαρημένο αστικό περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη διάταξη του ν.2745/99 πρέπει να καταργηθεί και το σύνολο των εκτάσεων να περιέλθει με νόμο στους Δήμους για να αξιοποιείται για κοινωφελείς χρήσεις κι αναπτυξιακούς σκοπούς, που θα αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια, τουλάχιστο όσον αφορά στα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα Θεσσαλονίκης κι Αθηνών. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα στρατόπεδα που περιλαμβάνονται εντός των ορίων της πολεοδομικής ζώνης:

Δήμος Θεσσαλονίκης:

Στρατόπεδο Κακιούση (170 στρέμματα).(Απομάκρυνση των αποθηκών καυσίμων). Στρατόπεδο πλησίον του Λιμένος.
Μέρος του Στρατοπέδου του Πεδίου του Άρεως (Γ? Σ.Σ.).
Στο υπόλοιπο που θα μετατραπεί σε στρατηγείο του ΝΑΤΟ, οι ΟΤΑ ζητούν εκτεταμένη δενδροφύτεση.
Δήμος Καλαμαριάς:
Στρατόπεδο Κόδρα
Ναυτική Διοίκηση Β.Ε.
Δήμος Μενεμένης
Στρατόπεδο Ζιάκκα
Δήμος Ευόσμου
Στρατόπεδο Παπακυριαζή
Δήμος Αμπελοκήπων
Στρατόπεδο Μ.Αλεξάνδρου
Δήμος Σταυρουπόλεως
Στρατόπεδο Παύλου Μελά
Δήμος Πολίχνης
Στρατόπεδο Καρατάσσου

Τα έξοδα για τη μετεγκατάστασή των στρατοπέδων μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές και όχι με την ανέγερση νέων πολυκατοικιών. …………………. για να αποτελέσουν χώρους αθλητισμού, αναψυχής και ποιότητας ζωής, …………………………..

Η Τ.Α. θα διαχειριστεί τα υπό μεταβίβαση στρατόπεδα με ενιαίο τρόπο ώστε να αποφευχθούν ανισορροπίες και να αποδωθούν πραγματικά και σύντομα στους πολίτες. Η ΤΕΔΚ Ν.Θεσσαλονίκης θα παρακολουθήσει τις ενέργειες και θα συντονίσει τους ΟΤΑ του πολεοδομικού συγκροτήματος για τη βέλτιστη αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας τόσο στην οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων, όσο και σε κάθε ενδεχόμενη δημιουργία μικτού φορέα «εκμετάλλευσης» των εκτάσεων. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αντέξει άλλο τσιμέντο και η Τ.Α. δεν μπορεί να ανεχθεί άλλον εμπαιγμό και παραγκωνισμό.

Οι Δήμοι αυτόνομα και συνεργαζόμενοι έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν πετύχει στον τομέα των αστικών αναπλάσεων και μπορούν να διασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των στρατοπέδων με στόχο την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Β. Στις 10.12.04 με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΤΕΔΚ ΝΘ , ανακοινώνεται Ι ότι:

«………….Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού μας, πιστή στα προηγούμενα ψηφίσματα της για το θέμα επαναβεβαιώνει τις θέσεις της για την παραχώρηση των στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
……………

Αγωνιζόμαστε με ενότητα και όλες μας τις δυνάμεις ώστε το ζήτημα της παραχώρησης των στρατοπέδων να αντιμετωπισθεί ενιαία από το υπουργείο για όλα τα στρατόπεδα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Η λύση είναι μία: Η αλλαγή του Νόμου 2745, που προβλέπει την οικοδόμηση μέρους των πρώην στρατοπέδων και την πλήρη παραχώρησή αυτών που
βρίσκονται μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκλειστικά και μόνο για κοινωφελείς σκοπούς.
Όπως σημειώνεται στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ «… στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, υπάρχουν δυστυχώς πολλά στρατόπεδα τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί από τον Στρατό, είτε υπολειτουργούν. Θα πρέπει τάχιστα να αποδοθούν στους Δήμους ώστε να φιλοξενήσουν σύντομα δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και συγκεκριμένα τα στρατόπεδα:

Του Δήμου Θεσσαλονίκης: «Κακιούση», «Γ? Σώμα Στρατού», «Φαρμάκη», «Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου» και «Μυστακίδου». Του Δήμου Καλαμαριάς: «Κόδρα» και «Νταλίπη». Του Δήμου Μενεμένης: «Ζιάκκα». Του Δήμου Ευόσμου: «Παπακυριαζή». Του Δήμου Αμπελοκήπων: «Μ.
Αλεξάνδρου». Του Δήμου Σταυρουπόλεως: «Παύλου Μελά». Του Δήμου Πολίχνης: «Καρατάσσου».

3. Ανέγερση νέου Μεγάρου στο «Χώρο πάρκινγκ»

Το Δυτικό Βυζαντινό τείχισμα αποτελεί ένα από τα σημαντικά μνημεία της πόλης μας τα μνημεία και ο αρχαιολογικός τους περίγυρος αποτελούν τους χώρους της εικόνας – μνήμης της πόλης, της μνήμης με την έννοια της κοινωνικής συνοχής.
Τα ιστορικά μνημεία , όπως το Δυτικό Βυζαντινό περιτείχισμα (το Τμήμα μεταξύ του κτιρίου του ΟΤΕ και του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου) πρέπει να «απελευθερώνονται» με τη δημιουργία ανοικτών χώρων και πλατειών, με δενδροφυτεύσεις και τη μεταφορά της ρυθμολογίας τους στην περιβάλλουσα αρχιτεκτονική και όχι με «φαραωνικού» τύπου λύσεις.
Το κράτος προβάλλοντας ως άλλοθι την εξυπηρέτηση των πολιτών και την «κοινή ωφέλεια» υλοποιεί, χωρίς να αμφισβητεί, πρακτικές συχνά καταστροφικές για τη μνήμη της πόλης και τον πολιτισμό της
Τα μνημεία αυτά αποτελούν «πολιτισμικοί πόροι που πρέπει να διαφυλαχθούν ερμηνευόμενοι συνεχώς.

Άλλωστε, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει διατυπώσει στο παρελθόν (1996) με σαφήνεια την άποψή της «Στο χώρο βόρεια του δικαστικού μεγάρου (μεταξύ του κτιρου του ΟΤΕ και του μεγάρου) ……………………. είναι πιθανή η εύρεση τάφων του ρωμαϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης . Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προηγηθεί η έρευνα πρίν από τη θεμελίωση της επέκτασης του δικαστικού μεγάρου…..»

Ο κίνδυνος εμπλοκών και ματαίωσης του έργου — το οποίο άλλωστε ποσοτικά δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες γιατί δίνει το πολύ 3.000 τμ κτισμένης επιφάνειας — είναι λοιπόν προφανής, ώστε κάθε τέτοια σκέψη πρέπει να εγκαταλειφθεί. Θα απαιτηθεί σε κάθε περίπτωση η γνωμοδοτήση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ),

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή για νέο δικαστικό συμπληρωματικό μέγαρο πρέπει να εξυπγρετεί τα ακόλουθα κριτήρια καθοριστικά για εμάς κριτήρια:

Να βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει ιδιαίτερη ενότητα με το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και τα Διοικητικά Δικαστήρια, με ελεύθερο χώρο την πλατεία μεταξύ των υφισταμένων Δικαστηρίων, κατά τρόπο συμβατό με τη
διατήρηση και την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών της Θσσαλονίκης.
Να μπορεί να καλύψει τις σημερινές και μελλοντικές δκαστηριακές ανάγκες της πόλης, χωρίς να δημιουργεί αισθητικά προβλήματα συνύπαρξης με το διατηρητέο κτίριο των Διοικητικών Δικαστηρίων και τον αρχαιολογικό χώρο.
Το πλέγμα των Δικαστικών Μεγάρων να είναι δυνατό να συγκεντρώσει το σύνολο των υπηρεσιών, που υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Να είναι σημείο με πλήρη επάρκεια κυκλοφοριακών υποδομών, να εξυπηρετείται από αστικές γραμμές και να βρίσκεται αρκετά κοντά σε μελλοντικό σταθμό του Μετρό (Πλατεία Δημοκρατίας).

Άλλες λύσεις δεν μπορεί να είναι λειτουργικές, εφικτές , ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες.