Αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. στην Άγκυρα

Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. στην Άγκυρα
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό του στις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο ΔΣΘ εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του κ. Μανόλη Λαμτζίδη και το μέλος του ΔΣ κ. Ελευθέριο Μυλωνά επισκέφθηκε ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του οικείου τοπικού δικηγορικού Συλλόγου την Άγκυρα.
Η επίσκεψη θα διαρκέσει από τις 14 μέχρι και τις 17  Ιουλίου.
Την πρώτη ημέρα, η αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΔΣΘ παρευρέθηκε στην εναρκτήρια τελετή που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Άγκυρας, στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα σε όσους είχαν διατελέσει πρόεδροι του ΔΣΑ, είτε είχαν συμπληρώσει περισσότερο από 30 χρόνια ενεργού δικηγορίας, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου , στο υπόγειο του οκταώροφου κτιρίου διοίκησης του Συλλόγου, ιδιοκτησίας του ΔΣΑ.
Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Δικγορικού Συλλόγου Άγκυρας έδωσε το λόγο για σύντομο χαιρετισμό στους παριστάμενους εκπροσώπου άλλων δικηγορικών Συλλόγων ή ενώσεων και συγκεκριμένα στους Προέδρους ή εκπροσώπους τους του Εθνικού Συλλόγου Ρουμανίας, Εθνικού Συλλόγου Σερβίας, Εθνικού Συλλόγου της FYROM , της Ένωσης Αράβων Δικηγόρων και της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων (UIA).

O Πρόεδρος του ΔΣΘ στο χαιρετισμό του ανέφερε:
Εξωχότατε κύριε Πρόεδρε του ΔΣΑ
Αξιότιμα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ
Αξότιμοι κύριοι Πρόεδροι των άλλων δικηγορικών συλλόγων και δικηγορικών ενώσεων,

Αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευγενική σας πρόσκληση και τη φιλόξενη διάθεση, με την οποία μας υποδεχθήκατε.

Για πρώτη φορά βρέθηκα στην Άγκυρα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα είναι η τελευταία για το καλό των Συλλόγων μας και της δικηγορίας στις δύο χώρες.

Σας μεταφέρω τις ευχές και  τους χαιρετισμούς των 6.300 δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, καθώς και όλων των δικηγόρων της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο ρόλος των δικηγόρων στην οικοδόμηση μιάς κοινωνίας με ευημερία, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη στις ημέρες μας είναι ουσιώδης.

Ειδικότερα, αυτός ο ρόλος γίνεται μοναδικός και αναντικατάστατος, όσον αφορά τη σφυρηλάτηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών του Ελληνικού και του Τουρκικού, αλλά και μεταξύ των υπόλοιπων Βαλκανικών λαών .

Αυτό , εκτιμώ, ότι είναι ένα από τα πρωταρχικά μας καθήκοντα και υποχρεώσεις απέναντι στους λαούς μας. Και αυτό το  καθήκον, το οποίο επωμιζόμαστε είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Κατά την οικοδόμησης μίας σύγχρονης δημοκρατίας , δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι και να παραμένει ανεξάρτητη απέναντι στην εκτελεστική εξουσία , ώστε να καταστεί αποτελεσματική και αξιόπιστη απέναντι στους πολίτες, στους οποίους απευθύνεται και για χάρη των οποίων απονέμεται.

Δεν μπορεί να νοηθεί δημοκρατία χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Και δεν μπορεί να νοηθεί δικαιοσύνη χωρίς ελεύθερο και ανεξάρτητο δικηγόρο με αξιοπρεπείς όρους άσκησης του επαγγέλματος.

Αυτή η κρίση είναι η δική μας συμβολή στη σημερινή εκδήλωση, κρίση , η οποία στηρίζεται στην πείρα δεκαετιών αγώνων του δικηγορικού σώματος στην Ελλάδα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλείνοντας, δε θα σας αποχαιρετίσω, διότι ελπίζουμε να σας δούμε περί τις αρχές Δεκεμβρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ΔΣΘ σκοπεύει να διοργανώσει μία ευρεία συνάντηση δικηγορικών Συλλόγων από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης με θεματολογία γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα της δικηγορίας.

Και πάλι σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και για όλα όσα κάνατε ή θα κάνετε για να διευκολύνετε την παραμονή μας εδώ.»

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. ΑΧΣΕΝ ΚΟΣΑΡ   ξενάγησε τους φιλοξενούμενους στο οκταόροφο κτίριο διοίκησης του ΔΣΑ , στο οποίο λειτουργούν :

1.      Κέντρο κατάρτισης ασκουμένων
2.      Κέντρο εκμάθησης των νομικής ορολογίας στα Αγγλικά ή Γαλλική
3.      Κέντρο διαμεσολάβησης και διαιτησίας
4.      Βιβλιοθήκη
5.      Μουσείο της Δικαιοσύνης (σε δύο επίπεδα στον υπόγειο χώρο)
6.      Ραδιοφωνικός σταθμός και διαδικτυακή τηλεόραση ιδιοκτησίας του συλλόγου, που ασχολούνται με επίκαιρα ζητήματα της δικαιοσύνης και της δικηγορίας σε τοπικό , ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
7.      Αίθουσα ιατρείου για παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε δικηγόρους και ασκούμενους
8.      Χώρος εστίασης των ασκουμένων και νέων δικηγόρων
9.      Χώρος συνάντησης και  ψυχαγωγίας δικηγόρων και ασκουμένων που διαθέτει καφετέρια , αναγνωστήριο, και  μπιλιάρδο για τους χρήστες.
10.     Χώρος φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ.)στο ισόγειο, που προοριζεται για εμπορική εκμετάλλευση (μίσθωση).
11.      Μικρό αμφιθέατρο χωρητικότητας 200 περίπου ατόμων, στο υπόγειο του ίδιου κτιρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση , την οποία προαναφέραμε.
12.     Χώρος εκμάθησης  χρήσης  ηλεκτρονικών υπολογιστών
13.     Αίθουσες συναντήσεων και συσκέψεων
14.     Αίθουσες συνεδριάσεων Επιτροπών και Πειθαρχικών Συμβουλίων
15.     Χώροι για τα αρχεία του Συλλόγου
16.     Γραφεία προσωπικού (διοικητικό τμήμα- γραμματεία , οικονομικό τμήμα, τμήμα εκδόσεων, τμήμα δημοσίων σχέσεων κλπ.)

Το κτίριο αυτό είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Τουρκία, όπως ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία ο Πρόεδρος του ΔΣΑ.

Το απόγευμα της ιδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δεξίωσης , που έγινε σε ιδιόκτητο συγκρότημα κτιρίων  της Ενωσης αποτελούμενο από κτίριο διοίκησης – συνεδριακό κέντρο-ξενοδοχείο  συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι απηύθυναν ιδιαίτερη πρόσκληση στην αντιπροσωπεία του ΔΣΘ σε γεύμα  και ζήτησαν ενημέρωση για την κατάσταση της δικηγορίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ