ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ANTΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΧΟΙΝΑ, ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Στάθη Κουτσοχήνα.
Ο κ. Σχοινάς, δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το έτος 1990, έχει διατελέσει Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί Προεδρίας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2019 η νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του έχει αναθέσει τη θέση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, υπεύθυνου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Αυστηρά τηρουμένων των προληπτικών μέτρων για την αναχαίτιση του COVID-19, στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, παραβρέθηκαν: η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου, η οποία τόνισε την αγαστή και γόνιμη συνεργασία της κυβέρνησης, διά του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, με τον ΔΣΘ προς όφελος των δικηγόρων, των πολιτών και της δικαιοσύνης εν γένει, η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης, κ. Καλλιρόη Χειμαριού, η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, κ. Αικατερίνη Περιστεροπούλου και η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κ. Ευαγγελία Αρβανίτου, οι οποίες αναφέρθηκαν στα πιλοτικά προγράμματα που πρωτοποριακά πανελληνίως και με επιτυχία τα Διοικητικά και Πολιτικά-Ποινικά Δικαστήρια της πόλης συμμετέχουν. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να επισημάνουν σημαντικά προβλήματα, όπως αυτό της μεταφραστικής υπηρεσίας, η έλλειψη της οποίας δυσχεραίνει το δικαστικό έργο. Παρόντες, επίσης, ήταν ο πρόεδρος του ΤΑΔΙΘ, κ. Νικόλαος Αντωνιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Ταμείου, ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣΘ, κ. Νικόλαος Κουτσός, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Πέτρος Σαμαράς και ο Ταμίας, κ. Αναστάσιος Ντούγκας, οι οποίοι μίλησαν για την άμεση εναρμόνιση του ΔΣΘ στις επιταγές της νέας εποχής, αλλά και την ανάγκη όλοι οι δικηγόροι να εφοδιαστούν με ψηφιακή υπογραφή, καθώς το κλειδί για συμμετοχή στην εξελικτική νομική διαδικασία είναι ο με κάθε πρόσφορο μέσο εκσυγχρονισμός. Τέλος, παρέστη η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΔΣΘ και μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ, κ. Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του ΙΚΔΘ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νομικών Μεταναστευτικού Δικαίου και Διοικητής Δομής φιλοξενίας προσφύγων, κ. Γιώργος Τσαούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και ο Διευθυντής του ΔΣΘ, κ. Δαμιανός Πουλτουρτζίδης.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των προσπαθειών του ΔΣΘ για επικοινωνία και συνεργασία με διακεκριμένα μέλη του και με φορείς της πόλης, όπως τον πρώην Προέδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρο του ΚΔΕΟΔ, ομότιμο καθηγητή της Νομικής, κ. Βασίλειο Σκουρή, τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΔιΠΑΕ, ομότιμο καθηγητή της Νομικής, κ. Αθανάσιο Καΐση, τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΕΣΔι, κ. Δημήτριο Κράνη, κλπ, με στόχο να αναληφθούν κοινές δράσεις και αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίες για την προώθηση των καίριων ζητημάτων, που απασχολούν τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης.
Ο Πρόεδρος του ΔΣΘ εξέθεσε τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Συλλόγου για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και θεσμών στη δικαστική και εξωδικαστική πρακτική προς διευκόλυνση των μελών του και με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης. Τόνισε δε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης κατάργησης ή έστω σημαντικής μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και δη στις παραστάσεις των δικηγόρων στα δικαστήρια, καθώς αποτελεί κεντρικό ζήτημα όχι μόνο για τους δικηγόρους αλλά και για την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προβληματισμούς, τις θέσεις και τις προτάσεις και ακολούθησε εκτενής συζήτηση. Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο της πολυετούς κρίσης που διήλθε η χώρα μας, χαρακτήρισε διαχειρίσιμα και δρομολογημένα προς επίλυση τα περισσότερα από τα προβλήματα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τη νέα «εκδοχή» του νομικού επαγγέλματος. «Πρέπει να είμαστε πρακτικοί και επιθετικοί» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας πιο συστηματικής συνεργασίας του με τον ΔΣΘ.
Τέλος, ιδιαίτερα συγκινημένος έλαβε από τον Πρόεδρο του ΔΣΘ, ως ενθύμιο της επίσκεψης, το ΦΕΚ διορισμού του ως δικηγόρου στον Σύλλογο, καθώς και τον πρώτο τόμο του επιστημονικού περιοδικού «Αρμενόπουλος» (1946-1947) σε ειδική δερματόδετη έκδοση.
Συνημμένες οι φωτογραφίες από την επίσκεψη