ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ – ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Μια πρώτη προσέγγιση των κωδίκων που θα διαμορφώνουν την ποινική δίκη

ΘΕΜΑ: ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ – ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Μια πρώτη προσέγγιση των κωδίκων που θα διαμορφώνουν την ποινική δίκη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Δικηγορικών Μελετών (Κε.Δ.Με.) του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία συνέπεσε με την έναρξη ισχύος του Νέου Ποινικού Κώδικα και του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 στο αίθριο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, το οποίο πλέον αποτελεί χώρο επιστημονικής συνάντησης του νομικού κόσμου της πόλης. Η ανταπόκριση στην επιστημονική αυτή διημερίδα αποτυπώθηκε στην μεγάλη προσέλευση δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων καθώς και σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δικαστών,που με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και παρεμβάσεις καθ’όλη τη διάρκειά της.

Κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ενώ τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε αναλάβει ο δικηγόρος Ευάγγελος Σταμκόπουλος, Συντονιστής του Κε.Δ.Με.Στη συνέχεια ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία, με προεδρεύουσα την κα Καλλιρόη Χειμαριού,Πρόεδρο Εφετών και Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης, με εισηγητές τους κ.κ. Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Κοσμήτορα Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. με τίτλο εισήγησης  «Το νέο ποινολογικό σύστημα του ΠΚ (είδη ποινικών κυρώσεων, αναστολή εκτέλεσης, χρηματική ποινή,  παροχή κοινωφελούς εργασίας)», Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.,με τίτλο εισήγησης «Ελαφρυντικές Περιστάσεις – Λόγοι μείωσης ποινής – Επιμέτρηση ποινής» και Κωνσταντίνο Κοσμάτο, Επίκουρο Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., με τίτλο εισήγησης «Κατ’οίκον έκτιση της ποινής, Υφ’ όρον απόλυση κρατουμένου».      Κατά τη δεύτερη συνεδρία, με προεδρεύουσα την Πρόεδρο Εφετών κα Καλλιρόη Χειμαριού, εισηγητές ήταν οι κ.κ. Γεώργιος Δημήτραινας, Επίκουρος  Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., με τίτλο εισήγησης  «Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας», Στέφανος Παύλου, Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., με τίτλο εισήγησης  «Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας» και Άννα Καραμόσχογλου, Αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, με τίτλο εισήγησης «Μεταβατικές διατάξεις του νέου Π.Κ., εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις και ειδικοί ποινικοί νόμοι»

Κατά τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας την παρουσίαση και συντονισμό είχε ο κ. Βασίλειος Σιαπέρας, Μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Εκδηλώσεων του Δ.Σ.Θ.Την προεδρία της Συνεδρίας είχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας και εισηγητές ήταν οι κ.κ. Στέφανος Ζαρκαντζιάς, Αντεισαγγελέας Εφετών, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με τίτλο εισήγησης«Ποινική Διαταγή, Ποινική Διαπραγμάτευση και Ποινική Συνδιαλλαγή», Δημήτριος Συμεωνίδης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.,με τίτλο εισήγησης «Δικαιώματα κατηγορούμενου και υπόπτου – Ακυρότητες στην ποινική δίκη», Λάμπρος Μαργαρίτης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., με τίτλο εισήγησης «Ένδικα μέσα και ένδικα βοηθήματα, υπό το πρίσμα του νέου ΚΠΔ (έφεση, αναίρεση, προσφυγές)» και Αδάμ Παπαδαμάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., με τίτλο εισήγησης «Διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια: αρμοδιότητα, μεταβατικές διατάξεις του νέου ΚΠΔ (α.585-592) και εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., κ.Κουτσοχήνας, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ο Δ.Σ.Θ. σε συνεργασία και με το Κε.Δ.Με. θα διοργανώσουν διαρκή επιμορφωτικά σεμινάρια τόσο για τους νέους κώδικες όσο και για σειρά ζητημάτων νομικού ενδιαφέροντος.

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την βρείτε στο επίσημο κανάλι του Δ.Σ.Θ. στο youtube. (Πατήστε εδώ για μετάβαση στο κανάλι)