Γραπτό υπόμνημα του Προέδρου του Δ.Σ.Θ.στην Συνέλευση (Ολομέλεια) των φορέων της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου  2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μανόλης Λαμτζίδης συμμετέχοντας στην Συνέλευση (Ολομέλεια) των φορέων της Θεσσαλονίκης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος τη Δευτέρα 6/9/2010 κατάθεσε ένα γραπτό υπόμνημα στο οποίο ανάφερε τα
παρακάτω:

Προς τη ΣΥΣΚΕΨΗ (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ) των  ΦΟΡΕΩΝ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
6 Σεπτεμβρίου 2010

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή Σας να λάβω μέρος ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη σημερινή σύσκεψη (ολομέλεια) προκειμένου – σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησής Σας- να «αξιολογήσουμε την πορεία του κυβερνητικού έργου, να συζητήσουμε προβλήματα, προτάσεις και προοπτικές και να θέσουμε νέους αναπτυξιακούς στόχους για την πόλη μας.» Η σημερινή κατάσταση στο υφιστάμενο παλαιό Δικαστικό Μέγαρο.
Είναι γνωστό σε όλους και όλες τους «παρεπιδημούντες στην Ιερουσαλήμ» ότι μείζον θέμα για τους δικηγόρους, τους δικαστές-εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους της πόλης μας είναι το ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων σε συνδυασμό με τη σημερινή κατάσταση του παλαιού υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου , όπως διαμορφώθηκε μετά την έκρηξη ισχυρής βόμβας στις 14 Μαΐου 2010.
Το σημερινό (παλαιό) Δικαστικό Μέγαρο εδώ και δεκαετίες δεν είναι λειτουργικό καθώς έχουν μετατραπεί ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι σε γραφεία προκειμένου να εξυπηρετήσουν επιτακτικές ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών. Από τις 14.4.2010 τίθεται πλέον επιτακτικά και το ζήτημα της ασφάλειας , το οποίο εξακολουθεί να μην έχει αντιμετωπιστεί οριστικά. Ούτε ηχητικά συστήματα προειδοποίησης έχουν εγκατασταθεί, ούτε μηχανήματα ελέγχου (“Χ-RAY”) στην κεντρική είσοδο έχουν τοποθετηθεί, ενώ αυτή τη στιγμή – δηλαδή μήνες μετά την έκρηξη! 
– είναι σε εξέλιξη εργασίες για πρόχειρη αντικατάσταση και τοποθέτηση σπασμένων «υαλοπινάκων». Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες υπήρχαν αίθουσες αρχείων , των οποίων τα παράθυρα ήταν σπασμένα και επομένως ήταν , στην ουσία , αφύλακτες.
Επομένως, το σημερινό παλαιό Δικαστικό  Μέγαρο εξακολουθεί να είναι ΠΗΓΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για όλους τους μόνιμους «ενοίκους», αλλά και για το κοινό.
Εξακολουθεί να είναι ΑΛΥΤΟ και ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ το ερώτημα αν το σύνολο του αριστερού γι΄  αυτόν που μπαίνει στο Μέγαρο από την κεντρική είσοδο τμήματος  , στο οποίο περιλαμβάνεται το τμήμα που έχει πληγεί καθαυτό με τη βομβιστική ενέργεια , δεν παρουσιάζει προβλήματα ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Οι συναρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες (Δ/νση Πολεοδομίας της ΝΑΘ και Τεχνική Υπηρεσία της «ΘΕΜΙΔΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» ) δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις  αποφεύγοντας να διατυπώσουν λεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση παραπέμποντας σε «σκαριφήματα»!
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης κατά την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς είναι ζητούμενο το πού θα λειτουργήσουν τα ακροατήρια του Ειρηνοδικείου και αν το τμήμα του ισογείου του Μεγάρου που δέχθηκε την επίθεση είναι ασφαλές στο σύνολό του, όπως προανάφερα.
Υπάρχει σοβαρότατο – ίσως και αξεπέραστο – πρόβλημα με την στέγαση των αρχείων του Ειρηνοδικείου και του Εφετείου.
Το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο δεν είναι λειτουργικό καθώς η προοπτική ουσιαστικής αποκατάστασης των βλαβών χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. 
Από τις 14 Μαΐου (ημέρα που εκδηλώθηκε η επίθεση) μόλις στις 3 Αυγούστου (!!!) δημοσιεύτηκε απο τη «ΘΕΜΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ»  η σχετική διακήρυξη για τον δημόσιο διαγωνισμό ανάθεσης των έργων αποκατάστασης και εγκατάστασης μέτρων ασφαλείας.
Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο η ολοκλήρωση του έργου θα υπερβεί το χρονικό σημείο έναρξης του νέου δικαστικού έτους.
Πως θα καλυφθεί αυτό το κενό;

Νέο (συμπληρωματικό) Δικαστικό Μέγαρο στο χώρο του ΟΛΘ. Αν όχι ΕΚΕΙ και ΤΩΡΑ, τότε ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ!

Παράλληλα με όλα αυτά τα ζητήματα τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ανέγερσης συμπληρωματικού Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο , που να γειτονεύει με τα σημερινά κτιριακά συγκροτήματα (μέγαρα) στα οποία στεγάζονται τα διοικητικά και τα σημερινά πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Η πορεία αυτής της υπόθεσης σας είναι γνωστή.
Τελευταία «νότα» αισιοδοξίας ήταν η έκθεση της «ΘΕΜΙΔΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», που συντάχθηκε επί Υπουργίας του κ. Νίκου Δένδια, σύμφωνα με την οποία η μοναδική ρεαλιστική προοπτική ανέγερσης συμπληρωματικού δικαστικού μεγάρου με τον όρο διατήρησης του ενιαίου των δικαστικών λειτουργιών (κτίριο  διοικητικών δικαστηρίων, σημερινό δικαστικό μέγαρο) ήταν αυτή της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου εντός του χώρου του ΟΛΘ. Αυτή ήταν και  η δέσμευση του σημερινού Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαρ. Καστανίδη κατά την επίσκεψή του στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το 2009 .
Σήμερα η πολιτεία και οι φορείς της πόλης (ΟΛΘ, ΟΡ.ΘΕ.) αναδιπλώνονται και οχυρώνονται πίσω απο διάφορα τεχνικά ζητήματα «πολεοδομικού» χαρακτήρα!
Το αποτέλεσμα είναι όμως που μετράει.
Από τις μακέτες του νέου Δικαστικού Μεγάρου επί Υπουργίας του κ. 
Παπαληγούρα, τις τελετές , τις βαρύγδουπες υποσχέσεις και τυμπανοκρουσίες ,  έχουμε οδηγηθεί σε ένα «τέλμα», απο το οποίο θα βγούμε μόνο αν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση απο την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.
Αν δε γίνει το συμπληρωματικό δικαστικό μέγαρο στο λιμάνι, τότε , η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα : Πότε και πού ; Ή μήπως πρέπει να αποδεχθούμε ως προοπτική το ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ; Αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι η  προοπτική για τη στέγαση της δικαιοσύνης στην πόλη μας!
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν θα το επιτρέψει αυτό.
Αυτή είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας σε ένα νευραλγικό τομέα της ζωής της πόλης και του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.
Νέοι αναπτυξιακοί στόχοι για την πόλη το ευρύτερο Πολεοδομικό συγκρότημα Κυρίες και κύριοι, Μία άλλη διάσταση που θέτει η πρόσκληση είναι η υιοθέτηση «νέων αναπτυξιακών στόχων».
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να τονίσω δύο ζητήματα που έχουν σχέση με μία νέου τύπου ανάπτυξη.
Το ένα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων ή/και  η δημιουργία νέων Δικτύων Διαβαλκανικής  Συνεργασίας μεταξύ φορέων , επαγγελματικών  και κοινωνικών οργανώσεων με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη ώστε η πόλης μας  να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο συνάντησης των λαών της Βαλκανικής , μία θέση που να ανταποκρίνεται στη γεω-στρατηγική της θέση.
Όπως φαίνεται,  έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα , ώστε να καταστήσουμε τα Βαλκάνια από «πυριτιδαποθήκη» και «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης  , σε ένα γεωγραφικό-ιστορικό χώρο ειρηνικής ισότιμης συνεργασίας-φιλίας και αλληλεγγύης των λαών καταπολεμώντας τον «εθνοφυλετισμό», δηλαδή τον «εθνικισμό-ρατσισμό».
Αυτό είναι το μόνο  σχέδιο που εγγυάται την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της περιοχής. Σχέδια για τυχόν ανασύσταση σχημάτων ιστορικά ξεπερασμένων (πχ. «νέο-οθωμανισμός») ή,  που στον πυρήνα τους έχουν ως αρχή την ηγεμονία ενός έθνους-κράτους σε βάρος των άλλων , είναι καταδικασμένα ιστορικά  να αποτύχουν.
Μοναδικό  σημείο αναφοράς στις μεταξύ μας σχέσεις δεν μπορεί παρά να είναι οι κοινές πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις διεθνείς συμβάσεις και τις διακηρύξεις του ΟΗΕ.
Οι νομικές κοινότητες και ιδιαίτερα οι δικηγόροι της περιοχής θεματοφύλακες της υπέρτατης – σύμφωνα με τον Αριστοτέλη- αξίας , της δικαιοσύνης, δίδυμης αδελφής της ειρήνης , επωμίζονται στο πλαίσιο αυτό ένα ιδιαίτερο βάρος και καλούνται να αναλάβουν άμεση δράση.
Οι πολλαπλές και συχνά επαναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς αυτή την κατεύθυνση αυτό ακριβώς 
αποσκοπούν. Στην εδραίωση ενός κλίματος ειρηνικής συνεργασίας,  
«ευγενούς άμιλλας» και ανταλλαγής νομικών γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των δικηγόρων ,οι οποίοι,  εκτός των άλλων,  είναι και διαμορφωτές της κοινής γνώμης των χωρών τους.
Η πρόσφατη Διαβαλκανική Διάσκεψη Δικηγορικών Συλλόγων , που έγινε στην πόλη μας (17-20 Ιουνίου) , την οποία στήριξε και ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ το εύρος της εκπροσώπησης δικηγόρων και δικηγορικών συλλόγων από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Αραβικός κόσμος-Μέση Ανατολή, Αζερμπαϊτζάν, Βαλκάνια – εκπροσωπήθηκαν συνολικά περίπου  2,5 εκ. δικηγόροι ) καθώς και οι νομικές  προσωπικότητες που παραβρέθηκαν (η κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων κ. ΧΟΣΕ ΝΤΑΒΟ ΦΕΡΝΑΝΤΕΖ, ο πρ. Πρόεδρος του Παναμερικανικού Δικηγορικού  Συλλόγου κ. ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΡΕΥ , εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κλπ.) αποτελούν πλήρη 
δικαίωση των προσπαθειών του Συλλόγου για εμπέδωση κλίματος ειρήνης  
στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.
Και το κυριότερο επίτευγμα , που μας αφορά άμεσα ήταν :
Η συνύπαρξη και «συλλειτουργία» στο πλαίσιο της Διάσκεψης  Κυπρίων και Τούρκων δικηγόρων χωρίς  απολύτως καμία εμπλοκή.
Αυτό είναι λοιπόν ο δρόμος που ανοίξαμε, ο δρόμος που βαδίζουμε και ο δρόμος που θα βαδίζουμε και στο μέλλον ,  κινούμενοι ομόρροπα με την ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/πόλεως κκ. Βαρθολομαίο,  επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου μας, ο οποίος  έχει καταδικάσει επανειλημμένα τον «εθνοφυλετισμό»  και τη μισαλλοδοξία.

Το δεύτερο, είναι η προστασία του φυσικού και  δομημένου περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε επίπεδο δήμου, πολεοδομικού συγκροτήματος και νομού.
Καλύτερο και πλέον αποτελεσματικό εργαλείο  για την προστασία του δημόσιου αυτού αναπαλλοτρίωτου αυτού αγαθού είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των περιβαλλοντικών οργανώσεων σε τοπικό επίπεδο.
Με πρωτοβουλία του ΔΣΘ για το σκοπό αυτό την ΤΕΤΑΡΤΗ 8.9.2010 στις 18.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς , στην οδό Κατούνη
12-14 , στα Λαδάδικα θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας («οικολογικό
μνημόνιο») μεταξύ εκπροσώπων πολλών  φορέων που έχουν προσκληθεί ώστε να δημιουργηθεί ένα βήμα διαλόγου , συνάντησης και συντονισμού
(«φόρουμ») με μόνιμα χαρακτηριστικά , μία μονιμότερη σύμπραξη που θα λειτουργεί με τις αρχές της «αυτοτέλειας», της «ισοτιμίας» και της «ομοφωνίας», το οποίο αποκαλούμε ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Σ΄ αυτή την πρωτοβουλία θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ένα δικό της ιδιαίτερο ρόλο.
Το «ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ»  ενόψει της έναρξης της 75ης ΔΕΘ ας θεωρηθεί
  το δώρο  του ΔΣΘ προς την πόλη, δηλαδή η γέννηση ενός νέου θεσμού , που θα συμβάλει στο «κοινό καλό» δηλαδή στην προστασία του αναπαλλοτρίωτου δημόσιου αγαθού που αποκαλούμε «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»!
Ας μη λησμονούμε ότι «η γη, ο αέρας και το νερό – δηλαδή αυτό που συγκροτεί την έννοια «περιβάλλον» – δεν μας ανήκουν, τα δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές».
Μανόλης Λαμτζίδης
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης