ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Υφυπουργού Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, της Διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κας Μαρίας Αντωνίου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κας Βούλας Πατουλίδου, των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, κας Καλλιρόης Χειμαριού, κας Ειρήνης Αποστόλου,καςΕυαγγελίας Αρβανίτου και κ. Στέφανου Ζαρκαντζιά, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Νικολάου Νίτσα και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Ευστάθιου Κουτσοχήνα, τη Δευτέρα, 13.7.2020, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με αντικείμενο την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των Δικαστηρίων της πόλης.

Για πρώτη φορά, σε κοινή σύσκεψη όλων των φορέων, τέθηκε το ζήτημα σε ρεαλιστική βάση, υπήρξε ουσιαστική συζήτηση και αναλήφθηκε πρωτοβουλία με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, γεγονός που αποτελεί, πράγματι, ένα ουσιαστικό βήμα προς την εξεύρεση οριστικής λύσης για τα Δικαστήρια της πόλης μας.

Ειδικότερα, στην πάγια πρόταση των δικηγόρων της πόλης για  επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης με την αξιοποίηση του κτιρίου του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, το οποίο γειτνιάζει με το Δικαστικό Μέγαρο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών με την παράλληλη δημιουργία μιας «Πλατείας Δικαστηρίων», οι συμμετέχοντες φορείς οδηγήθηκαν στην απόφαση συγκρότησης ομάδας εργασίας, η οποία θα κληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να παρουσιάσει την πρότασή της για την επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου, με δεδομένο ότι η εξεύρεση λύσης, που θα αποτελέσει αναβάθμιση των κτιρίων τόσο των δικαστικών όσο και των υγειονομικών υπηρεσιών, θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 «Ο χώρος της Δικαιοσύνης θα πρέπει πάντα να δημιουργεί την δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης σε όλους τους Έλληνες πολίτες και να δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη να αισθάνεται ασφαλής. Από εκεί και πέρα τα τεχνικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν προφανώς θα είναι το αντικείμενο της ομάδας εργασίας. Οποιαδήποτε επιλογή θα είναι μόνον με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων της πόλης. Η πρόθεσή μας δεν είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα και να δημιουργήσουμε άλλο. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τον χώρο των Δικαστηρίων και βεβαίως, αν υπάρχει οποιαδήποτε επιλογή, ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει και την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών και όλων των διοικητικών μονάδων που μπορεί να στεγάζονται εκεί», επισήμανε ο κ. Τσιάρας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Νίτσας, εμφανίστηκε διαλλακτικός στο ενδεχόμενο παραχώρησης του κτιρίου του ΙΚΑ «Πύλη Αξιού», εφόσον προηγουμένως βρεθεί ανάλογο κτίριο στην περιοχή, το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει με καλύτερο τρόπο τις υγειονομικές δομές. Την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή το κτιριακό «βρίσκεται περισσότερο από ποτέ πιο κοντά στη λύση του». «Συνοδεύεται», όπως πρόσθεσε, «με αντίστοιχη εξεύρεση κτιρίου για την αναβάθμιση και των υγειονομικών υπηρεσιών», ενώ διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων φορέων ήταν πως μέσα από διάλογο και συναίνεση, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, χωρίς μικροψυχία, μικροπολιτικά συμφέροντα και τακτικισμούς θα βρεθούν οι καλύτερες λύσεις ικανοποιώντας όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, έτσι ώστε το Δικαστικό Μέγαρο να αποσυμφορηθεί και να αναβαθμιστεί αλλά παράλληλα και οι δομές υγείας να λειτουργούν κάτω από καλύτερες συνθήκες.

Συνημμένη φωτογραφία απο τη σύσκεψη.

 
 

 

 

 

 

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }