Ενημερωτική συνάντηση ΔΣ ΔΣΘ με τους Βουλευτές Θεσσαλονίκης για τις θέσεις των δικηγόρων στις διατάξεις που τους αφορούν

Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ενημερωτική συνάντηση με τους Βουλευτές Θεσσαλονίκης
για τις θέσεις των δικηγόρων στις διατάξεις που τους αφορούν
στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Ενημερωτική συνάντηση με τους Βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 12:00 π.μ. το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα τις θέσεις των δικηγόρων στις διατάξεις που τους αφορούν στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή την 10.1.2012 και ψηφίζεται την 19.1.2012.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Βουλευτών ως προς τις απόψεις του δικηγορικού σώματος σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και ειδικότερα επί του άρθρου 6, που αφορά στις ρυθμίσεις επειγόντων θεμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην ενημερωτική συνάντηση προσήλθαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζιώγας, Βουλευτής ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης και η εκπρόσωπος της κας Κυριακής Τεκτονίδου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, κα Αντιγόνη Τσαχιρίδου, δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ. Νικόλαος Βαλεργάκης έθεσε ως κύριο θέμα της ενημέρωσης την αντίθεση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αφορά την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών μεταξύ δικηγόρων-μελών διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων και ίδρυση υποκαταστημάτων στη χώρα.

Το αίτημα για απόσυρση της εν λόγω διάταξης από το πολυνομοσχέδιο βασίζεται καταρχήν στο γεγονός ότι οι διατάξεις του ισχύοντος δικαίου περί των όρων ίδρυσης των δικηγορικών εταιριών και τους όρους ίδρυσης υποκαταστημάτων, δεν έρχονται σε αντίθεση με το Ενωσιακό Δίκαιο και δεν απορρέουν από σαφή μνημονιακή υποχρέωση. Άλλωστε, ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ήδη Προεδρικό Διάταγμα του 1987, το οποίο ρυθμίζει τη δυνατότητα Έλληνα δικηγόρου να παρίσταται στο εξωτερικό και αντίστοιχα του αλλοδαπού δικηγόρου, να παρίσταται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με την προτεινόμενη τροποποίηση, είναι σαφές ότι δεν επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή ο υγιής ελεύθερος ανταγωνισμός και θα προκληθούν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως μονοπωλιακές καταστάσεις-καρτέλ και ίδρυση εικονικών εταιριών με αποτέλεσμα τη μείωση δημοσίων εσόδων και να εκτεθεί η Βουλή στον κίνδυνο της συκοφαντίας ότι νομοθετεί υπό την πίεση οργανωμένων και ποικιλώνυμων συμφερόντων.

Η βούληση του νομοθέτη εξάλλου εκφράστηκε, με την ίδια αιτιολογία, στην πριν από λίγους μήνες ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να μεσολαβήσουν εμφανείς λόγοι που καθιστούν αναγκαία την εν λόγω τροποποίηση-συμπλήρωση του υπάρχοντος δικαίου και να καθιστούν κατεπείγουσα τη ρύθμιση, όπως εισάγεται με το πολυνομοσχέδιο.

Επιπλέον, δεν δικαιολογείται η διαφορετική ρύθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος σε σχέση με τα άλλα συναφή επαγγέλματα, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, στα οποία απαγορεύεται ρητά η ίδρυση διασυλλογικών-πολυτοπικών εταιρειών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. υπογράμμισε τον κίνδυνο να συγκεντρωθεί η δικηγορική ύλη σε ελάχιστες μεγάλες δικηγορικές εταιρίες των αστικών κέντρων που θέλουν να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες θα παίρνουν τις υποθέσεις με τον κόπο χαμηλόμισθων δικηγόρων-υπαλλήλων τους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι ψευδεπίγραφο ότι η διάταξη αυτή θα ευνοήσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αντίθετα, θα ευνοήσει ένα καρτέλ, ένα κλειστό σύστημα συμφερόντων, στο οποίο θα κινούνται μεγάλα δικηγορικά γραφεία που μπορεί να φτάσουν στο σημείο να επηρεάζουν ακόμα και τη νομολογία. Αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανεξέλεγκτες μονοπωλιακές καταστάσεις που είναι επιζήμιες για τη δημοκρατία».

Η πρόταση που διατυπώθηκε και που αποτελεί το αίτημα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων είναι να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να εισαχθεί στη διαδικασία αναθεώρησης του Κώδικα Δικηγόρων για την οποία έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με καταληκτική ημερομηνία περαίωσης του έργου την 25.2.2012.

Στη συνάντηση συμμετείχαν παρέστησαν από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζής, Β’ Αντιπρόεδρος, Χρήστος Ράπτης, Γενικός Γραμματέας, Γεωργία Βελιτζέλου, Ταμίας και τα μέλη κκ. Γεώργιος Τζαμαδάνης, Ρωξάνη Κωστατζίκη, Φωτεινή Αχτσίδου, Μανόλης Λαμτζίδης, Σόνια Μελανεφίδου , Ζήσης Κλεισιάρης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Γεώργιος Ροδινός και Στυλιανός Μαυρίδης.

Ακολουθούν συνημμένα:
– Επιστολή (13.1.2012) της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς την κα Βάσω Παπανδρέου, Προεδρεύουσα της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ και της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ και προς τους Βουλευτές της Ελληνικής Βουλής σχετικά με τις απόψεις του σώματος ως προς το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και ειδικότερα επί του άρθρου 6, που αφορά στις ρυθμίσεις επειγόντων θεμάτων Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
– Ενημερωτικό Σημείωμα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών εν όψει συναντήσεως μαζί του κλιμακίου του θεσμικού οργάνου της Ολομέλειας.
– Δελτίο Τύπου (11.1.2012) της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με το οποίο διατυπώνεται η έντονη αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και επιγράφεται «σ/ν για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας».