ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, τη Δευτέρα 1.3.2021, όπου σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους των διοικήσεων των Δικαστηρίων, των Εισαγγελιών της πόλης και του Προέδρου του ΔΣΘ, συζήτησε θέματα απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και τοπικά θέματα καθημερινότητας των δικαστηρίων υπό το πρίσμα των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΔΣΘ έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης και αφορούν στις συνθήκες άσκησης της δικηγορίας, πρωτίστως, όμως, την επιτακτική ανάγκη πλήρους επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη αναστολή (13.3.2020). Στο αίτημα αυτό τοποθετήθηκαν θετικά τόσο οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων όσο και ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί μία Δικαιοσύνη σε πλήρη λειτουργία, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται λόγω της πανδημίας και κρίνονται κάθε φορά από την επιτροπή ειδικών με βάση την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας μετέβη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης. Παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα στη σύσκεψη, πέραν των δύο υπουργών, συμμετείχαν η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο νομικός κόσμος εκπροσωπήθηκε -με φυσική παρουσία- από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Ευστάθιο Κουτσοχήνα, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, πρόεδρο Εφετών, κ. Χρήστο Νάστα, ενώ ο ιατρικός και υγειονομικός από τον επικεφαλής της 3ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη και τον συντονιστή του ΕΦΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη.

Ως πιο συμβατή λύση που προτάσσεται και συζητήθηκε στη σύσκεψη, είναι η απόδοση του γειτονικού προς το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο, κτιρίου – όπου σήμερα στεγάζονται τα ιατρεία του ΕΦΚΑ «Πύλης Αξίου» – για την μεταστέγαση ορισμένων δικαστικών υπηρεσιών και την ταυτόχρονη δημιουργία μίας πλατείας Δικαστηρίων, με αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθεί το κατάλληλο κτίριο -ή τα κτίρια- όπου θα μεταφερθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει λύση που θα αιφνιδιάσει», αλλά η όποια λύση «θα έχει ως προϋπόθεση τη συνεννόηση» καθώς και ότι «η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ θα πρέπει να γίνει μέσα από συνθήκες που θα δημιουργούν την εύκολη πρόσβαση και πολύ περισσότερο θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας».

Ο δε Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε: «Οφείλουμε να βρούμε λύση που να συμβάλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη. Θα διερευνήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Θα κάνουμε έρευνα εις βάθος. Θα ασχοληθούμε ενδελεχώς. Οφείλουμε κάπου να καταλήξουμε και θα καταλήξουμε. Αυτός είναι και ο στόχος του Υφυπουργείου Εσωτερικών».

Η σύσκεψη παρουσία των δύο υπουργών, εκπροσώπων του νομικού κόσμου και των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση της Πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για εξεύρεση οριστικής λύσης στο κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων της πόλης μας.