Απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με το από 11-11-2008, δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», με τίτλο «ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με το από 11-11-2008, δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», με τίτλο «ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατά τη συνεδρίασή του στις 13-11-2008 αποφάσισε τα εξής:

 

Ι. Στο φύλλο της 11ης-11-2008, της εφημερίδας «Έθνος» δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ του συνεργάτη της κ. Β. Ιγνατιάδη με τίτλο «Στην πυρά το ιστορικό αρχείο του ΕφετείουΘεσσαλονίκης».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό φέρεται, ότι η αρμόδια Επιτροπή του Εφετείου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχε και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ. Ιωάννης Κοτζαμανίδης, αποφάσισε –δήθεν- «την καταστροφή δικογραφιών, που αφορούν ιστορικές πολιτικές δίκες, όπως η υπόθεση Λαμπράκη, η δολοφονία του Τζωρτζ Πολκ, οι δίκες αντιστασιακών και βασανιστών της Χούντας, άλλες της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ακόμα και υποθέσεις, που έγραψαν ιστορία, όπως η δίκη του λεγόμενου δράκου του Σέιχ Σου Αριστείδη Παγκρατίδη κλπ».

 

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται, ότι «το γεγονός προκάλεσε την ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρ’ ότι ΣΥΝΑΙΝΕΣΕ (στην καταστροφή ιστορικών δικογραφιών) ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ι. Κοτζαμανίδης».

 

Πρόκειται για «ρεπορτάζ», που, ασφαλώς και βεβαίως, «ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ», ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΖΗΤΗΜΑ, δημιουργώντας ευρύτατης έκτασης παραπλανητικές εντυπώσεις, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού προκάλεσε ακόμη και ερώτηση της Βουλευτού κας Μαρίας Δαμανάκη προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

 

ΙΙ. Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της τάξης και της αλήθειας, αλλά και για να μη συνεχιστεί η δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, το Δ.Σ. κρίνει σκόπιμο να επισημάνει και να καταστήσει σαφή τα ακόλουθα:

 

1.- Ουδέποτε η Επιτροπή του Εφετείου Θεσσαλονίκης αποφάσισε, να συμπεριλάβει στις δικογραφίες, που, σύμφωνα με το Νόμο, θα καταστραφούν, και εκείνες, που αφορούν ιστορικές δίκες και υποθέσεις.
Στο, εκ των πραγμάτων συνοπτικό, κείμενο του σχετικού πρακτικού της Επιτροπής, ρητά αναφέρεται, ότι η εκποίηση για βιομηχανική πολτοποίηση ή η καταστροφή δια πυρός δεν αφορά, φυσικά, όλες, ανεξαιρέτως, τις δικογραφίες.
Αντίθετα, ρητά γίνεται μνεία, ότι θα καταστραφούν μόνον τα <>.
Για όποιον αξιοποιεί στοιχειωδώς τα απλά ελληνικά και την κοινή λογική του, είναι προφανές, ότι έγγραφα, με ιστορική αξία, ΔΕΝ θα καταστραφούν.

 

2.- Πέραν τούτου, όμως, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αρεοπαγίτης κ. Χαρίλαος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας τα παραπάνω, ζήτησε, κατά τη συνεδρίασή της στις 30-10-2008, απ’ την Προϊσταμένη του Τμήματος Γενικού Αρχείου του Εφετείου Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής κ. Π. Γκουβά – Στεργίου, να μεριμνήσει, ώστε να γίνει, με προσεκτικό τρόπο, ο έλεγχος για την ύπαρξη και τον εντοπισμό δικογραφιών, που αφορούν ιστορικές υποθέσεις , έτσι ώστε ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ απ’ την καταστροφή.
Η Γραμματέας του Εφετείου Θεσσαλονίκης ζήτησε, τότε, την βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου, στο δύσκολο και λεπτό αυτό έργο της. Τότε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ. Ιωάννης Κοτζαμανίδης, τη διαβεβαίωσε ότι θα το θέσει αυθημερόν υπόψη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ.

 

3.- Όντως, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ (30-10-2008) ενημέρωσε αναλυτικά για όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και εισηγήθηκε να ορισθεί AD HOC Επιτροπή από παλαιούς Δικηγόρους και Συνδικαλιστές με βαθύτατη γνώση της δικαστικής ιστορίας της πόλης μας, προκειμένου να συνεργασθεί με την Γραμματεία του Εφετείου Θεσσαλονίκης, για την υλοποίηση της ΗΔΗ ΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ απόφασης της Επιτροπής, να εξαιρέσει απ’ την καταστροφή όλες τις υποθέσεις, που είχαν μικρό ή μεγάλο ιστορικό ή και κοινωνικό ενδιαφέρον.
Ενδεικτικά, μάλιστα, ανέφερε, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα υποθέσεων, που θα εξαιρούνταν της καταστροφής, όλες εκείνες τις υποθέσεις (Λαμπράκη, Πολκ, Παγκρατίδη κλπ.), που στο προαναφερθέν δημοσίευμα φέρονται ότι… «αποφασίσθηκε να ριφθούν στην … πυρά» !!!!!.
Όλα τα παραπάνω, κατά τρόπο που δεν επιδέχεται καμία απολύτως δυνατότητα να αμφισβητηθούν, έχουν καταχωρηθεί αυτολεξεί στα απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά της 30-10-2008 του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ.

 

4.- Την πρόταση αυτή του Α’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ.Θ. υιοθέτησε ομόφωνα το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ, ορίζοντας Επιτροπή, που θα συνεργασθεί με την Προϊσταμένη του Γενικού Αρχείου του Εφετείου Θεσσαλονίκης, για την επιλογή των ιστορικών δικογραφιών, που θα εξαιρεθούν, προκειμένου να διασωθούν από την καταστροφή.
Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από πρώην Προέδρους και Συνδικαλιστές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά και έγκριτους παλαιούς Δικηγόρους, δηλαδή από τους κ.κ. Χ. Νάσλα, Γ. Ιγνατιάδη, Κ. Χορομίδη, Α. Γρίμπα, Ι. Τριάρχου και Μ. Παναγιωτόπουλο.
Τονίζεται, ότι, όπως προκύπτει και από σχετικό απόσπασμα της υπ’ αριθμ. 42/30-10-2008, απόφασης του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. το Συμβούλιο του Συλλόγου μας, βελτιώνοντας την πρόταση του Α’ Αντιπροέδρου, πρόσθεσε στην ανωτέρω AD HOC Επιτροπή και άλλους φορείς, προκειμένου να κληθούν να συνεργασθούν με την κ. Γραμματέα του Εφετείου Θεσσαλονίκης, για την επιλογή των δικογραφιών, που θα εξαιρεθούν από την καταστροφή.
Τέτοιοι φορείς είναι η «Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων», το «Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας», το «Ελληνικό Ιστορικό Αρχείο», η ΕΣΗΕΜ-Θ (Ίδρυμα Τύπου), τα αρμόδια Τμήματα της Νομικής Σχολής, ο κ. Γ. Αθανασιάδης, όλα τα Τμήματα ιστορικών σπουδών της Χώρας και, τέλος, τα πολιτικά κόμματα.
Τέλος, το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής του Εφετείου, για την εξαίρεση απ’ την καταστροφή και την διάσωση των ιστορικών δικογραφιών, αποφάσισε να προτείνει την μεταφορά και φύλαξή τους στο κτίριο του Δ.Σ.Θ. στην Διαγώνιο.

 

5.- Απ’ όλα τα παραπάνω είναι προφανές, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, «ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ» όχι όμως «θυελλωδώς» στην ανωτέρω απόφαση της Επιτροπής του Εφετείου Θεσσαλονίκης, αλλά, αντίθετα, με θετικό τρόπο αποφάσισε να συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίησή της και, πιο συγκεκριμένα, στην διαδικασία επιλογής και εξαίρεσης των ιστορικών δικογραφιών απ’ την καταστροφή τους.
Εξυπακούεται, φυσικά, ότι δεν εκδόθηκε κανένα, περί του αντιθέτου, ψήφισμα ή ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. κατά της ανωτέρω απόφασης της Επιτροπής του Εφετείου Θεσσαλονίκης, γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος, να γίνει κάτι τέτοιο.

 

6.- Περαιτέρω, θα πρέπει, έστω και εκ του περισσού, να τονισθεί, ότι η πιο πάνω απόφαση της Επιτροπής του Εφετείου Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να εκτελεσθεί άμεσα, αλλά, αντίθετα, με διαβιβαστικό έγγραφο του Προέδρου της, κ. Χαρίλαου Αγγελόπουλου, απεστάλη στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, προκειμένου αυτό να κάνει δικές του προτάσεις, εισηγήσεις και παρατηρήσεις.
Γεγονός, που με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο καταδεικνύει την σαφή βούληση της Επιτροπής, να σεβασθεί το ιστορικό παρελθόν της Δικαιοσύνης στην πόλη μας και να διασώσει πολύτιμα έγγραφα και στοιχεία, που το αφορούν.

 

7.- Όλα όσα προαναφέρθηκαν, επιβεβαιώνονται πλήρως και από το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4296/13-11-2008 έγγραφο του Προέδρου της Επιτροπής του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Αρεοπαγίτη κ. Χ. Αγγελόπουλου προς τον Δ.Σ.Θ.
Με το έγγραφό του αυτό ο κ. Προϊστάμενος του Εφετείου, γνωστοποιώντας του επίσημα την από 30-10-2008 απόφαση της Επιτροπής, ζητά από τον Δ.Σ.Θ. να υποδείξει εγγράφως στην Επιτροπή, εντός εύλογου χρόνου, τις υποθέσεις (πολιτικές και ποινικές) οι οποίες πρέπει να εξαιρεθούν της καταστροφής, καθώς και τους λόγους που συνηγορούν στην εξαίρεσή τους.

 

Όπως δε ρητά αναφέρεται στο ως άνω έγγραφο το αίτημά του αυτό γίνεται στα πλαίσια «ΤΗΣ ΗΔΗ, ΕΞ ΥΠΑΡΧΗΣ, ΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΠΕΡΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΩΝ (ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΝ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ Ή ΑΛΛΗ ΣΥΝΑΦΗ ΑΞΙΑ».

 

ΙΙΙ. Μετά από όλα τα παραπάνω είναι προφανές, ότι τόσο ο Δ.Σ.Θ. όσο και ο Α’ Αντιπρόεδρός του, κ. Ιωάννης Μ. Κοτζαμανίδης, ενήργησαν με απόλυτη συνέπεια και υψηλό αίσθημα θεσμικής και ιστορικής ευθύνης στο συγκεκριμένο αυτό ζήτημα και, συνεπώς, οποιαδήποτε, περαιτέρω, αντίθετη πληροφόρηση και κάθε αντίστοιχος θόρυβος είναι, κατά κυριολεξία, άνευ αντικειμένου και εκ του περισσού.