ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ Δ.Σ.Θ.

Παρακολουθήστε την τελετή εγκαινίων στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=1_kPyjWcNrY

Σε μία πανηγυρική και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στον αίθριο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, κ. Σταύρου Καλαφάτη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, της Επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρίας Αντωνίου, αλλά και βουλευτών και λοιπών αρχών της πόλης τελέστηκαν την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 τα εγκαίνια του Ιατρείου, της νέας αίθουσας δικηγόρων και της νέας, σύγχρονης, ιδιόκτητης για πρώτη φορά βιβλιοθήκης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τριών σημαντικών και ταυτόχρονα συμβολικών χώρων η δημιουργία των οποίων βασίστηκε στον απόλυτο σεβασμό προς το δικηγορικό λειτούργημα και στην έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του δικηγόρου στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, λόγω τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας προς αποφυγή διασποράς του κορονοϊού δεν ήταν δυνατόν να απευθυνθεί πρόσκληση στο σύνολο των συναδέλφων, αλλά κλήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια του Δ.Σ.Θ. και του ΤΑ.ΔΙ.Θ., οι πρώην Πρόεδροι του Δ.Σ.Θ., οι Προϊστάμενοι των Δικαστικών σχηματισμών της πόλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, κ. Τζήκας, ο Πρόεδρος του ΔιΠαΕ, κ. Καΐσης, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Θεσσαλονίκης, κ. Τζίμας. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Άννα Ευθυμίου, και η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Δώρα Αυγέρη, καθώς και ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας η Περιφερειακή Σύμβουλος και συντονίστρια σε θέματα προσφυγικού και μεταναστευτικού, κ. Μαρία (Μελίνα) Δερμεντζοπούλου.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων ο κ. Τσιάρας γνωστοποίησε την ένταξη του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του οποίου τα επόμενα χρόνια θα γίνουν έργα ανακατασκευής του κτιρίου που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του και υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, ο νομικός κόσμος της Θεσσαλονίκης “θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο”. Εξήρε δε τις πρωτοβουλίες του Δ.Σ.Θ. για την υλοποίηση των τριών παραπάνω έργων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εάν όντως υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη περί των φορέων, των συλλόγων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που μπορεί να ζητάνε από την Πολιτεία, είναι η απόδειξη ότι σήμερα έρχονται να δώσουν στην Πολιτεία”.

Ο κ. Καλαφάτης, αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης και στο θέμα της επέκτασης των χώρων του υπάρχοντος κτιρίου, σημείωσε ότι “καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να δώσουμε λύσεις”, ενώ ο κ. Ζέρβας μίλησε για τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος στην περιοχή πέριξ των Δικαστηρίων. Τέλος, η κ. Αντωνίου τόνισε την αγαστή και γόνιμη συνεργασία της κυβέρνησης, διά του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, και των λοιπών φορέων με τον ΔΣΘ προς όφελος των πολιτών και της δικαιοσύνης εν γένει.

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, μετέπειτα Ταμείο Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα το ιδιόκτητο ακίνητο για τη στέγαση της βιβλιοθήκης του ΔΣΘ, έκανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΑ.ΔΙ.Θ., κ. Νικόλαος Αντωνιάδης, τονίζοντας την άψογη συνεργασία των δύο Διοικήσεων, ενώ ο συνάδελφος και μέλος του Συλλόγου μας, κ. Ιωάννης Χορομίδης, αναφέρθηκε στην ιστορία της βιβλιοθήκης του ΔΣΘ και στον βιβλιογραφικό πλούτο της, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 10.000 νομικά βιβλία και 100 σειρές νομικών περιοδικών.

Μετά το τέλος των ιδιαίτερα επαινετικών ομιλιών για την πρωτοβουλία του Δ.Σ.Θ. στην υλοποίηση των τριών σημαντικότατων για τα μέλη του, και όχι μόνο, έργων, τελέστηκε αγιασμός από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βλατάδων, κ. Νικηφόρο, και κόπηκε η κορδέλα εγκαινίων, ενώ οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν στον χώρο του ιατρείου και της νέας αίθουσας δικηγόρων. Εν συνεχεία μετέβησαν στη νέα βιβλιοθήκη του Συλλόγου, επί της οδού Δωδεκανήσου 10Α, έχοντας την ευκαιρία να περιδιαβούν την περιοχή και να κατανοήσουν το όραμα του ΔΣΘ για τη δημιουργία μιας πλατείας Δικαστηρίων. Στον χώρο της Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των δύο αιθουσών προς τιμή των αείμνηστων Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου και Σωτηρίου Τσίντζα, Προέδρου και Γενικού Γραμματέα του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, που επί των ημερών τους, προ 40 ετών περίπου, αποκτήθηκαν από το Ταμείο αυτά τα γραφεία, ενώ ιδιαιτέρως συγκινητικές ήταν οι σύντομες ομιλίες των θυγατέρων τους, κ.κ. Ιωάννας Κοσμοπούλου και Ελευθερίας Τσίντζα. Ο κ. Τσιάρας συνεχάρη τη Διοίκηση του ΔΣΘ για την απόφασή της να τιμήσει τους ανωτέρω, σημειώνοντας ότι με αυτή την έμπρακτη αναγνώριση του έργου των παλαιοτέρων επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο η σύνδεση των γενεών και η συνέχειά τους.

Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε τους χαιρετισμούς της εκδήλωσης, με την ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, στο κανάλι του ΔΣΘ στο YouTube.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις φωτογραφίες της εκδήλωσης.