ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ Ή ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ Ή ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, με θέμα «Ανήλικοι οι οποίοι αιτούνται ή δικαιούνται διεθνή προστασία & η αντιμετώπιση τους από το δικαστικό σύστημα».

Το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου ήταν μεγάλο και αυτό αποτυπώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα, στο αμείωτο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων αλλά και στη συναισθηματική φόρτιση που δημιουργήθηκε σε κάποιες εισηγήσεις.

Κεντρικός εισηγητής της Ημερίδας ήταν ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., Βουλευτής, με θέμα  «Τα μεγάλα διλήμματα των ασυνόδευτων ανηλίκων».

 Στην πρώτη Συνεδρία, στην οποία προέδρευε η κ. Ξένη Δημητρίου,  εισηγητές ήταν οι  κ.κ. Περικλής Τζιάρας, Πρόεδρος του ΕΚΚΑ, με θέμα «Η υλοποίηση του θεσμού του επαγγελματία επιτρόπου ασυνόδευτων ανηλίκων στη  χώρα μας σύμφωνα με τον ν. 4554/18», Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Α΄, Τμηματάρχης Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων, Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ανήλικοι πρόσφυγες θύματα-αστυνομική προανακριτική προσέγγιση», Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Ταξίαρχος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και οικογενειών, μέσα από την οπτική της   Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και Αγάπη Χουζουράκη, Δικηγόρος, Υποσυντονίστρια νομικής υπηρεσίας ΕΣΠ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Το δικαίωμα του παιδιού για συμμετοχή πριν, κατά και μετά τη δικαιοδοτική κρίση».

Στη δεύτερη Συνεδρία, στην οποία προέδρευε η κ. Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής,  Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., εισηγητές ήταν οι κ.κ. Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με θέμα «Τα παιδιά που μετακινούνται: Η οπτική του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συνηγόρουτου Πολίτη», Νάντια Ρωμανίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Επιμελητών Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες και ο ρόλος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων», Σοφία Παπαδοπούλου, Συντονίστρια Δράσεων Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, με θέμα «Ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο και σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ανηλίκων: προτάσεις για μια συνεργατική διεπιστημονική προσέγγιση»,  Φανή Γαλατσοπούλου, Δ.Ν., Συντονίστρια πεδίου για τη Β. Ελλάδα, PEDIA project, Διεθνή  Οργανισμού Μετανάστευσης, με θέμα «Προτεραιότητες και προκλήσεις στα προγράμματα παροχής άμεσης φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και Δημήτρης Βαραδίνης, Δικηγόρος, Συντονιστής Νομικής Υπηρεσίας PRAKSIS, με θέμα, Προβλήματα και προοπτικές ένταξης για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετά την  ενηλικίωσή τους».

Τέλος στην τρίτη Συνεδρία, στην οποία προέδρευε ο κ.Νίκος Ζηλίκης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου, Μονάδα Εφήβων ΑΧΕΠΑ, εισηγήσεις είχαν οι κ.κ. Θωμάς Χαραλαμπίδης, Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Τα αναμορφωτικά μέτρα ως μέτρα δικονομικού καταναγκασμού και η εφαρμογή τους επί ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο», Λίλιαν Αθανασοπούλου, Ψυχίατρος Παιδιών-Εφήβων, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνη Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων, Γ.Ν. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, με θέμα «Ζητήματα ψυχικής υγείας ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων: η εμπειρία από μία κοινοτική υπηρεσία για παιδιά και εφήβους», Χριστίνα Παπάζογλου, Εκπρόσωπος Τομέα Προστασίας – Γραφείο της  Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ανήλικοι αιτούντες διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Προκλήσεις και ο ρόλος της ΄Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες» και Λώρα Παππά, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. ΜΕΤΑδραση, με θέμα «Προκλήσεις στην εφαρμογή του Νόμου 4554/2018 για την ουσιαστική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων».

Την Ημερίδα προλόγισε και συντόνισε ο κ. Αναστάσιος Ντούγκας, Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κ.Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, πρόεδρος του Ι.Κ.Δ.Θ. και χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. κ. Μιχάλη Καλογήρου, διάβασε ο πρ.Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. κ.Μανώλης Λαμτζίδης.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης, και τόνισε τη σπουδαιότητα σωστής αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και την  αναγκαιότητα ύπαρξης οργανωμένου πλαισίου από το κράτος.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }