Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2018
Δελτίο Τύπου
Θέμα:Ενημερωτική εκδήλωσημε τίτλο «Διαμεσολάβηση: Η πραγματικότητα των Η.Π.Α. και οι εξελίξεις στην Ελλάδα», στην83η ΔΕΘ.
Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή παρευρισκόμενων πραγματοποιήθηκετην Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου,ενημερωτική εκδήλωση για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης με τίτλο «Διαμεσολάβηση: Η πραγματικότητα των Η.Π.Α. και οι εξελίξεις στην Ελλάδα»,την οποία συνδιοργάνωσανο ΟργανισμόςΠροώθησηςΕναλλακτικώνΜεθόδωνΕπίλυσης∆ιαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ), το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Δ.Σ.Θ.), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Δ.Θ.).
Η εκδήλωση, η παρουσίαση της οποίας έγινε από την Πρόεδρο του Ι.Κ.Δ.Θ κ. Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Συντονιστής της εκδήλωσης, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αμερικανικού Περιπτέρου, ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. κ. Νικόλας Κανελλόπουλος.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν ηκα NancyL. Schultz, KennedyProfessorofDisputeResolution, Director- AdvocacyandDisputeResolutionEmphasisProgram, Director -CompetitionsProgram, η οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Σήμερα στην Αμερική το 90% των διαφορών διευθετούνται πριν φθάσουν στο δικαστήριο, καθώς η διαμεσολάβηση ως διαδικασία είναι χρονικά και οικονομικά πιο συμφέρουσα συγκρινόμενη με τη δικαστική οδό. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί, όπου μόνο για το 2016 οι διαμεσολαβητές αριθμούσαν τους 7800, ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει στους 8700 το 2026, εκ των οποίων 900 διαμεσολαβητές είναι μόνο στην Καλιφόρνια». Επίσης, η κα Schultz τόνισε ότι «Ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει βαθιές ρίζες στην αμερικανική κουλτούρα, δείγματα του οποίου συναντώνται ήδη στις κοινωνίες των ιθαγενών Αμερικανών και στους πρώτους εποίκους από την Αγγλία. Επίσης, στις αρχές του 20ου αιώνα, η διαμεσολάβηση χρησιμοποιείται ευρέως για τη διευθέτηση των εργασιακών σχέσεων και την αποφυγή απεργιών, ενώ ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του’80, η διαμεσολάβηση αποκτά τη θέση της στη νομοθεσία». Κλείνοντας την παρέμβασή της η κα NancyL. Schultzυπογράμμισε ότι η υιοθέτηση της διαμεσολάβησης ως τρόπου επίλυσης των διαφορών συνδέεται άμεσα με την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν κοινωνίες που είναι πιο ανοικτές και δεκτικές στη διαμεσολάβηση συγκριτικά με κάποιες άλλες (LewisModel 1996).
Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης Δ.Σ.Θ.κ. Αντώνης Μικροπανδρεμένος, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. και Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.κ.ΙωάννηςΧατζηθεοδοσίουκαι ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, οι οποίοι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του θεσμού της Διαμεσολάβησης τόσο στην Ελλάδαόσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρθηκαν στη σημασία του ρόλου των Συντονιστών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και τόνισαν τις καθοριστικές παρεμβάσεις του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.