Γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου: Η έρευνα στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων είναι αποκλειστικό έργο των δικηγόρων

Με σημερινή Γνωμοδότησή της (υπ’ αριθ. 7/2020) η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστασία Δημητριάδου, διευκρινίζει ότι «η έρευνα στα βιβλία των Ειδικών Υποθηκοφυλακείων λειτουργούντων εις έδρας Πρωτοδικείου και των τηρούμενων εκεί Κτηματολογικών Γραφείων επιτρέπεται να γίνεται μόνον υπό του ενδιαφερομένου, παρισταμένου μετά δικηγόρου, ή υπό δικηγόρου».

Επιπλέον, δικαίωμα να ενεργούν έρευνες στα δημόσια βιβλία που τηρούνται στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία έχουν οι δικαστικοί επιμελητές, με αποκλειστικό σκοπό την εξεύρεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, εναντίον των οποίων έχει εντολή να διενεργήσει κατάσχεση ή άλλη πράξη εκτελέσεως.

Η άνω Γνωμοδότηση δικαιώνει πλήρως τις θέσεις του δικηγορικού σώματος, οι οποίες έχουν διατυπωθεί δημόσια. Πατήστε εδώ για να δείτε την από 21.5.20 παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης:

Επισυνάπτεται, προς γνώση και χρήση από τους συναδέλφους, το πλήρες κείμενο της υπ’ αριθ. 7/2020 Γνωμοδότησης της Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Συνημμένα:

Η υπ’ αριθ. 7/2020 Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Συνημμένα αρχεία: