Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης μαζί με τον Υφυπουργό, κ. Κώστα Καραγκούνη στα γραφεία του Δ.Σ.Θ. (Δικαστικό Μέγαρο, 4ος όροφος).
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Βαλεργάκης, υποδέχτηκε την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρουσίασε αναλυτικό υπόμνημά του σχετικά με τα τοπικά προβλήματα της δικαιοσύνης, καθώς και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν το δικηγορικό κλάδο. Ο κ. Βαλεργάκης ξεκίνησε με την παράθεση στατιστικών στοιχείων του κλάδου με σκοπό τη συνοπτική αποτύπωση της κατάστασης της δικηγορίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ, παρουσίασε τα καίρια τοπικά προβλήματα τόσο της δικαιοσύνης όσο και των δικηγόρων, τα οποία αναπτύσσονται αναλυτικά στο υπόμνημα που επισυνάπτεται.
1.Δικαστικό Μέγαρο
2.Ειρηνοδικεία Λαγκαδά και Βασιλικών
3.Στρατοδικείο
4.Υποθηκοφυλακεία
5.Δικαστικές φυλακές – Νοσοκομείο κρατουμένων
6.Αθλητικό Δικαστήριο
7.Λειτουργία Τμημάτων Ανωτάτων Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη
8.Κάλυψη των οργανικών θέσεων στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης με δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους
9.Ηλεκτρονική Κατάθεση Δικογράφων – Απομαγνητοφώνηση πρακτικών
10.Συμμετοχή σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές
11.Διαμεσολάβηση
12.Εθνική Σχολή Δικαστών
13.Ασφάλιση Ασκουμένων Δικηγόρων
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφώνησε με την ανάδειξη των προβλημάτων που έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., σημειώνοντας ότι τα ίδια ζητήματα θα κατέγραφε και ο ίδιος. «Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το χρέος μας απέναντι στο δικηγόρο», τόνισε. «Ως ηγεσία του Υπουργείου θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δικηγορικού επαγγέλματος που βάλλεται διαρκώς. Στη Βουλή δεν δίστασα να υπερασπιστώ την αλήθεια μας, αλλά δεν δικαιούμαστε να κάνουμε προβολές συντεχνιακού χαρακτήρα. Αυτή τη θέση έλεγα και ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αυτή τη θέση λέω και τώρα».
Ως προς το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε ότι «είναι ύβρις να μιλάμε για ανοιχτό επάγγελμα. Το δικηγορικό επάγγελμα δεν άνοιξε, ξεχείλωσε, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Θα υπερασπιστούμε όμως το αίτημα για την παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, παρόλο που η απαίτηση της κατάργησης της παράστασης προβάλλεται από τους δανειστές μας». Ο κ. Ρουπακιώτης περιέγραψε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες άσκησης της δικηγορίας στη χώρα μας και υπογράμμισε ότι στηρίζει όλους τους δικηγόρους ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε για δικηγόρους που ωφελήθηκαν από τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα είτε πρόκειται για τους νεόπτωχους δικηγόρους με έμφαση στους τελευταίους.
Αναφερόμενος στους δικαστές, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σχέση εκτίμησης που έχει με τη δικαστική εξουσία, καθώς μαζί αποτελούν τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης. «Δεν δικαιολογούμε όμως καμία θεσμολαγνική και αλαζονική συμπεριφορά. Οι περισσότεροι δικαστές και εισαγγελείς κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και για εκείνες τις λίγες περιπτώσεις που δεν την κάνουν σωστά, ο ρόλος μας είναι να ελέγχουμε. Οι σχέσεις μας με τη δικαστική εξουσία πρέπει να είναι όπως τις ορίζει το Σύνταγμα αλλά και όπως τις βιώνουμε. Να φοβάστε εκείνους που κάνουν πολύ λόγο για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι δεδομένη. Είναι καθημερινή και είναι και ζητούμενη».
Στο θέμα των Ειρηνοδικείων, ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι «η ανάγκη οργάνωσης του δικαιϊκού συστήματος μας οδήγησαν στην κατάργηση κάποιων Ειρηνοδικείων. Άρχισα να επικοινωνώ προσωπικά με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, με σκοπό να ανοίξει ένας διάλογος χωρίς όμως την προβολή επιχειρημάτων τοπικιστικού χαρακτήρα. Με τον νόμο 4055/2012 αυξήθηκε η δραστηριότητα των Ειρηνοδικείων. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι δεν μπορούν να είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο και ως εκ τούτου θέλουμε να μετακυλήσουμε χρονικά την αλλαγή, η οποία θα διευκολυνθεί και με την έλευση 160 νέων Ειρηνοδικών».
Στο ζήτημα των δικαστικών φυλακών, ο Υπουργός επεσήμανε ότι οφείλουμε και ως κοινωνία να αντιληφθούμε τη σημασία του. «Το φυλακιστικό σύστημα, όπως το ονομάζω, χρίζει άμεσης αντιμετώπισης και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Είμαστε η χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό μας έχουμε τον υψηλότερο αριθμό ισοβιτών, βαρυποινιτών και προσωρινά κρατουμένων. Κάνω έκκληση και προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να αποτελέσουν οι φυλακές προτεραιότητα και φροντίδα σας».
Στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να συνδυαστεί ο θεσμικός ρόλος με την εμπειρία και τη γνώση για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικός. «Σέβομαι την αυτοτέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και του καθενός μας και θέτω στην κρίση σας τις απόψεις μου ως ερέθισμα στη σκέψη, την ευαισθησία και την επιστημοσύνη σας. Θέλουμε να κατακερματίσουμε ένα εξουσιαστικό μοντέλο και να είμαστε ανοιχτοί, τόσο ο ίδιος ως Υπουργός όσο και ο κ. Καραγκούνης ως Υφυπουργός προς όλους, πολίτες, δικηγόρους και δικαστές».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Υφυπουργός κ. Καραγκούνης, ο οποίος τόνισε ότι θεμέλιο της κοινωνίας αποτελεί η δικαιοσύνη. «Ο πολίτης θέλει να υπάρχει διαφάνεια, τιμωρία, να βρίσκει το δίκιο του. Το πολιτικό σύστημα φρόντισε να μένουν πολλοί ατιμώρητοι. Ρόλος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση πολίτη και πολιτικού και να βελτιώσουμε τις υποδομές έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η δικαστηριακή ύλη και να ανακουφιστούν οι πολίτες, η λειτουργία του κράτους και οι διαφορετικές εκφάνσεις της. Η λογική μας είναι να επισκεφτούμε τις δικαιϊκές υποδομές της χώρας για να καταγράψουμε τα προβλήματα και θα επανέλθουμε με συναντήσεις. Στο Υπουργείο είμαστε ανοιχτοί για τα μεγάλα προβλήματα και τα θεσμικά που οραματιζόμαστε να επιλύσουμε αλλά και για τα μικρά και καθημερινά».
Στο τέλος της συνάντησης τοποθετήθηκαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Σερρών, Βέροιας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Γιαννιτσών και Έδεσσας. Από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Χρήστος Ράπτης, Γενικός Γραμματέας, Γεωργία Βελιτζέλου, Ταμίας και τα μέλη κκ. Πάρις Νιφλής, Ιωάννης Κοτζαμανίδης, Ρωξάνη Κωστατζίκη, Φωτεινή Αχτσίδου, Μανόλης Λαμτζίδης, Θεοχάρης Κεφάλας, Σοφία Μελανεφίδου, Ζήσης Κλεισιάρης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Παρασκευή Σεραΐδου, Γεώργιος Δανιήλ, Κωνσταντίνος Ανδριόπουλος, Γεώργιος Ροδινός, Στυλιανός Μαυρίδης.
Ακολουθεί συνημμένο το αναλυτικό υπόμνημα του Προέδρου του Δ.Σ.Θ., κ. Ν. Βαλεργάκη.