ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, συνδιοργάνωσε με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, στο Συνεδριακό κέντρο της Τρ. Πειραιώς, επιστημονική εκδήλωση με θέμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ. ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Ηλία Αναγνωστόπουλο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής επιστημονικών εκδηλώσεων του Δ.Σ.Θ. κ. Βασίλειο Σιαπέρα για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και την άψογη συνεργασία στα πλαίσια υλοποίησής της. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα σύλληψης τον οποίο χαρακτήρισε ως κορυφαίο θεσμό, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Δικαστικής συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι επικρίθηκε για την πρόωρη υιοθέτηση του, καθώς και σε θέματα που απορρέουν πρωτίστως  από τις διαφορές των δικονομικών και ποινικών συστημάτων των Κρατών Μελών. Επίσης, ο κ.Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε το Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 15 και 16/3ου/2019 με θέμα ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι εισηγητές της εκδήλωσης κ.κ Αθανασία Διονυσοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Άγγελος Καμηλάρης, Εισαγγελέας Εφετών, Θεόδωρος Σιμόπουλος, Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και Σταύρος Τόγιας, Δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικών Επιστημών. Πρώτη ξεκίνησε κ. Αθανασία Διονυσοπούλου με θέμα εισήγησης «Αρχή αναλογικότητας στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης». Συνέχισε ο κ. Άγγελος Καμηλάρης, του οποίου η εισήγηση επικεντρώθηκε κυρίως στα ερμηνευτικά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της απόαπόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως μεταφέρθηκε στην Ελληνική έννομη τάξη με τον ν.3251/2004, και συγκεκριμένα σε θέματα εκτέλεσης του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, καθώς και στην ερμηνευτική προσέγγιση των ζητημάτων αυτών. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Θεόδωρος Σιμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρόσφατα ζητήματα που απασχόλησαν τον Άρειο Πάγο για θέματα Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης, όπως τα προβλήματα που ανακύπτουν με τον εντοπισμό και προσδιορισμό του τόπου τελέσεως ενός εγκλήματος όταν αυτό έχει τελεστεί σε περισσότερες από μία χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε. Τέλος, το μέρος των εισηγήσεων έκλεισε με την εισήγηση του κ. Σταύρου Τόγια,  η οποία επικεντρώθηκε στην πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υποθέσεις εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  Δικαστικοί λειτουργοί, Εισαγγελείς  και μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ., όπως οι κ.κ. Γεώργιος Κουτσός, Β΄Αντιπρόεδρος, Πέτρος Σαμαράς, Γ.Γραμματέας, Αναστάσιος Ντούγκας, Ταμίας και τα μέλη Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, Ιωάννης Ανδρουλάκης, Γεώργιος Δακουράς, Ευαγγελία Τσιάλτα, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, Αθανάσιος Αλεξόπουλος,  καθώς και πλήθος δικηγόρων οι οποίοι στο τέλος συζήτησαν με τους εισηγητές.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο κ. Βασίλειος Σιαπέρας, Δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Εκδηλώσεων.