ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΝΣΗΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ

ΘΕΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΝΣΗΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ

Εκδήλωση υπό την μορφή διαμαρτυρίας για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές πραγματοποίησε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΤράπεζαςΠειραιώς στη Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Δημήτριο Βερβεσό, για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, όλους τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με αφορμή τη συνεδρίαση της ΣυντονιστικήςΕπιτροπής, τους αξιότιμους εισηγητές της εκδήλωσης, κ.κ. Γιάννη Δρόσο, Ομότιμο Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών και Παναγιώτη Γιαννόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ., καθώς επίσης τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Β.Ε.Θ.), κ. Αναστάσιο Καπνοπώλη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Παντελή Φιλιππίδη, και τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου (Ε.Β.Ε.Θ.), κ. Βλαχογιάννη, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να στηρίξουν την εκδήλωσηγια ένα τόσο σημαντικό θέμα για το σύνολο της κοινωνίας. Ο κ. Κουτσοχήνας δήλωσε τη σταθερή αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων στην επίμαχη τροπολογία, η οποία καταφανώς δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό του δικαστή και αντίκειται στο θεμελιώδες συνταγματικό του δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, το οποίο κατοχυρώνεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Ρώμης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στη συνέχεια κάλεσε τους κ.κ. Καπνοπώλη, Φιλιππίδη και Βλαχογιάννη για έναν σύντομο χαιρετισμό. Και οι τρεις εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης ανέφεραν ότι έχουν στείλει επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη άδικη αυτή ρύθμιση, που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, και δήλωσαν τη στήριξή τους στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας καθώς και την επιθυμία τους για κοινές δράσεις προς όφελος πάντα του επιχειρηματία και του πολίτη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ.Δημήτριος Βερβεσός,ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή και τη στήριξη στον αγώνα κατάργησης της άδικης τροπολογίας, επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, με κορύφωση των δράσεων αυτών την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους φορείς που στηρίζουν αυτόν τον αγώνα, που γίνεται πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα στο όνομα της κοινωνίας και της δικαιοσύνης, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Δικαστικών Επιμελητών, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος(Σ.Ε.Β.Ε.), τα επιμελητήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογο, την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή την αντίδραση δημιουργήθηκε ένα αυξανόμενο κοινωνικό μέτωπο φορέων απέναντι στις άδικες πρωτοβουλίες, όπως αυτή της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάθεση νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας προς το Υπουργείο Εργασίας για κατάργηση της νέας αυτής διάταξης καθώς και στις γνωμοδοτήσεις που ζήτησε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος από τους καθηγητές Νομικής κ.κ. Δρόσο, Βλαχόπουλο και Δελλή.
Αμέσως μετά, το λόγο πήραν οι εισηγητές ξεκινώντας ο κ. Γιάννης Δρόσος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου σε μια προσπάθεια απονομιμοποίησης του νόμου και ανάδειξης των λόγων που ο νόμος δεν είναι σύμφωνος με την Ε.Σ.Δ.Α. Χαρακτηριστικά, τόνισε τους ισχυρισμούς της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου, που αναφέρονται στον περιορισμόκατάχρησης δικονομικών δυνατοτήτων, την καταπολέμηση της δικομανίας, τη μείωση εξόδων του Δημοσίου και την ενίσχυση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, όλα αυτά σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα πορίσματα αυτά. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ρυθμίσεις δικονομικού χαρακτήρα που επιτρέπουν ή αποτρέπουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να εξυπηρετούν την έμμεση ή άμεση κατάλυση του προστατευόμενου ατομικού δικαιώματος παροχής έννομης δικαστικής προστασίας.
Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε με την εισήγηση του ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε σε μία διαφορετική προσέγγιση της τροπολογίας, καθώς, όπως είπε, ο νομοθέτης στην περίπτωση του ν.4640/2019 αποσπά από την ύλη των αναγνωριστικών αγωγών, μόνο τις αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, οπότε το πρόβλημα θα πρέπει να αποτιμηθεί όχι μόνο ως πρόβλημα πρόσβασης της δικαιοσύνης αλλά και ως πρόβλημα αναλογικότητας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε και ο ίδιος στην έλλειψη στατιστικών στοιχείων που θα επιβεβαίωναν τους λόγους της αιτιολογικής έκθεσης για μείωση των εξόδων, την καταπολέμηση της δικομανίας και προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης, Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας, Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη, Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, Λαμίας, Θανάσης Μακρυγιάννης, Ναυπλίου, Δημήτρης Ορφανός, Κέρκυρας, Γιώργος Καλούδης, Καστοριάς Γιώργος Μπαλιάκας, Ηρακλείου Άρης Ροζάκης, Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, Βέροιας Φώτης Καραβασίλης, Γιαννιτσών, Χρήστος Τανάσκος, Δράμας, Αναστάσιος Πούλιος, Κατερίνης, Ασημίνα Στρίμπα, Κιλκίς, Ευρώπη Αρτόγλου, Κοζάνης, Χρήστος Δημητρόπουλος, Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή,Ροδόπης, Ιωάννα Χαντζηαντωνίου, Χαλκιδικής, Παντελής Ζήσης, καθώς επίσης οι πρώην Πρόεδροι του ΔΣΘ, Νικόλαος Βαλεργάκης και Μανώλης Λαμτζίδης, η πρώην Αντιπρόεδρος, Γιάννα Παναγοπούλου, ενώ από το ΔΣ του ΔΣΘ παραβρέθηκαν οι κ.κ. Στυλιανός Μαυρίδης, Α’ Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Κουτσός, Β’ Αντιπρόεδρος, Πέτρος Σαμαράς, Γεν. Γραμματέας και τα μέλη Ιωάννης Ανδρουλάκης, Στυλιανή Βαλάνη – Ντολοπούλου, Αντώνιος Μικροπανδρεμένος, Γεώργιος Λιαδάκης και Μιχαήλ Μήττας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο ταμίας του ΔΣ του ΔΣΘ, Αναστάσιος Ντούγκας.

Την εκδήλωση κάλυψαν δημοσιογραφικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΤV 100 και το Voria.gr

Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να αναγνώσετε τους χαιρετισμούς των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, κ. Βερβεσού και Θεσσαλονίκης, κ Κουτσοχήνα.