EΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΘ ΣΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2010
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: EΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΘ
ΣΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
 
Σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου ο Πρόεδρος του ΔΣΘ, κ. Μανόλης Λαμτζίδης, θα επισκεφθεί τους πέντε Ιρανούς πρόσφυγες που έχουν κατέβει σε απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα διότι δεν τους χορηγείται άσυλο από την Ελληνική πολιτεία. Οι δύο από τους πέντε έχουν ξεκινήσει την απεργία πείνας από τις 19 Ιουλίου, δηλαδή έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Οι υπόλοιποι προχώρησαν στην κίνηση αυτή από τις 16 Αυγούστου.
Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος του ΔΣΘ συναντιέται με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά και από τους δικηγόρους τους.
Ο Πρόεδρος του ΔΣΘ κατά την επίσκεψή του στο χώρο που βρίσκονται οι Ιρανοί απεργοί πείνας δήλωσε:
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την Ελλάδα, χώρα υποδοχής χιλιάδων προσφύγων λόγω της γεωγραφικής της θέσης να έχει αφήσει αρρύθμιστα ζητήματα, όπως αυτό της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Δεν πρέπει να μετατραπούμε σε χώρα ούτε αδιάφορη, ούτε εχθρική στο κύμα των προσφύγων που κατακλύζουν τη χώρα μας. Ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι η ράθυμη κρατική γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ρύθμισης εκκρεμοτήτων. Είναι ζήτημα καθαρά ανθρωπιστικό και σεβασμού των πανανθρώπινων αξιών. Καλούνται όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο να ασκήσουν πίεση προκειμένου να βρεθεί λύση και να διακοπεί η απεργία πείνας των πέντε Ιρανών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση τόσο του συγκεκριμένου, όσο και του ευρύτερου ζητήματος. Η παρουσία μου σήμερα εδώ αυτό σημαίνει. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υπεκφυγές και καθυστερήσεις».