ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 19-10-2018 στη Θεσσαλονίκη επιστημονική ημερίδα με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων». Όπως τόνισε κατά την έναρξή της ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δ.Σ.Θ. κ. Αναστάσιος Ντούγκας, που συντόνισε την εκδήλωση, η αγορά των παιγνίων δεν είχε αποτελέσει ποτέ στο παρελθόν αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας, δεδομένου ότι κατά το παρελθόν και μέχρι το 2011 από άποψη ποινικής αντιμετώπισης αφορούσε ένα πλημμέλημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη, ενώ σήμερα αντιμετωπίζεται από το νόμο κατά βάση ως ένα ιδιαίτερα διακεκριμένο κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξη από 10 έως 20 έτη και χρηματική ποινή 700.000 € και συμπληρώνεται με επιπλέον σημαντικής βαρύτητας πλημμελήματα.
Καλωσορίζοντας το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο ξεπέρασε τους 500 συνέδρους και αποτελείτο κατά βάση από νομικούς αλλά και αστυνομικούς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του φαινομένου, ενώ διατύπωσε τους προβληματισμούς του για την αποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, υπογράμμισε ότι με τη διοργάνωση τέτοιου υψηλού επιπέδου και συμμετοχής εκδηλώσεων και κοινών δράσεων, σφυρηλατούνται οι σχέσεις των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην τροποποίηση του Νόμου 4002/11, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Χαρακτήρισε, δε, «πιο επίκαιρη από ποτέ» τη θεματολογία της εκδήλωσης, διότι άπτεται θεμάτων τεχνολογίας και συνδέεται με την καταγραφείσα από την επιστημονική κοινότητα εξάρτηση των παικτών από τα τυχερά παίγνια, που «προσομοιάζει με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά».
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος προήδρευσε των εργασιών της εκδήλωσης, τόνισε την ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων στη νομοθεσία, με εξορθολογισμό των ποινών και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, που θα καταστήσουν εφικτή την παύση λειτουργίας των παρανόμων καταστημάτων.
Το ρυθμιστικό έργο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ανέλυσε ο πρόεδρός της Ευάγγελος Καραγρηγορίου, ο οποίος επισήμανε ότι η νόμιμη αγορά βρίσκεται την τελευταία 2ετία σε φάση μετασχηματισμού. «Πολλά έχουν επιτευχθεί και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν προς τη θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την καταστολή του παράνομου τζόγου», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το περυσινό έτος αντλήθηκαν φόροι 750 εκατ. ευρώ από τη νόμιμη αγορά, ενώ «καίριο πλήγμα στον παράνομο τζόγο» επιτεύχθηκε μέσω της λειτουργίας των ηλεκτρονικών μηχανημάτων τύπου VideoLottery Terminal (VLT), το δικαίωμα εκμετάλλευσης των οποίων έχει παραχωρηθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ που μετά την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης προβλέπεται να λειτουργήσει 25.000 παιγνιομηχανές στην επικράτεια. Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο που θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, η οποία κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από την αντίστοιχη επίγεια αγορά. Ο κ. Καραγρηγορίου σημείωσε ότι κατά την 3ετία 2013-2016 εντοπίστηκαν μόλις 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής βρίσκονται 2.700 διαδικτυακοί τόποι.
Κάποιες εξ αυτών κατάφεραν, δημιουργώντας νέα ή παρεμφερή σελίδα και προσθέτοντας για παράδειγμα έναν αριθμό, να συνεχίζουν τη δράση τους χωρίς να χάνουν το πελατολόγιό τους, όπως εξήγησε η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βιργινία Σακελλαροπούλου. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι, ανεξάρτητα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, η πάταξη του διαδικτυακού τζόγου απαιτεί εμπειρία, γνώση και στελέχωση των διωκτικών Αρχών. Με την ιδιότητα -εξάλλου- της εισαγγελέως που δίκασε κατά την τελευταία 5ετία υποθέσεις στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων για στοιχηματικούς λόγους, η κα. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλο και πιο συχνά υποθέσεις με ανάλογο αντικείμενο θα απασχολούν τα δικαστήρια».
Την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς ελέγχους σε καταστήματα με «φρουτάκια», μετέφερε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Κώστας Λιανός, από το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. «Οι ιδιοκτήτες οχυρώνουν τα μαγαζιά τους», καθώς -όπως εξήγησε- αυτά διαθέτουν φιμέ τζάμια, τσιλιαδόρους, κάμερες ασφαλείας, μέσα απάλειψης των παιγνίων κ.α. «Η εσωτερική τους διαμόρφωση μοιάζει με λαβύρινθο, γεγονός που καθυστερεί τον χρόνο πρόσβασης των αστυνομικών στο σημείο διενέργειας των παιχνιδιών για τη βεβαίωση του αδικήματος» είπε ο κ. Λιανός.
Σε επιμέρους νομικές ρυθμίσεις του Ν. 4002/2011, αναφέρθηκαν ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης και η δικηγόρος Γεωργία Ζώη. Ο πρώτος επιχείρησε να αναδείξει τα «κενά» και τις «αστοχίες» που προκύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του νόμου και τον καθιστούν «τελείως αναποτελεσματικό», ενώ διαπίστωσε ότι από άποψη αναλογίας στην επιβολή ποινικών κυρώσεων ο νομοθέτης «αστόχησε υπέρμετρα». Η δικηγόρος κα. Ζώη, τόνισε στην εισήγησή της ότι τελικά ο Ν. 4002/2011 επιχειρεί να προστατεύσει αφενός την δημόσια περιουσία, αφετέρου την υγεία των παικτών και να εξοστρακίσει φαινόμενα εξαπάτησής τους.
Τέλος σε παρέμβασή του, ο επικεφαλής της Μονάδας Ασφαλείας και Εταιρικών Κινδύνων της ΟΠΑΠ ΑΕ, αδειοδοτημένου παρόχου της πολιτείας κατά το α. 39 του Ν. 4002/2011, κ. Λεωνίδας Φαρμάκης, ανέλυσε την σθεναρή προσήλωση της εταιρίας στις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού, η οποία της χάρισε την ανώτατη διάκριση επιπέδου 4 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Λοταριών και το πιστοποιητικό εναρμόνισης με τα πρότυπα του υπεύθυνου παιχνιδιού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοταριών. Ωστόσο, σημείωσε, η δραστηριότητα της παράνομης αγοράς, εξακολουθεί να αντιστρατεύεται δυναμικά την νόμιμη.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.