ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ(ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ)

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με θέμα «Σύγχρονα προβλήματα της Διαιτησίας, Εσωτερική, Διεθνής και Επενδυτική». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό, καθώς έγκριτοι ομιλητές από την Ελλάδα αλλά και απότο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία,  μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τη διαιτησία καθώς και τις προκλήσεις και προοπτικές που αντιμετωπίζει σήμερα.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αθανάσιος Καΐσης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για τη Διαιτησία, ο αρεοπαγίτης κ. Χαράλαμπος Μαχαίρας, ενώ στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν και ο Γραμματέας του ΔΣΘ κ. Πέτρος Σαμαράς, ο Ταμίας κ. Αναστάσιος Ντούγκας, η ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κα Πελαγία Γέσιου – Φαλτσή, ο Πρόεδρος της ΕΝΟΒΕ κ. Αθανάσιος Γεωργιάδης, οι σύμβουλοι ΔΣΘ κ.κ. Δημήτριος Φινοκαλιώτης και Ευαγγελία Τσιάλτα και μεγάλος αριθμός δικηγόρων.

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος του συνεδρίου, όπου ακολούθησε αναλυτική συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα που απηύθυναν οι συμμετέχοντες στους εισηγητές.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, η πρώτη Συνεδρία είχε θέμα Εσωτερική Διαιτησία,  την προεδρία είχε οκ. Ευάγγελος Βασιλακάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ, και εισηγήσεις είχαν οι κ.κ. Δημήτριος Μπαμπινιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., με θέμα «Συγκρότηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου κα θέματα εξαίρεσης διαιτητών», Απόστολος Άνθιμος, Δ.Ν. Δικηγόρος, με θέμα «Επιλογή διαιτητών και δημοσιότητα διαιτητικής διαδικασίας»,  Αναστασία Βεζυρτζή, Δ.Ν. Δικηγόρος, με θέμα «Η αρχή της ισότητας των όπλων στη διαιτητική δίκη», Ραφαέλα Τσερτσίδου, LL.M., Επιστημονική Συνεργάτιδα ΔιΠΑΕ, με θέμα«ΗθεωρίατουΟμίλουεταιρειώνκαιπροβλήματαεφαρμογής τουστηδιαιτητικήρήτρα» και Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., Σύμβουλος ΔΣΘ, με θέμα «Ο έλεγχος παραβάσεων της δημόσιας τάξης ως λόγος αγωγής ακύρωσης διαιτητικής απόφασης».

Στη δεύτερη Συνεδρία που είχε θέμα τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία, και στην οποία προέδρευε ο κ. Αθανάσιος Καΐσης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.,εισηγήσεις είχαν οι κ.κ. ΟδυσέαςΡεπούσης,Δ.Ν. (HongKong),LL.M.,στέλεχος της δικηγορικής εταιρείαςQuinnEmanuelUrquhart&Sullivan LLP(Λονδίνο), με θέμα «Ο θεσμός του third-partyfunding στη διεθνή διαιτησία», Δημήτρης Θεοχάρης, Δικηγόρος, LL.M., ΔΝ, Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών, Επισκέπτης Ακαδημαϊκός Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου FrederickΚύπρου, με θέμα «Υβριδικές μορφές Διαιτησίας και ανακύπτοντα νομικά ζητήματα, Μαρίνα Παπαδάτου, Δ.Ν. (Panthéon-Assas), Δικηγόρος Αθηνών και Παρισίων, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείαςLeboulanger&Associés Παρίσι, με θέμα «Οιεξελίξειςστοζήτηματηςδιαφάνειαςστηδιεθνήδιαιτησία», και ΑλέξανδροςΜαρκόπουλος,J.D, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείαςShearmanandSterlingParis, με θέμα «Διαχείρισηεξαιρετικάτεχνικώνκαιπερίπλοκωνδιαφορών στη διεθνήδιαιτησία»

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του διακεκριμένου expert στη διεθνή εμπορική και επενδυτική διαιτησία κ. Γεώργιου Πετρόχειλου, DPhil, Εταίρουτης Δικηγορικής Εταιρείας ThreeCrowns, με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στη διεθνή εμπορική διαιτησία». Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες και αμέσως μετά ξεκίνησε η τρίτη Συνεδρία, η οποία είχε θέμα Διεθνή Επενδυτική Διαιτησία. Την προεδρία της Συνεδρία αυτής είχε ο κ. Ιωσήφ Κτενίδης,Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., ενώ συμμετείχαν με εισηγήσεις οι κ.κ. Μιχάλης Ρίσβας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου ΙΕ Ισπανία, ΔΝ Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, με θέμα «Διεθνείς επενδυτικές συμβάσεις της Ελλάδας», Σταύρος Μιχαλόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής, LL.M Cambridge, Georgetown, ClearyGottliebSteen&HamiltonParis, με θέμα «Νέες τάσεις στις διεθνείς επενδυτικές συμβάσεις», Άννα Πλεύρη,Λέκτορας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα «Η θεσμική διαιτησία της ΡΑΕ», Αντώνης Βασιλοκωσταντάκης, LL.M Georgetown, DEA Paris I, Νομικός Σύμβουλος Προέδρου ΟΠΑΠ, με θέμα «Σχέση διεθνούς επενδυτικού και ευρωπαϊκού δικαίου» και  ΓεώργιοςΑνδριώτης,LL.M.,Νομικός,Shearman&SterlingLLP Paris, με θέμα «Ενεργειακή Διαιτησία στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη».

Αποτίμηση του Συνεδρίου έκανε ο κ. Αθανάσιος Καΐσης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τη Διαιτησία.