ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5/2/2016
Απόφαση Σ.Ε για τον αποκλεισμό των δικηγόρων από Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την Παρασκευή, 5/2/2016 στα γραφεία του ΔΣΑ, ασχολήθηκε και με το νομοσχέδιο που αποκλείει τους δικηγόρους από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Για το θέμα αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει τα εξής:
Κατατέθηκε στη Βουλή, και εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)».
Στο Μέρος Α’ του ν/σ εξαγγέλλεται η σύσταση Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο θα εγγράφονται αποκλειστικώς δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές πανεπιστημίου και απόστρατοι, προκειμένου να στελεχώσουν τις μετακλητές ανώτατες θέσεις της υπαλληλικής ιεραρχίας (Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων) και θέσεις Προέδρων, Διοικητών και μελών ΔΣ νομικών προσώπων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Για πρώτη φορά οι δικηγόροι αποκλείονται από τη στελέχωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και των οργάνων Διοίκησης ΝΠ του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στους έμμισθους του δημοσίου.
Επί της αρχής ο αποκλεισμός συλλήβδην των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί συντηρητική, αναχρονιστική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση. Προτιμάται για το δημόσιο η οπισθοδρομική αυτοαναφορικότητα αντί της γόνιμης ώσμωσης με τις ζωντανές δυνάμεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ανεξαρτήτως της ανωτέρω επιφύλαξης, ακόμη και εάν δεχόταν κανείς τη λογική του ν/σ, ο αποκλεισμός συλλήβδην των δικηγόρων αντιβαίνει ευθέως στην ρητή θεσμική κατοχύρωση του δημόσιου λειτουργηματικού χαρακτήρα της δικηγορίας. Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός (άρθρο 1 παρ. 1 εδ. α ΚωδΔικ) και συλλειτουργός της δικαιοσύνης (άρθρο 2 ΚωδΔικ). Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου (άρθρο 1 παρ. 1 εδ. β ΚωδΔικ).
Με δεδομένο ότι συνταγματική αποστολή της δημόσιας διοίκησης είναι η εμπραγμάτωση του κράτους δικαίου στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας της διοικητικής δράσης (Συντ. 25, 26, 50), η δυνατότητα συμβολής του δικηγορικού σώματος στην επίτευξη των ανωτέρω σκοπών είναι προφανής.
Ο αποκλεισμός των δικηγόρων από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αποτελεί μία ακόμη έκφανση της εχθροπρακτικής συμπεριφοράς της Πολιτείας έναντι του δικηγορικού σώματος. Δεν είναι μόνον η ατεκμηρίωτη πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που καταλήγει σε αντισυνταγματική δήμευση του εισοδήματος. Είναι και σειρά προσβλητικών δηλώσεων Υπουργών:
Μόλις χθες ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε δημόσια ότι οι δικηγόροι με τις γραβάτες και τα μαντηλάκια δεν πλήρωναν αρκετά μέχρι σήμερα. Δεν έχει σημασία αν εντάσσει τον εαυτό του σ αυτή την κατηγορία. Δεν μπορεί να προσβάλλει βάναυσα την συντριπτική πλειονότητα του δικηγορικού σώματος που αγωνίζεται καθημερινά, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για να ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια στις ανάγκες του λειτούργηματός του.
Λίγες ημέρες πριν ο κ. Σταθάκης εξήγγειλε την ίδρυση Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες ώστε να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής. Αγνοεί ο κ. Υπουργός ότι οι πολίτες δεν είναι δέσμιοι των νομικών συμβουλών , αλλά αναζητούν τη συμπαράσταση των δικηγόρων ώστε να προστατευθούν έναντι των αυθαίρετων, παράνομων και συχνά κακόπιστων διοικητικών πρακτικών. Ο λαϊκισμός πρέπει να έχει όρια.
Κατόπιν αυτών: