Δελτίο τύπου για τη συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΘ με την Ε.Α.Ν.Δι.Θ.

Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣΘ

 

Την Τετάρτη 08/07/2020 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δι.Θ. πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Στάθη Κουτσοχήνα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου. Η πρώτη αυτή συνάντηση μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Ένωσης πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Μεταξύ άλλων το Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δι.Θ. έθεσε στον Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ. :

–την ανάγκη της συγκρότησης της Επιτροπής Εποπτείας Άσκησης του Δικηγορικού Συλλόγου με τη συμμετοχή μέλους της Ένωσης, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Δικηγόρων και την κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης για την αναθεώρηση του θεσμού της άσκησης. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. συμφώνησε να εισαχθεί το αίτημα προς ψήφιση σε επόμενη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ.

— την παραχώρηση αίθουσας- χώρου, ως χρήση μόνιμης έδρας της Ένωσης, στο καινούριο κτίριο του ΔΣΘ στο πλαίσιο της επικείμενης μετακόμισης της βιβλιοθήκης του Συλλόγου. Ο κ. Κουτσοχήνας δήλωσε ότι διάκειται θετικά προς το ζήτημα και δεσμεύτηκε να επανασυζητηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

–την κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων των ασκουμένων δικηγόρων. Ο κ. Κουτσοχήνας δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη λόγω κορωνοϊού, όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. ανέπτυξε τις σκέψεις του για την αναμόρφωση του θεσμού της άσκησης και τον τρόπο άσκησης της σύγχρονης δικηγορίας, ενώ συζητήθηκε η πρόταση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων περί παροχής εξειδικευμένων γνώσεων μέσω σεμιναρίων υποχρεωτικής παρακολούθησης. Το Δ.Σ.  της Ε.Α.Ν.Δι.Θ., επιφυλάχθηκε να καταθέσει τις προτάσεις του ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας.

Επιπλέον, υπήρξε συζήτηση και σύγκλιση απόψεων σε μία σειρά από θέματα, όπως τα προβλήματα του δικαστικού μεγάρου, η επαναφορά του θεσμού της άσκησης στα δικαστήρια με τη χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγγελιών ασκουμένων και νέων δικηγόρων στην ιστοσελίδα του ΔΣΘ σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας διαδικασίας ανάρτησης αγγελιών.

Υψίστης σημασίας για τις σχέσεις των δύο φορέων αποτελεί το γεγονός πως υπήρξε μία παραγωγική συζήτηση από μηδενική βάση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξουν νέες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μέσω της Επιτροπής Εποπτείας της Άσκησης και της κατάθεσης αιτημάτων της Ε.Α.Ν.Δι.Θ. προς τον ΔΣΘ.