ΕΚΔΗΛΩΣΗ Δ.Σ.Θ. “Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΝΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ Δ.Σ.Θ. «Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΩΣ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΝΕΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ».

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δ.Σ.Θ., τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, με θέμα: «Η Συμμετοχή των Δικηγόρων στις Μεταβιβάσεις Ακινήτων και στη σύνταξη Καταστατικών Εταιριών, ως μέτρο αποφυγής Δικαστικών Διενέξεων και Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει με τους κρατικούς και παραγωγικούς φορείς, με πρωτοβουλία του Δ.Σ.Θ. και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την αναγκαιότητα συμμετοχής των δικηγόρων στην κατάρτιση των συμβάσεων, ιδίως αυτών που έχουν σημαντική οικονομική αξία και διάρκεια, και στην περαιτέρω τεκμηρίωση της θέσης αυτής του Σώματος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους εισηγητές της εκδήλωσης, κ.κ. Ιωάννη Χορομίδη, Δικηγόρο LL.M., Βασιλική Τάντου, Δικηγόρο, Ιωάννη Ανδρουλάκη, Δικηγόρο, Μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ., Πρόεδρος Επιτροπής Κτηματολογίου Δ.Σ.Θ. και Σπυρίδων Πετρίδη, ΔικηγόροLL.M., Μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. Ο κ. Κουτσοχήνας, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα αποσταλούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της συνεχής προσπάθειας του Δ.Σ.Θ., αλλά και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, να καταδείξουν την αναγκαιότητα υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις συμβάσεις ακινήτων και στις εταιρικές συμβάσεις. Επίσης, τόνισε ότι, κοινά χαρακτηριστικά όλων των συμβάσεων είναι ότι ρυθμίζονται από ένα σύνθετο νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να εγκυμονούν διάφορα προβλήματα για τα μέρη και την ασφάλεια των συναλλαγών. Έτσι η παροχή νομικών υπηρεσιών από τους δικηγόρους είναι καθοριστική τόσο για την ασφάλεια των συναλλαγών όσο και για την αποφυγή δικαστικών διενέξεων κα με αυτό τον τρόπο επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια ο κ. Αντώνιος Μικροπανδρεμένος, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Δ.Σ.Θ., ο οποίος ήταν συντονιστής της εκδήλωσης έδωσε τον λόγο στους εισηγητές, ξεκινώντας από τον κ. Ιωάννη Χορομίδη, με θέμα εισήγησης: «Η Εμπειρία της υποχρεωτικής Παράστασης δικηγόρου στις συμβολαιογραφικές πράξεις». Ο κ. Χορομίδης, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι η Ελλάδα ενώ είναι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις ιδιόκτητων κατοικιών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το νομικό καθεστώς που καθορίζει την ασφάλεια των συναλλαγών, συγκριτικά με αυτό των ευρωπαϊκών χωρών, είναι πολυπλοκότερο και χωρίς βέβαια αποτελέσματα. Επίσης, επισήμανε ότι, καταλύτης στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης του δικηγόρου στα συμβόλαια  ήταν η απαίτηση της Τρόικας, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, για ρύθμιση των υπηρεσιών ώστε να τονωθείη οικονομική ανταγωνιστικότητα, χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν υπόψιν τα έσοδα που θα έχανε το κράτος από τη φορολόγηση των δικηγόρων στις συμβολαιογραφικές πράξεις. Στην Αθήνα προσδιορίστηκαν σε 30-40 εκατομμύρια ετησίως.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η κ. Βασιλική Τάντου, με θέμα εισήγησης: «Η Αναγκαιότητα του δικηγόρου στις συμβολαιογραφικές πράξεις». Η κ. Τάντου, επισήμανε, πως η απουσία του δικηγόρου από τις συμβολαιογραφικές πράξεις, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια του δικαίου στις συναλλαγές και το κύρος της δικαιοπραξίας. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να απαλειφθεί η πεποίθηση, που εσφαλμένα έχει δημιουργηθεί στον πολίτη, ότι η νομική υπηρεσίαείναι περιττή και δημιουργεί επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις.

Η επόμενη εισήγηση ήταν του κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, με θέμα: «Η Αναγκαιότητα της ασφάλειας των κτηματολογικών εγγραφών», ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη παρουσίας δικηγόρου σε όλο το φάσμα κτηματολογικών εγγραφών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών και των συναλλασσόμενων μερών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Σπύρου Πετρίδη με θέμα: «Η Αναγκαιότητα της συμμετοχής του δικηγόρου, στο στάδιο ίδρυσης της εταιρίας». Ο κ. Πετρίδης μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του δικηγόρου προκειμένου μία εταιρική σύμβαση να μπορεί να εκτελεστεί και να εξελιχθεί ομαλά σε βάθος χρόνου, αποφεύγοντας δικαστικές διενέξεις. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι καθώς στο νέο οικονομικό περιβάλλον επιχειρηματικότητας που κριτήριο επιλογής είναι κυρίως η ταχύτητα, η ευκολία και η οικονομία έναντι της ποιότητας, η νομική συμπαράσταση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ο ρόλος του δικηγόρου είναι κομβικός σε όλο το ιδρυτικό στάδιο της εταιρίας ή επιχείρησης, από την επιλογή εταιρικού τύπου και τη σύνταξη εταιρικής σύμβασης έως τον έλεγχο και υποβολή φακέλου αλλά και τη σύνταξη του καταστατικού, ενώ αναφέρθηκε σε πλειάδα συγκεκριμένων [παραδειγμάτων τα οποία αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υπεύθυνης νομικής συμβουλής δημιουργεί πολλά προβλήματα στους συναλλασσόμενους.

Ο κ. Μικροπανδρεμένος, κλείνοντας, ευχαρίστησε τους εισηγητές, όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, και τα μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. που την  τίμησαν με την παρουσία τους, κ.κ. Πέτρο Σαμαρά, Γ. Γραμματέα, Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, Στυλιανή Βαλάνη – Ντολοπούλου, Ευαγγελία Τσιάλτα, Ιωάννη Αντωνίου καθώς και τον πρ.Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ. κ. Μανώλη Λαμτζίδη.