ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ) μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων Πάφου και Θεσσαλονίκης (Πάφος, 10-11 Δεκεμβρίου 2010)

Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2010
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ) μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων Πάφου και Θεσσαλονίκης (Πάφος, 10-11 Δεκεμβρίου 2010)
 
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΦΟΥ και ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά κοινή επιστημονική διημερίδα (ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ), που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως και 11 Δεκεμβρίου 2010 στην Πάφο.
Για το σκοπό αυτό, πολυπληθής αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα μεταβεί στην Κύπρο. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι κκ. ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ, Πρόεδρος, ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ, Γεν. Γραμματέας, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ, Α΄Αντιπρόεδρος, ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ, Ταμίας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, ΡΩΞΑΝΗ ΚΩΣΤΑΤΖΙΚΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΙΤΖΕΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕΡΑΙΔΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΚΑΛΗΣ και ΚΑΛΥΨΩ ΓΟΥΛΑ μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ.
Επίσης, θα μετέχουν και παλαιά συνδικαλιστικά στελέχη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Γ. Ιγνατιάδης, Πρ. Πρόεδρος, Μανόλης Χαβάκης, πρ. Γεν. Γραμματέας, Γεώργιος Αποστολίνας, πρ. Αντιπρόεδρος και Αλκιβιάδης Παναγόπουλος, πρ. Γεν. Γραμματέας ),καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου προσκάλεσε και συνδικαλιστικά στελέχη που είχαν θητεύσει από θέσεις αυξημένης ευθύνης στα όργανα του Συλλόγου (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γεν. Γραμματέας) από τότε που είχε γίνει η αδελφοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης επί προεδρίας Αγάπιου Κακογιάννη και Χαρ. Νάσλα αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου διαμορφώθηκε ως εξής:
Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Λευκωσία, θα περιηγηθεί στα «φυλακισμένα μνήματα», στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η «εναρκτήρια συνεδρία» της διημερίδας.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου θα υποδεχθεί τους συνέδρους εκφωνώντας σχετικό λόγο.
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των συνέδρων και των επισήμων προσκεκλημένων. Συγκεκριμένα θα χαιρετίσουν:
 – ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ, Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας
 – ΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
 – ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
– ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Αναφορά στη Μεσαιωνική Ιστορία και Νομική Γραμματεία της Κύπρου».
Β. ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Στην πρώτη συνεδρία με προεδρεύοντα τον ΔΩΡΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, Πρόεδρο Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης θα αναπτύξει τα θέματα:
1.Ευρωπαϊκή διαταγή πληρωμής.
2.Επίδοση στο εξωτερικό.
3.Αναγνώριση και εκτέλεση αλλοδαπής απόφασης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στην δεύτερη συνεδρία με προεδρεύοντα τον ΑΝΤΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, Δικηγόρο, Τέως Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ, Δικηγόρος, Α΄ Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα αναπτύξει το θέμα «Τροχαίο ατύχημα. Εφαρμοστέο δίκαιο επί των ατυχημάτων με στοιχεία αλλοδαπότητας (Ρώμη ΙΙ)». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στην τρίτη συνεδρία με προεδρεύοντα τον ΑΓΑΠΙΟ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, Δικηγόρο, Πρώην Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, ο ΑΓΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Δικηγόρος Πάφου θα αναπτύξει το θέμα «Ο θεσμός της διαιτησίας. Εξωδικαστηριακή επίλυση διαφορών». Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στην τέταρτη συνεδρία με προεδρεύοντες τους ΜΑΝΟΛΗ ΛΑΜΤΖΙΔΗ και ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ, Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πάφου αντίστοιχα, ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Έφορος Εταιρειών θα παρουσιάσει το θέμα «Κυπριακή Εταιρεία. Εγγραφή Εταιρείας και διαδικασίες ενώπιον του Εφόρου Εταιρειών» και, στη συνέχεια, ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ, Φοροτεχνικός θα παρουσιάσει το θέμα «Φορολογικό καθεστώς κυπριακής εταιρείας». Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Τονίζεται ότι για πρώτη φορά ως έμπρακτη υλοποίηση της συμφωνίας αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Συλλόγων πραγματοποιείται κοινή εκδήλωση επιστημονικού χαρακτήρα, τα πορίσματα της οποίας θα είναι πολλαπλώς ωφέλιμα για τα μέλη και των δύο Συλλόγων, και θα τυπωθούν σε τόμο, ο οποίος θα διατεθεί στα μέλη των δύο Συλλόγων.