Η Διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση τόσο για την εθνική δικηγορία, όσο και για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Από τη μία εκδηλώνεται μία γενικευμένη επίθεση κατά του δικηγορικού επαγγέλματος από:
1. Την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη αποστείλει «καταγγελία» («αιτιολογημένη γνώμη») στην Ελληνική Κυβέρνηση , με την οποία την καλεί να συμμορφωθεί στις αιτιάσεις της καταργώντας διατάξεις και ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τις αμοιβές των δικηγόρων, και οι οποίες υποτίθεται ότι αντιβαίνουν την αρχή του «ελεύθερου ανταγωνισμού». Η στάση της Ολομέλειας των Προέδρων θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο, που θα πραγματοποιηθεί η Διαβαλκανική Διάσκεψη.
2. Την πλευρά της Τριμερούς Επιτροπής («Τρόϊκας») , η οποία εξανάγκασε την Ελληνική Κυβέρνηση στο «Μνημόνιο», που ήδη έγινε νόμος του κράτους (αρ.3845 5Α’/6.5.2010 ) να συμπεριλάβει σε ιδιαίτερο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ δεσμεύσεις για κατάργηση των πιο πάνω διατάξεων και ρυθμίσεων και αναμόρφωση του τοπίου της εθνικής δικηγορίας που πρέπει να λάβουν τη μορφή νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων μέσα στο 2010.
3. Την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανάγκασε την Ελληνική Κυβέρνηση να «ενσωματώσει» την Οδηγία για τις Υπηρεσίες- Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και άλλες διατάξεις (3844/ 63Α’/3.5.2010) προκειμένου να εναρμονίσει το καθεστώς των ελλήνων δικηγόρων με μία «ιδεατή» κατάσταση και εικόνα «νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης» , που διατηρούν για τη δικηγορία οι ηγετικές ομάδες της Ε.Ε. ενεργώντας κάτω από την επιρροή συγκεκριμένων και επώνυμων επαγγελματικών ομάδων πίεσης.
Παράλληλα, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής στην περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης και των Βαλκανίων ευρύτερα, αλλά και ευρύτερα καταγράφεται έντονη κινητικότητα και σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις. Διατηρείται η ρευστότητα και αναταραχή στα Δυτικά Βαλκάνια. Σημειώνεται μεταβολή της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική και ιδιαίτερα στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την μειονότητα των Ρωμιών της Πόλης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου .
Ο Αραβικός κόσμος, και ιδιαίτερα οι απλοί πολίτες με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της «πειρατικής» επίθεσης των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στο «Στολίσκο της Ελευθερίας» αρχίζει να αφυπνίζεται. Ολόκληρος ο κόσμος συνειδητοποιεί τι σημαίνει αποκλεισμός ενάμιση εκατομμυρίου ψυχών σε μία στενή Λωρίδα με μοναδική προοπτική την εξουθένωση, την εξαθλίωση και την λιμοκτονία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται μέσω από μία εγωιστική αναδίπλωση των εθνικών κρατών σε ακύρωση της έννοιας της «Ευρώπης», όπως τη συνέλαβαν αρχικά οι εμπνευστές της και σε αποδυνάμωση των αντίστοιχων μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των επιμέρους κρατών με συνέπεια να επιτρέπει Οργανισμούς, που δε διαθέτουν καμία δημοκρατική νομιμοποίησης , όπως το ΔΝΤ, να «υποδουλώνουν» τα αδύναμα κράτη – μέλη ένα-ένα (Ουγγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα). Ήδη να ετοιμάζονται να «πάρουν σειρά» και άλλα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου.
Την ίδια στιγμή ασθενικά κράτη των Δυτικών Βαλκανίων χτυπούν την πόρτα αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή , θα μπορούσαμε να πούμε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται κατά της Ευρώπης!
Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Διάσκεψης.
Ο ΔΣΘ με την ιστορική αυτή πρωτοβουλία , την πρώτη, τη μόνη , αλλά όχι και την τελευταία αυτής της ευρύτητας , του βάθους και του κύρους, που πραγματοποιείται με υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επιχειρεί μέσω της θεματολογίας που έχει επιλεγεί («Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η επίδρασή της στις Εθνικές νομολογίες και νομοθεσίες», «Ο θεσμικός ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων στα εθνικά κράτη-Ο δικηγόρος ως συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και ο ρόλος του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης») να προσεγγίσει από τη πλευρά των νομικών την περίπλοκη αυτή κατάσταση στην περιοχή και να «φωτίσει» τις εξελίξεις με βάση τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές που όλοι οι δικηγόροι υπηρετούμε. Τη δικαιοσύνη ως υπέρτατη αξία , το σεβασμό στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη ουσία και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης , στοιχεία τα οποία μέσα στη ροή του ιστορικού χρόνου για την περιοχή μας και την ευρύτερη περιοχή δεν υπήρξαν δεδομένα και , ακόμα και σήμερα, αποτελούν αντικείμενο αγώνα και διεκδίκησης από τους δικηγόρους και τους Δικηγορικούς Συλλόγους και στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμα.
Ο «κύκλος» των προσκεκλημένων έχει ιδιαίτερη σημασία.
Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους εθνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους των Βαλκανίων, αλλά και στους τοπικούς-περιφερειακούς , με τους οποίους έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις.
Για πρώτη φορά ανταποκρίθηκε θετικά η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, οι εκπρόσωποι του οποίου θα συνυπάρξουν με τους εκπρόσωπους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι επίσης θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη .
Έχουμε απευθυνθεί στους δικηγόρους της Μέσης Ανατολής. Κλήθηκαν η Ένωση Αράβων Δικηγόρων (που αριθμεί 800.000 μέλη από την Μαυριτανία, Σουδάν, Αλγερία, Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,Ιράκ, Ιορδανία, Συρία, Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη- Λωρίδα της Γάζας) ) ο Εθνικός Συριακός και ο Σύλλογος Δαμασκού, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.
Έχουμε απευθυνθεί στους Δικηγορικούς Συλλόγους των χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Η Ένωσή τους θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρό της , Πρόεδρο του Δ.Σ. της Άγκυρας και νυν Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ακόμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος του Αζερμπαϊτζάν , ιδρυτικό μέλος της πιο πάνω Ένωσης.
Οι τρεις αυτές γεωγραφικές περιοχές αποτελούν κατά την άποψή μου στοιχεία μιας ευρύτερης γεωγραφικής και ιστορικής περιφέρειας, στα όρια της οποίας (όχι πάντοτε σαφή και προσδιορισμένα) αναπτύχθηκαν πανάρχαιοι πολιτισμοί.
Οι φορείς τους, λαοί διαφορετικών θρησκειών και φυλετικών προελεύσεων, άλλοτε μέσα από πολεμικές συγκρούσεις και κατακτήσεις , όταν αυτές σε απώτερες εποχές ήταν ο κανόνας, άλλοτε με ειρηνικές διεισδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέσω του εμπορίου και της ναυτιλίας, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού και σήμερα διεκδικούμε , όλοι εμείς, ένα διακριτό ρόλο ,ενταγμένοι μέσα σε ευρύτερα πλαίσια με «όπλα» πάντοτε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Η διάλεξη που δέχθηκε να δώσει η Βυζαντινολόγος Πρύτανης κυρία Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ με θέμα «Τα Βαλκάνια από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα» κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο αναφοράς και την ίδια προβληματική . Οι πολιτιστικοί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μέσα στη ροή του ιστορικού χρόνου μεταξύ των λαών και των εθνοτήτων , που ζούσαν στο εσωτερικό ή στην της πλέον μακραίωνης αυτοκρατορίας , η οποία ήταν ταυτόχρονα σε συνεχή επαφή με τη Δύση, τον Αραβικό κόσμο, αλλά και τον αχανή ιστορικό-γεωγραφικό χώρο του των περιοχών του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας εξακολουθούν να είναι και σήμερα ισχυροί και αποτελούν το υπόβαθρο για τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζομένων φορέων που αντιστοιχούν σε διάφορους τομείς κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης , της συνεργασίας και της συναδέλφωσης. Με τον τρόπο αυτό, καλούμαστε από την πλευρά μας, να υπηρετήσουμε την ΕΙΡΗΝΗ.
Εξίσου αξιοσημείωτο ,είναι ότι για πρώτη φορά στην πόλη μας έρχεται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (“CCBE”) José María Davó Fernández, Πρόεδρος Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE), και εκπρόσωπος του «καθ’ ύλην αρμόδιου» οργάνου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Θεωρούμε όμως μεγάλη μας τιμή ότι φιλοξενούμε στην πόλη μας και ότι θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στη διάσκεψη ο κύριος ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΡΕΪ , δικηγόρος, Πρόεδρος του Παν-αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την εμπέδωση του Κράτους Δικαίου. Η συμβολή του με την εμπειρία , τις γνώσεις και τις ικανότητες που διαθέτει στην επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να είναι καθοριστική καθώς το «νομικό περιβάλλον» στις ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετικό , αλλά οι προβληματισμοί, τα προβλήματα και οι επιδιωκόμενες με βάση τις πανανθρώπινες αξίες απαντήσεις δεν μπορεί παρά να είναι κοινά.
Πρωτότυπο στοιχείο της παρούσα δραστηριότητας είναι η ενεργοποίηση εθελοντών και εθελοντριών δικηγόρων και ασκουμένων (10 για τη γραμματειακή υποστήριξη και 13 ξενόγλωσσων για τις ανάγκες της επικοινωνίας με τις ξένες αντιπροσωπείες )
Στατιστικά Στοιχεία της Διάσκεψης
Εθνικοί Σύλλογοι των Βαλκανίων (8)
Αλβανία
Βουλγαρία
Σερβία
Κύπρος
Μαυροβούνιο
ΠΔΓΜ
Τουρκία
Ελλάδα
Τοπικοί περιφερειακοί Σύλλογοι Βαλκανίων (εκτός των εθνικών) (10)
1 από Αλβανία (Τίρανα)
2 από Βουλγαρία (Μπλαγκόεβγκραντ, Φιλιππούπολη)
1 από Σερβία (Βελιγράδι)
1 από Ρουμανία (Βουκουρέστι)
1 από Κύπρο (Πάφος)
4 από Τουρκία (Άγκυρα, Προύσα, Εσκισεχίρ, Αδριανούπολη)
Διεθνείς Ενώσεις και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (2)
Διεθνής Ένωση Δικηγόρων-Union Internationale des Avocats (UIA)
Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE)
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (1)
Ενωση Αράβων Δικηγόρων-Arab Lawyersʼ Union (ALU)
ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (2)
Σύνδεσμος Δικηγορικών Συλλόγων Χωρών Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Countries Bar Associations-BCBA)
Δικηγορικός Σύλλογος Αζερμπαϊτζάν (Azerbaijan lawyers Association)
Η.Π.Α. (1)
Παναμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος
Γλώσσες (που θα χρησιμοποιηθούν):
Αγγλικά, Ισπανικά, Ελληνικά, Σέρβικα, Βουλγάρικα, Ρουμάνικα, Αλβανικά, Τούρκικα, Αραβικά, Αζέρικα
Αριθμός δικηγόρων που εκπροσωπούνται μέσω των Εθνικών και περιφερειακών Δικηγορικών Συλλόγων, των Διεθνών Δικηγορικών Οργανώσεωνκαι Συνδικαλιστικών Ενώσεων
CCBE : 1.000.000
Ένωση Αράβων Δικηγόρων (ALU) : 800.000
Σύνδεσμος Δικηγορικών Συλλόγων Χωρών Μαύρης Θάλασσας (ΒCBA):
Παναμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος: