Συνέντευξη Τύπου για την τροπολογία στο Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων

Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνέντευξη Τύπου για την τροπολογία στο Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα την τροπολογία για το Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων που περιέχεται στο σχέδιο νόμου για την Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί της τροποποίησης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3986/2011», το οποίο κατατέθηκε στις 5-10-2012 εντελώς αιφνιδιαστικά στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα.
Με την τροπολογία αυτή επιχειρείται, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, μείωση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου και ειδικότερα:
Α. Καταργείται για όλες τις περιπτώσεις ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου η υποχρέωσή του να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.
Β. Καταργείται παντελώς η υποχρέωσή του προς αποζημίωση παθόντων από αυτοκινητικό ατύχημα που προκλήθηκε από πρόθεση.
Γ. Εισάγεται πλαφόν 100.000€ στην αποζημίωση που οφείλει να καταβάλει για τις λοιπές αξιώσεις του παθόντα στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας ή πτώχευσής της.
Δ. Στο νέο καθεστώς προσδίδεται αναδρομική ισχύ.
Ε. Απαγορεύεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Εμπορικού Κεφαλαίου και ο συμψηφισμός απαιτήσεων.
Στη συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ. Νικόλαος Βαλεργάκης υπογράμμισε την κατάφωρη αδικία που σηματοδοτεί η συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς καταργεί τη δυνατότητα αποζημίωσης, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διέξοδος και ανακούφιση για την οικογένεια του θανόντα. «Είναι ενδεικτικό ότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο επιχειρούν να περάσουν μια τροπολογία, η οποία κατατίθεται την Παρασκευή το απόγευμα για να ψηφιστεί την Τρίτη. Τελικά θέλουν να οδηγήσουν την κοινωνία στην αυτοδικία», τόνισε.
«»Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να γίνει επίσης κατανοητή είναι οι συνέπειες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες, οι οποίοι πλήρωναν κανονικά και με συνέπεια τα ασφάλιστρά τους, αλλά η εταιρία τους έκλεισε. Θα χρειαστεί να αποζημιώσουν οι ίδιοι χάνοντας την περιουσία τους ή την ελευθερία τους, αφού επιτρέπεται η προσωποκράτηση για τις απαιτήσεις αυτές. Το μέτρο αυτό είναι άδικο και αντικοινωνικό».  
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας. «Η αιτιολογική έκθεση δεν έχει αλλάξει από πέρυσι και δεν αποτελεί επιχείρημα ότι θα κατέρρεε το Επικουρικό Κεφάλαιο. Το κράτος οφείλει να βρει λύση και όχι να μετακυλήσει τις επιπτώσεις στον πολίτη. Ως προς τις αντιδράσεις του δικηγορικού σώματος της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., τόνισε: «Οι δικηγόροι θα αντιδράσουμε με όποιο τρόπο χρειαστεί».
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο, ο κ. Ιωάννης Κοτζαμανίδης, Μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ., κάνοντας λόγο για «νομοθετικό πραξικόπημα» που επιχειρείται να περάσει βάζοντας μπροστά το Επικουρικό Κεφάλαιο. «Με τον τρόπο αυτό, κηρύττεται στην ουσία νόμιμη παύση πληρωμών για αόριστο χρόνο. Αν, τελικά, ψηφιστεί η τροπολογία είναι βέβαιο, ότι, σε ό,τι αφορά τις ζημίες που «καλύπτονται» από το Επικουρικό Κεφάλαιο, θα μείνουν χωρίς αποζημίωση οικογένειες που θρηνούν θύματα από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, ενώ χιλιάδες βαριά τραυματισμένοι θα μείνουν χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και νοσηλευτική περίθαλψη».
«Παράλληλα, ιδιοκτήτες και οδηγοί οχημάτων, που είχαν ασφαλιστεί κανονικά σε ήδη πτωχεύσασες Ασφαλιστικές Εταιρείες θα οδηγηθούν, είτε σε πλήρη οικονομική καταστροφή, είτε στις φυλακές (προσωπική κράτηση). Και αυτό γιατί θα κληθούν οι ίδιοι να αποζημιώσουν τους παθόντες εξ ολοκλήρου (θανατηφόρα τροχαία) ή κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους (σωματικές βλάβες). Εξίσου σοβαρός είναι ο κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικών καταστάσεων μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων από θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και των υπαιτίων οδηγών, οι οποίες είναι πιθανόν να προσλάβουν και τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα άγριας «βεντέτας». Η διάταξη είναι απολύτως αντισυνταγματική και στην ουσία καλύπτει την αδιαφορία του κράτους που αδυνατούσε τόσα χρόνια να εντοπίσει μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών του τις εταιρίες-μαϊμούδες και όσες δεν πήγαιναν καλά εδώ και χρόνια. Η λύση θα μπορούσε να βρεθεί με την αύξηση των ασφαλίστρων κατά 10€ ανά ασφαλισμένο και τον έλεγχο και απόσυρση όλων των ανασφάλιστων οχημάτων». 
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. οι κκ. Γιάννα Παναγοπούλου, Α΄Αντιπρόεδρος και τα μέλη Ιωάννης Κοτζαμανίδης, Ρωξάνη Κωστατζίκη, Φωτεινή Αχτσίδου, Μανόλης Λαμτζίδης, Παρασκευή Σεραΐδου και Γεώργιος Ροδινός.