Δικαστικό Μέγαρο με δαπάνες

Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με αφορμή τη -δια του ημερησίου τύπου- δημοσιοποίηση του, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικού Μεγάρου κ. Χαρίλαο Αγγελόπουλο, εγγράφου και των σχετικών προτάσεων του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπόμπολη, κρίνει σκόπιμο και επιβεβλημένο να επισημάνει και να καταστήσει σαφή τα ακόλουθα:

 

Ι – Ασφαλώς και βεβαίως, δεν εξυπηρετεί τις άριστες και αρμονικές σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τις δικαστικές αρχές της πόλης μας, η πρακτική του απόλυτου αιφνιδιασμού και της επιδεικτικής αδιαφορίας για τις δικές μας απόψεις, την οποία επέλεξε ο κ. Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης. Χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωσή μας, χωρίς το στοιχειώδη διάλογο και χωρίς να ζητήσει, έστω και τυπικά, τις απόψεις και θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Εισαγγελέας προχώρησε στην…δια του Τύπου γνωστοποίηση σε εμάς μιας τόσο σοβαρής και καταλυτικής, για το Σύλλογό μας, πρότασής του.

 

ΙΙ – Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως και δεκάδες άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας κατοικοεδρεύει νόμιμα εντός του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, δηλαδή επί 40 περίπου έτη, χωρίς ποτέ  μέχρι σήμερα να διανοηθεί κανείς την έξωσή του!!!
Τονίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και παρέχει δημοσίου χαρακτήρα υπηρεσίες, τόσο στους δικηγόρους, όσο και στους πολίτες, παρεμβαίνοντας άμεσα και καταλυτικά σε κάθε ζήτημα, που αφορά την εύρυθμη, ορθή και αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης στην πόλη μας.
Στα πλαίσια αυτά συνεργάζεται δημιουργικά με τις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (ανελκυστήρες, κλιματισμός, ανακαινίσεις αιθουσών, κ.λ.π.)
Μόνο την τελευταία εξαετία (2002-2008) με βάση επίσημα στοιχεία της Oικονομικής μας Yπηρεσίας, πληρώσαμε για έξοδα συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου το συνολικό ποσό των 350.888,54€, εκεί που το κράτος είτε αδρανούσε είτε προέβαλε αξεπέραστα γραφειοκρατικά εμπόδια. Τα χρήματα αυτά ουδέποτε μας αποδόθηκαν από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Τέλος, θα πρέπει να, τονισθεί, ότι η, επίσης στεγαζόμενη στο Δικαστικό Μέγαρο, βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί επί δεκαετίες το σύνολο των δικαστών της πόλης μας.

 

ΙΙΙ – Μετά από όλα αυτά είναι προφανές ότι η απόπειρα απομάκρυνσης (βίαιης αποβολής) του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το φυσικό του χώρο, ασφαλώς και βεβαίως δεν εξυπηρετεί καμία από τις σκοπιμότητες, τις οποίες εντελώς πεπλανημένα και άστοχα επικαλείται ο κ. Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης. Το μείζον πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι βέβαια η παρουσία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο Δικαστικό Μέγαρο, αλλά η κραυγαλέα έλλειψη κτιριακών υποδομών, η οποία χρονολογείται εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Αυτή, άλλωστε, οδήγησε στο όργιο πολεοδομικών αυθαιρεσιών μέσα στον ίδιο το ναό της απονομής της δικαιοσύνης (λυόμενες κατασκευές, περιφράξεις ελευθέρων χώρων αερισμού και φωτισμού και μετατροπή τους σε γραφεία, κ.λ.π.), καθώς και στην έλλειψη αποθηκευτικών και άλλων χώρων. Η μόνη λύση είναι, βέβαια, το νέο Δικαστικό Μέγαρο στο Λιμάνι, που από τετραετίας εξήγγειλε η Πολιτεία και, μετά τις σχετικές μελέτες και την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων, επρόκειτο να παραδοθεί έτοιμο το 2010, ήδη δε επιχειρείται να ματαιωθεί τελικά άδοξα η σχετική εξαγγελία. Όποιος, λοιπόν, αγνοεί ή προσποιείται, ότι αγνοεί την μοναδική αυτή αλήθεια, ας αναζητήσει τη λύση των προβλημάτων εκεί που πρέπει και ας μην αναλίσκεται σε απρόσφορο και αλυσιτελή διωγμό του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

ΙV – Δεν θέλουμε, βέβαια, να πιστέψουμε,  ότι την προσπάθεια εκδίωξης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το Δικαστικό Μέγαρο, υποκινεί η «ενοχλητική», για κάποιους, ενεργός και καταλυτική παρουσία και άμεση παρέμβασή του σε ζητήματα, που άπτονται της ορθής, αμερόληπτης, αδιάβλητης, ταχείας και ποιοτικά αναβαθμισμένης απονομής της δικαιοσύνης στην πόλη μας Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ευθεία και απαράδεκτη θεσμική εκτροπή, την οποία ουδείς υποθέτουμε ότι  επιδιώκει.

 

Σε κάθε περίπτωση, καθιστούμε σε όλους τους τόνους σαφές ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ και ότι ουδείς νομιμοποιείται να εξώσει 6.500 Δικηγόρους από το ίδιο τους το σπίτι, χωρίς τη δυναμική και αποφασιστική αντίδραση, που αυτονόητα θα πρέπει να  αναμένει.

 

Aκολουθούν:

 

  1. Δηλώσεις των πρώην προέδρων του Δ.Σ.Θ. κ. Νάσλα και κ. Γαρούφα σχετικά με το θέμα.
  2. Πίνακας δαπανών που καταβλήθηκαν από τον Δ.Σ.Θ. για το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης και τις Φυλακές Διαβατών.

                                   

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

Μανόλης Αν. Λαμτζίδης                                     Νικόλαος Εμ. Βαλεργάκης

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ Δ.Σ.Θ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ Χαράλαμπου Νάσλα
τ. Πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήμουν από το 1975 και παρακολούθησα όλη την εξέλιξη αποπεράτωσης των εργασιών του Δικαστικού Μεγάρου, δεδομένου ότι στο Δικαστικό Μέγαρο οι δικαστικές υπηρεσίες εγκαταστάθηκαν το Δεκέμβριο του 1977.
Η λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεισφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κάλυπτε όλες τις ανάγκες λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη σήμανση των γραφείων του Δικαστικού Μεγάρου έγινε με συνεισφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και διατηρήθηκε επί 3-4 χρόνια. Όλες οι  άμεσες ανάγκες για τη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου καλύπτονταν από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που είναι η καλύτερη νομική βιβλιοθήκη στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ο χώρος μελέτης των δικαστών που υπηρετούν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Είναι αδιανόητο να μετεστεγασθούν τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε άλλο χώρο για να εγκατασταθούν δήθεν δικαστικές υπηρεσίες. Ο φυσιολογικός χώρος λειτουργίας του Δικηγορικού Συλλόγου, είναι το Δικαστικό Μέγαρο, πράγμα το οποίο προβλέπεται και από το νόμο λειτουργίας των Δικαστικών Μεγάρων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος να μεταφερθεί από το Δικαστικό Μέγαρο και το γεγονός ότι δήθεν δεν υπάρχουν γραφεία για την εγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών οφείλεται σε ολιγωρία της Πολιτείας, η οποία καθυστέρησε και καθυστερεί στην ανέγερση και νέου Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη μας, ενώ επανειλημμένα έχει υποσχεθεί ότι η ανέγερση θα είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια.    

 

ΔΗΛΩΣΗ Δημητρίου Γαρούφα
τ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκα την ύπαρξη εγγράφου του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μπόμπολη για «ανάγκη απομάκρυνσης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης» από το Δικαστικό Μέγαρο. Επισημαίνω ότι ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είχα θεσμική συνεργασία και με τον κ. Μπόμπολη, όπως και με τους άλλους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων και ουδέποτε έθεσε τέτοιο θέμα στη διάρκεια της θητείας μου.
Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης -κάτι που δυστυχώς αρκετές φορές ξεχνούν κάποιοι δικαστές και εισαγγελείς- και ο νομοθέτης προέβλεψε εγκατάσταση των δικηγορικών συλλόγων στα δικαστικά μέγαρα όταν δεν  έχουν ιδιόκτητα κατάλληλα κτίρια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν έχει ιδιόκτητο κτίριο πλησίον των δικαστηρίων και ορθά είναι εγκατεστημένος στο Δικαστικό Μέγαρο για εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των πολιτών αλλά και των δικαστών που σε μεγάλο ποσοστό καθημερινά χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη του.
Το πρόβλημα της στενότητας χώρων είναι γνωστό και θα λυθεί με τη συντονισμένη πίεση όλων για κατασκευή του συμπληρωματικού Δικαστικού Μεγάρου σε χώρο του Ο.Λ.Θ. (παρά την υποθαλάσσια, υπάρχει τεχνική λύση για κατασκευή του σε χώρο του Ο.Λ.Θ., όπως από τον Ο.Λ.Θ. με ενημέρωσαν την 07η-09-2008) και είναι λάθος του κ. Μπόμπολη η υποβολή αιτήματος για απομάκρυνση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το Δικαστικό Μέγαρο και γιατί ακόμη διαταράσσει τις σχέσεις των συλλειτουργών της δικαιοσύνης σε μια εποχή που επιτάσσεται αρμονική συνεργασία για δημιουργία νέας προοπτικής για τη δικαιοσύνη.      

 

 

 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ
ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΤΗ 2002-2008

 

ΕΤΟΣ ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ
2002 48131,04 7492,72 7617,74
2003 21002,94 7056,00 0,00
2004 16483,50 14400,00 0,00
2005 20600,36 16000,00 648,37
2006 15855,92 50823,63 1661,00
2007 31653,10 25249,50 448,81
2008 57476,33 7787,58 500,00
ΣΥΝΟΛΑ 211203,19 128809,43 10875,92
       
    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 350888,54