Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Κοινή έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων και Τούρκων δικηγόρων
Tην ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16.4.2010, εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Θ., κ. ΜΑΝΟΛΗ ΛΑΜΤΖΙΔΗ, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χάρη Καστανίδη, η κοινή έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων και Τούρκων δικηγόρων.
Ακολούθησε συναυλία από δύο μουσικά σχήματα, το ένα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και το άλλο στελεχωμένο και από μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κκ. Νικόλαος Βαλεργάκης και Ιωάννης Κοτζαμανίδης καθώς και τα Μέλη του Δ.Σ., κκ. Ελευθέριος Μυλωνάς, Ρωξάνη Κωστατζίκη και Ιωάννης Μακρής, Αθανάσιος Αλεξόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Στυλιανός Μανουσάκης μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Π.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε και η εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, κυρία Τζελίνα Μακραντωνάκη και πλήθος κόσμου.
Πριν από την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
«… Αγαπητοί και αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Αδελφοί μας, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αδριανούπολης (Edirne) και λοιποί αξιοσέβαστοι επισκέπτες
Κύριε Πρόεδρε του ΔΣ Αδριανούπολης (Edirne), αγαπητέ φίλε κύριε ΦΑΡΟΥΚ ΣΕΖΕΡ
Αξιότιμη κυρία ΕΜΕΛ ΣΕΖΕΡ
Εξοχώτατε κύριε Προϊστάμενε της Εισαγγελίας της Περιφέρειας της Αδριανούπολης κύριε ΣΕΛΑΜΙ ΧΑΤΙΠΟΓΛΟΥ,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε του Εφετείου Κακουργημάτων της Περιφέρειας της Αδριανούπολης κύριε ΤΑΛΙΠ ΕΖΝΤΟΥΡΜΑΖ
Αξιότιμες κυρίες σύζυγοί τους,
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά , αγαπητέ φίλε Στέλιο Μανουσάκη
Κυρίες και κύριοι,
Είναι για μένα μεγάλη χαρά, τιμή και ικανοποίηση που εγκαινιάζω σήμερα την πρώτη στην ιστορία του Δ.Σ.Θ., αλλά και της πόλης μας κοινή έκθεση ζωγραφικής δικηγόρων της Θεσσαλονίκης και της Αδριανούπολης.
Θέλω όμως να κάνω μία ιδιαίτερη τιμητική μνεία στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής που ασχολήθηκαν με το θέμα τον κύριο Ελευθέριο Μυλωνά, μέλος του ΔΣ του ΔΣΘ, και τα μέλη της Επιτροπής την κυρία Παρασκευή Κουντούρη, τον κ. Δημήτρη Τσελούδη, καθώς και την κυρία Αικατερίνη Σπάνδου, μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου μας.
Η σημερινή εκδήλωση είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα ενεργειών του Συλλόγου μας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη σχέσεων ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς και ειδικότερα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και ακόμη ειδικότερα στους δικηγόρους Θεσσαλονίκης και Αδριανούπολης.
Τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας μπορούμε να την αναζητήσουμε στην ίδια τη λαϊκή σοφία των δύο λαών:
«Ο γείτονας έχει ανάγκη από το αλάτι του γείτονα» λέει ένα τουρκικό γνωμικό. «Πρώτα λες καλημέρα στο γείτονα, μετά στο Θεό» λέει μία ελληνική παροιμία.
Έτσι αντιλαμβάνονται οι λαοί μας τη σημασία των καλών σχέσεων με τους γείτονες.
Και εμείς, οι δύο Δικηγορικοί Σύλλογοι συνεχίζουμε αυτή την παράδοση βαδίζοντας στα ίχνη παλαιότερων σημαντικών πολιτικών ανδρών.
Σχετικά, αναφέρω ένα ιστορικό παράδειγμα: Λίγες μέρες μετά την εκλογική του επιτυχία, ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 30 Αυγούστου 1928 αποστέλλει επιστολή στην Τουρκική κυβέρνηση υπογραφή «συμφώνου φιλίας και μη επιθέσεως».
Στις 10 Ιουνίου 1930 υπογράφεται τελικά στην Άγκυρα σύμβαση, με την οποία πραγματοποιείται εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων του οδυνηρού παρελθόντος και έτσι άνοιξε ο δρόμος για μια γόνιμη συνεννόηση.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν περιορίστηκε σε αυτήν την ενέργεια. Μετά την υπογραφή του συμφώνου, βρίσκει τη δύναμη να αντιταχθεί με σθένος στην απόκτηση ενός μεγαλύτερου του «Αβέρωφ» θωρηκτού, του «Σαλαμίνια» – 18.000 τόνων (το «Αβέρωφ» ήταν 10.000 τόνων), το οποίο είχε παραγγελθεί στη Γερμανία. Ο Βενιζέλος στέκει ανένδοτος απέναντι στο ναυτικό επιτελείο και τολμά να ακυρώσει τη συμφωνία για την καθέλκυσή του. Αλλά και η Τουρκική κυβέρνηση εγκαταλείπει ταυτόχρονα την ιδέα να αποκτήσει ένα μεγάλο καταδρομικό πάλι από τη Γερμανία.
Δηλαδή, θα γινόταν αυτό που λέει ο λαός μας: «Μονά – ζυγά» κερδισμένοι κάποιοι άλλοι . Ούτε ο Ελληνικός, ούτε ο Τουρκικός λαός θα έβγαιναν κερδισμένοι!
Αυτά μας λέει η ιστορία.
Το ζήτημα είναι εμείς, τώρα, τι λέμε!
Κυρίες και κύριοι,
Πόσο είμαστε σήμερα έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτών των πολιτικών ανδρών;
Η ελληνοτουρκική συμφωνία ήταν για την εποχή της ένα σημαντικό εθνικό γεγονός με παγκόσμια απήχηση και αποτέλεσε βασική ένδειξη για τον διεθνή αναπροσανατολισμό της χώρας και το ξεκίνημα μιας νέας πορείας και νέας εποχής στην περιοχή των Βαλκανίων. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα, έθετε τις βάσεις της Διαβαλκανικής συνεργασίας σε επίπεδο κρατών.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το διάστημα εκείνο υπήρξε σημαντική η εν γένει αναπτυξιακή πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου με εκτεταμένα παραγωγικά έργα, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.
Το 1929-1931, δηλαδή το διάστημα που μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες, ενώ παράλληλα αναπτύσσονταν η διαβαλκανική – και όχι μόνο η ελληνοτουρκική – συνεργασία, ο δημόσιος προϋπολογισμός παρουσίασε ένα πρωτοφανές για την ελληνική οικονομία ογκώδες πλεόνασμα της τάξεως των 6.400 χρυσών λιρών!…
Τολμώ να θέσω με βάση όλα αυτά ένα ερώτημα:
Γιατί θα πρέπει να εξακολουθούμε και σήμερα να δαπανούμε για υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς χρήματα, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για έργα ειρήνης και πολιτισμού, για τη υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη για το καλό των δύο λαών;
Γιατί θα πρέπει να υψώνουμε τείχη αντί να στήνουμε γέφυρες φιλίας;
Εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δώσαμε καταφατική απάντηση. Και σε αυτό βρήκαμε ανταπόκριση από το Δικηγορικό Σύλλογο της Αδριανούπολης (Edirne). Η και αντίστροφα: Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αδριανούπολης (Edirne) απάντησε στο ερώτημα θετικά και βρήκε ανταπόκριση σε εμάς.
Την πρώτη γέφυρα φιλίας τη στήσαμε, πρώτοι από όλους τους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους, με τους συναδέλφους του αδελφού Δικηγορικού Συλλόγου της Αδριανούπολης (EDIRNE) στα μέσα Οκτωβρίου του ’09 με υλικό τη μουσική. Τη δεύτερη, τη στήσαμε τη βραδιά αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, στις 22 Μαρτίου, με υλικό την ποίηση.
Την τρίτη, τη στήνουμε σήμερα με υλικό τη ζωγραφική.
Το καλύτερο, το πλέον ασφαλές και το πλέον στέρεο υλικό για να στήσεις γέφυρες φιλίας είναι ο πολιτισμός.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εργάζεται συνεχώς προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης των δεσμών όχι μόνο των κοινωνικών, αλλά και των επαγγελματικών, μεταξύ των Θεσσαλονικέων και Τούρκων δικηγόρων, και ειδικότερα των συναδέλφων της Αδριανούπολης (EDIRNE).
Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο σε αυτό. Έχοντας πρόσφατα αδελφοποιηθεί με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Βελιγραδίου και Προύσας, αποβλέπουμε στη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου σχέσεων, επαγγελματικών, επιστημονικών και κοινωνικών με τους δικηγόρους όλων των Βαλκανίων.
Γιατί η κοινή μας μοίρα, το κοινό μας μέλλον, εδώ στα Βαλκάνια, είναι η ειρηνική συνύπαρξη , η φιλία και η συνεργασία.
Και σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις.
Απόδειξη, είναι η μεγάλη Διάσκεψη των Δικηγορικών Συλλόγων όλων των Βαλκανικών κρατών, που θα πραγματοποιηθεί υπο την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, από 17 έως 20 Ιουνίου, στην οποία σας καλούμε να συμβάλλετε στην επιτυχία της και είσαστε από τώρα όλοι και όλες σας προσκεκλημένοι.
Σας ευχαριστώ».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Αδριανούπολης (Εdirne) κ.κ. Στ. Μανουσάκη και Φαρουκ Σεζέρ.
Η έκθεση ζωγραφικής συνεχίζεται μέχρι τις 23 Απριλίου 2010 (ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 & 18:00-21:00) στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα).