ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε, με επιτυχία, ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: Σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,  που βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Παρουσίαση των Σχεδίων του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και προσέλκυσε πλήθος νομικού κόσμου, δικηγόρων, δικαστών – εισαγγελέων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, λόγω του επίκαιρου του θέματος.

 Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ.κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Καλογήρου, Υπουργός Υ.Δ.Δ.Α.Δ., Καλλιρόη Χειμαριού, Πρόεδρος Εφετών, Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης και Ειρήνη Αποστόλου, Εισαγγελέας Εφετών, Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, στον χαιρετισμό – παρέμβαση του, τόνισε την ανάγκη η παράσταση του κατηγορουμένου με συνήγορο υπεράσπισης να είναι υποχρεωτική και στα πλημμελήματα, με δεδομένο ότι α) πολλά κακουργήματα υποβιβάζονται σε πλημμελήματα, β) δεν παρέχεται δυνατότητα εξαγοράς της ποινής, γ) ειδικά στα πλημμελήματα για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης 3 έως 5 ετών, η ποινή εκτίεται υποχρεωτικά.

Αμέσως μετά, τους χαιρετισμούς, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία, για το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, την οποία συντόνισε ο κ. Κώστας Κοσμάτος, Επίκουρος καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θ. Οι εισηγητές, κ.κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής σχεδίου Π.Κ., Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Συμεωνίδου – Καστανίδου Ελισάβετ, Κοσμήτορας Νομικής Α.Π.Θ., και Γιώργος Δημήτραινας, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θ., συζήτησαν με το κοινό, απάντησαν σε ερωτήσεις και διευκρίνισαν τα σημεία που απασχόλησαν και προβλημάτισαν.

 Η δεύτερη Συνεδρία επικεντρώθηκε στο σχέδιο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το συντονισμό είχε και πάλι ο κ. Κώστας Κοσμάτος και εισηγητές ήταν οι κ.κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής σχεδίου Κ.Π.Δ., Καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θ., Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Εκπρόσωπος Τύπου Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Αθανάσιος Ζαχαριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. Μετά το πέρας του συνεδρίου, και λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, οι εισηγητές συνεδρίασαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο κ. Αναστάσιος Ντούγκας, Ταμίας του Δ.Σ.Θ. και Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων

Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο κανάλι του Δ.Σ.Θ. στο youtube