ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ : ΔΥΟ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ : ΔΥΟ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ

64 χρόνια πριν , στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 αμερικανικά βομβαρδιστικά έρριξαν πυρηνικές βόμβες στις Ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας.

Η βόμβα που προορίζοταν για τη Χιροσίμα  ήταν τύπου ουρανίου 235, και είχε  το προσωνύμιο “Little Boy” (αγοράκι).
Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έρριξαν τη δεύτερη – και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων-  στο Ναγκασάκι.

Η βόμβα αυτή  ήταν άλλου τύπου και χρησιμοποιούσε ως γόμωση το πλουτώνιο. Αυτή είχε “Fat Man” (χοντρός).
Οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν. Για να πραγματοποιηθούν, ο διοικητής της μοίρας της Αεροπορίας Στρατού Σπατζ, στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, ζήτησε έγγραφη τη διαταγή από την πολιτική ηγεσία αρνούμενος «να σκοτώσει ίσως 100.000 άτομα με προφορικές μόνον εντολές», η οποία και τελικά του δόθηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων από τη ρίψη των βομβών, κατά το μεγαλύτερο μέρος άμαχος πληθυσμός, υπολογίζεται σε περίπου 70.000 νεκρούς για κάθε πόλη. Οι ολέθριες συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας όμως προκάλεσαν
περισσότερα θύματα τις ακόλουθες ημέρες αλλά και για δεκαετίες αργότερα.
Μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να σημειώνονται τερατογενέσεις στις περιοχές αυτές.

Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θεωρείται ότι έθεσε οριστικά τέλος στον «θερμό» Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αποτέλεσε αφετηριακό σημείο  του λεγόμενου «ψυχρού πολέμου», που ακολούθησε .

Το μέγεθος αυτής της καταστροφής , οι επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές, αλλά και η προοπτική μιάς ανεξέλεγκτης παγκόσμιας καταστροφής, από τότε προβλημάτισαν ολόκληρη την ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να
έχει αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών βομβών για πολεμικούς σκοπούς, αν και,  πριν 10 περίπου χρόνια,  τμήμα του Ευρωπαϊκού εδάφους (Σερβία) βομβαρδίστηκε με βόμβες παρόμοιας τεχνολογίας ( εμπλουτισμένου ουρανίου)  με μακροπρόθεσμες βλαπτικές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία του άμαχου πληθυσμού της ευρύτερης  περιοχής των δυτικών Βαλκανίων.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς  εξακολουθεί να είναι αμφίβολης χρησιμότητας με δεδομένους τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν σε περίπτωση ατυχημάτων (πχ βλ. περίπτωση Τσερνομπίλ στην Ουκρανία).

Η παγκόσμια ειρήνη, ο παγκόσμιος πυρηνικός αφοπλισμός  και η αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις των Ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι αποτελεί σήμερα επιτακτικό καθήκον όλων των κατοίκων του πλανήτη μας και σ΄αυτό καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι μας ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές και πεποιθήσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ