Κοινό αίτημα υπέβαλαν στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς αποκλεισμούς, είτε απασχολούν προσωπικό είτε δεν απασχολούν, στο μέτρο της ενίσχυσης που προωθείται υπέρ των πληττομένων κλάδων με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών».
Σύμφωνα με το κοινό αίτημα που υποβλήθηκε, η κυβερνητική στήριξη στους επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν είναι η ενδεδειγμένη και υπολείπεται της ενίσχυσης που έλαβαν οι λοιποί πληττόμενοι κλάδοι, με αποτέλεσμα οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας να επιδρούν πλέον σωρευτικά και πολλαπλασιαστικά επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Το Υπουργείο θα πρέπει, λοιπόν, να εντάξει στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» και τους επιστήμονες που δεν απασχολούν προσωπικό, καθώς αφ’ ενός τούτο επιβάλλεται για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης, αφ’ ετέρου είναι αδιαμφισβήτητο ότι πάγιες δαπάνες έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν επαγγελματική έδρα, ανεξάρτητα από την απασχόληση ή μη προσωπικού.
Το κοινό αίτημα που υποβλήθηκε έχει ως εξής:
“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Οι επιστήμονες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας
. Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, ενέταξε τους επιστήμονες στους πληττόμενους ΚΑΔ, πλην όμως η στήριξή της μέχρι σήμερα δεν είναι η ενδεδειγμένη και υπολείπεται της ενίσχυσης που έλαβαν οι λοιποί πληττόμενοι κλάδοι.
Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επαγγελματιών, προωθεί το μέτρο της ενίσχυσής τους με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών». Ως προϋπόθεση, όμως ένταξης στο μέτρο αυτό τίθεται η απασχόληση από τους δικαιούχους προσωπικού. Η προϋπόθεση αυτή, αποκλείει εκ προοιμίου το μεγαλύτερο μέρος των επιστημόνων, οι οποίοι ασκούν ατομικά το επάγγελμα διατηρώντας το δικό τους γραφείο, χωρίς προσωπικό. Κάτι που συνέβη άλλωστε και με τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αντιλαμβάνεστε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλειστούν από ένα ακόμη μέτρο στήριξης της Πολιτείας τη στιγμή μάλιστα που η στήριξή τους μέχρι σήμερα υπολείπεται των λοιπών κλάδων και ταυτόχρονα οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας επιδρούν πλέον σωρευτικά και πολλαπλασιαστικά επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Άλλωστε πάγιες δαπάνες έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν επαγγελματική έδρα, ανεξάρτητα από την απασχόληση ή μη προσωπικού.
Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε όπως εντάξετε και τους επιστήμονες που δεν απασχολούν προσωπικό, προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης αυτής, όπως επιβάλλεται, άλλωστε, από τις ανάγκες αλλά και τις αρχές της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης προς τους λοιπούς πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους
. Οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων
Γεώργιος Στασινός
Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
Δημήτρης Κ. Βερβεσός
Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Κωνσταντίνος Κόλλιας
Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Αθανάσιος Δεβλιώτης
Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
Σπυρίδων Μάμαλης
Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Γεώργιος Ρούσκας
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
α.α. Ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Αντωνίου
Αθηνά Τραχήλη
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου