Ψήφισμα του Δ.Σ.Θ. για την Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Θεσσαλονίκη, 25 Νοεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΨΗΦΙΣΜΑ
Θέμα: Ψήφισμα του Δ.Σ.Θ. για την Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ορισθεί με απόφαση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών ασκείται στον ιδιωτικό χώρο, στην εργασία, στο δρόμο, σε όλες τις ηλικίες, είναι γενικευμένη και αποτελεί κοινωνικό και όχι προσωπικό ζήτημα. Οι στατιστικές φέρουν μία στις πέντε γυναίκες να υφίσταται τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου ή συντρόφου της. Το 2006 μετά από επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίσθηκε ο νόμος 3500/24-10-2006 για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ πρόσφατα μας ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας ότι λειτουργεί 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900 –SOS Κατά της Βίας –Υπέρ των Γυναικών. Όμως για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δεν αρκεί ο νόμος. Δεν μπορεί αποτελεσματικά να αξιοποιηθεί χωρίς τις αναγκαίες δομές υποδοχής κακοποιημένων γυναικών, χώρους που θα περιθάλπουν τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Πρέπει στους ετήσιους προϋπολογισμούς της χώρας να ενταχθούν κονδύλια για το φύλο, όπως προβλέπεται, έστω και τεθλασμένα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος εν όψει και της παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας 25 Νοεμβρίου εκφράζει την ανησυχία του, ενώ υπενθυμίζει ότι αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα τον Ιούνιο 1986 έθεσε ως στόχο τη λειτουργία ενός ξενώνα κακοποιημένων γυναικών ανά 10000 κατοίκους, στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον οι δομές υποστήριξης των γυναικών θυμάτων δεν είναι έως σήμερα ορατές. Επείγει η λειτουργία από τους Δήμους κέντρων υποστήριξης των γυναικών-θυμάτων που να περιλαμβάνει συμβουλευτική υπηρεσία στελεχωμένη από ειδικευμένους επιστήμονες, ψυχολόγους, νομικούς κλπ, τηλεφωνική γραμμή ΣΟΣ για κακοποιημένες γυναίκες σε 24ωρη βάση και ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους οργανωμένο σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Περαιτέρω προτείνει και υποστηρίζει την λήψη και άλλων μέτρων:
1. Δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων.
2. Πλήρη ιατρική φροντίδα, συνταξιοδότηση σε περίπτωση αναπηρίας, οικονομική στήριξη με ευθύνη της πολιτείας, για την γυναίκα θύμα βίας και αν αφορά μετανάστρια την χορήγηση υπηκοότητας, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου και αν το επιθυμεί, μαζί με τη στήριξη των ανήλικων παιδιών της.
3.Διαπαιδαγώγηση από το σχολείο ακόμα, για την ισότητα των δύο φύλων και το σεβασμό της προσωπικότητας των γυναικών.
4.Απαγόρευση διαφημιστικών μηνυμάτων ή προγραμμάτων που αναπαράγουν τα σεξιστικά στερεότυπα και καλλιεργούν τη βία κατά των γυναικών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν πάντα και θα είναι αλληλέγγυος στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

     Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

  Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης       Χρήστος Ηρ. Ράπτης