ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΛΑΜΤΖΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΡΩΗΝ» ΚΑΙ ΤΟΝ «ΝΥΝ ΤΑΜΙΑ» ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Διακινήθηκε, χθες 14.4.2010, από το διαδίκτυο ένα κείμενο της σημερινής  «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων», στο οποίο , με τρόπο απαξιωτικό αντικαταστάθηκε η χρήση του όρου «Πρόεδρος» από τη φράση  «πρώην Ταμίας».
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι εφόσον το κείμενο αυτό αφορούσε σε παράπονα για συμπεριφορά μελών της διοίκησης έπρεπε να κατατεθεί στη Γραμματεία του Συλλόγου για να εξεταστεί δεόντως, πράγμα που σκόπιμα δεν έγινε.
Ο θρασύδειλος συντάκτης αυτού του κειμένου ενεργώντας ύπουλα  κρυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου και  κάτω από προστατευτική σκέπη του τίτλου μιας συνδικαλιστικής παράταξης , δε θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Θα περιμένουμε να αναλάβει τις ευθύνες του, εκτός εάν προτιμήσει να εξακολουθήσει να κρύβεται στη σκιά,  κάτω από τη σκέπη της «συλλογικότητας».
Ο  νυν σύμβουλος της παράταξης κ. Γεώργιος Τζαμαδάνης (που διαδέχθηκε λόγω εναλλαγής στη θέση τον κ. Ζήση Κλεισιάρη) προς τιμήν του, στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου  αποστασιοποιήθηκε από τη χρήση αυτής της φράσης στο συγκεκριμένο κείμενο.
Επίσης αδυνατώ να δεχθώ φανταστώ ότι αυτός ο χαρακτηρισμός προέρχεται από τον κ. Χρήστο Μπακέλα, προκάτοχο του κυρίου Κλεισιάρη στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η χρήση του όρου «πρώην Ταμίας» από το θρασύδειλο και εμπαθή συντάκτη της ανακοίνωσης αυτής- γιατί είναι ένα πρόσωπο και όχι πολλά- μαρτυρεί περιφρόνηση όχι στο πρόσωπό μου, αλλά στο θεσμό του Προέδρου, στην ίδια τη βούληση των συναδέλφων , που εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές και βέβαια στα συλλογικά όργανα του Συλλόγου.
ΚΑΛΩ την ηγεσία της σημερινής «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» να αποδοκιμάσει τη χρήση αυτής της φράσης μέσα στο συγκεκριμένο κείμενο, διαφορετικά καθίσταται  έκθετη στα μάτια  των συναδέλφων για την υιοθέτηση της φράσης αυτής, ενέργεια που προσβάλει θεσμούς  και όχι συγκεκριμένα  πρόσωπα.
Όσον αφορά στην ουσία των «παραπόνων» τους αποκαθιστώντας την αλήθεια, την οποία τραυμάτισαν με το κείμενο αυτό, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι το πλαίσιο  αδειών   σε περίοδο αποχής είναι ψηφισμένο από το Συμβούλιο και δεν μπορεί να «συρρικνωθεί» από τα μέλη των Επιτροπών χορήγησης αδειών.
Στο με αρ. πρωτ. 7370/11.4.2008 έγγραφό τους ο «νυν Ταμίας» κ. Γεωργιλάς απάντησε με το αρ. 7650/15.4.2008 έγγραφό.
Για όσους ενδιαφέρονται για τη συνέχεια, τους παραπέμπω στα αντίστοιχα πρακτικά συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου εκείνης.
Σχολιάζοντας όμως την τακτική της σημερινής «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας», επισημαίνω το αυτονόητο: ο αντίπαλος δε βρίσκεται ανάμεσά μας, αλλά απέναντί μας, και είναι όλοι όσοι επιβουλεύονται τον ανεξάρτητο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου στην ελληνική κοινωνία.  Η υιοθέτηση από τη σημερινή «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» της θεωρίας του «εσωτερικού εχθρού»  εξασθενίζει τον αγώνα μας για την προάσπιση των επαγγελματικών μας συμφερόντων. Και αυτοί που θα πληρώσουν την εξασθένιση του δικηγορικού συνδικαλισμού, θα είναι οι δικηγόροι και ιδιαίτερα οι νέοι.

Θεσσαλονίκη, 15.4.2010