Ψήφισμα του ΔΣ του ΔΣΘ για τον θάνατο της απεργού πείνας δικηγόρου, Εμπρού Τιμτίκ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθιά θλίψη αλλά και την αγανάκτηση όλων των μελών του για τον θάνατο, στις 27.8.2020, της 42χρονης φυλακισμένης δικηγόρου και μέλους της Ένωσης Σύγχρονων Δικηγόρων, Εμπρού Τιμτίκ, η οποία, μετά την καταδίκη της πέρυσι με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, έκανε απεργία πείνας για 238 ημέρες.

Αναμφίβολα το παράδειγμά της καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του δικηγόρου στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και στην προάσπιση του κράτους δικαίου και των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών.

Επιπλέον, το τραγικό αποτέλεσμα του αγώνα της για δίκαιη δίκη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η οποία έχει επιδεινωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο δικαστικό σώμα.

Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και οφείλει να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της, κυρίως τη Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποτίει φόρο τιμής στη δέσμευση της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ υπέρ του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών, κυρίως του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη