ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 ΨΗΦΙΣΜΑ

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ημέρα γυναικών σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες και γι’ αυτό το λόγο ανακηρύχθηκε το 1910 διεθνής ημέρα γυναικών μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν. Στην εποχή μας, η 8 Μαρτίου αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για να θυμηθούμε ότι η ανισότητα παραμένει και ότι οι γυναίκες αποτελούν ακόμα θύματα καταπίεσης και σεξιστικής βίας, αλλά και για να αγωνιστούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. 
           Στον κλάδο μας, ειδικότερα, η επιδείνωση της οικονομικής θέσης όλων των συναδέλφων που ζουν από την εργασία τους αντανακλάται ακόμα περισσότερο στις γυναίκες συναδέλφους οι οποίες καλούνται να εκπληρώσουν πολλαπλούς ρόλους από τους οποίους απορρέουν εμπόδια για την επαγγελματική τους πορεία. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα αναφορικά με τη θέση των γυναικών στα νομικά επαγγέλματα, στη νεότερη ηλικιακή ομάδα, έως 34 ετών, το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 70%. Μετά από εκείνη την ηλικία, η πίεση των ωραρίων από πρωί μέχρι το βράδυ, της μητρότητας και της οικογένειας λειτουργούν ως ένα αόρατο δίχτυ αποκλεισμού, με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να πέφτει ραγδαία. Δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική πρόνοια ή βοήθεια για τις γυναίκες συναδέλφους, που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν με ίδια μέσα την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Η ασφαλιστική κάλυψη για τις εξετάσεις και τη γέννα είναι μικρή και δεν προβλέπεται καμία δαπάνη για την απώλεια εισοδήματος που έχουν κατά το διάστημα της αναγκαστικής αποχής τους από την εργασία. Ταυτόχρονα, τα φαινόμενα υποτιμητικής συμπεριφοράς κατά την άσκηση της δικηγορίας δεν έχουν καθόλου εκλείψει. Δεν είναι σπάνια δυστυχώς τα φαινόμενα έλλειψης κατανόησης και σκληρότητας εκ μέρους δικαστών της έδρας απέναντι σε κυοφορούσες συναδέλφους.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διεκδικεί τη λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν στις γυναίκες να ασκούν τη δικηγορία σε καθεστώς αξιοπρέπειας και θα διαμορφώνουν ένα δίκτυο προστασίας τους. Τα άμεσα μέτρα που μπορούν να δώσουν μια ουσιαστική ανακούφιση στις γυναίκες συναδέλφους είναι:

– η επιδότηση από τον ΕΦΚΑ του εισοδήματος που χάνουν οι γυναίκες κατά το χρόνο της κύησης και έξι μήνες μετά τον τοκετό

– η πραγματική κάλυψη από τον ΕΦΚΑ των εξόδων του τοκετού.

– η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά το χρόνο της κύησης και έξι μήνες μετά τον τοκετό.
– η θεσμοθέτηση της εγκυμοσύνης και της λοχείας ως σπουδαίων λόγων αναβολής σε ΚΠΔ, ΚΠολΔ και ΚΔΔ.