ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ &
ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
—————————–
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρ. Πρωτ. ………… Θεσσαλονίκη 27 Σεπτεμβρίου 2010
Προς κ . Δημήτριο Παξινό
Δικηγόρο
Πρόεδρο Δ.Σ.Α.
Με την ιδιότητα του
Προέδρου της Ολομέλειας όλων
των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας
Ακαδημίας 60
ΑΘΗΝΑ
Κοινοποιούμενο
Σε όλους τους Προέδρους των
Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας
Κύριε Πρόεδρε,
Ενόψει των διαφαινόμενων εξελίξεων γύρω από το ζήτημα του πολυδιαφημιζόμενου «ανοίγματος» , για άλλη μία φορά ζητώ να συγκαλέσετε το ταχύτερο δυνατό Συντονιστική Επιτροπή και στη συνέχεια Ολομέλεια των Προέδρων προκειμένου να ενημερωθούμε επίσημα και να αποφασίσουμε για την πορεία της ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος.
Μετά τη μετωπική σύγκρουση των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ και κυβέρνησης στο χορό μπήκαν οι φαρμακοποιοί, των οποίων η ηγεσία (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) συναντήθηκε πρόσφατα με τον νέο «καθ΄ύλην» αρμόδιο Υπουργό κ. Λοβέρδο, ο οποίος παρείχε τη διαβεβαίωση ότι θα σεβαστεί τους γεωγραφικούς περιορισμούς στο επάγγελμά τους θέτοντας το ζήτημα «εκτός συζήτησης» και ότι θα διαπραγματευθεί μαζί τους το ύψος του ποσοστού κέρδους τους !
Νέο δεδομένο από την τελευταία επιστολή μου προς εσας αποτελεί η δημοσίευση ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ δεκαεπτά (!!!) δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας , με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίθεση και ανησυχία στην σχεδιαζόμενη «απελευθέρωση». Από όσο γνωρίζω, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του δικηγορικού συνδικαλισμού.
Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό – σε ποιο δικηγορικό πληθυσμό αναφέρονται οι σύλλογοι αυτοί – αλλά ποιοτικό. Είμαστε, ως Προεδρείο της Ολομέλειας αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα και δεν δικαιούμαστε να παραβλέπουμε την πραγματικότητα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε αρκετούς περιφερειακούς δικηγορικούς συλλόγους «ξεσπούν» τοπικές «απεργίες», ενώ οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να αναλάβουμε ΤΩΡΑ πρωτοβουλίες (συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, συνάντηση με Υπουργό Οικονομικών κλπ. , σύγκληση συλλογικών οργάνων , επεξεργασία ΚΟΙΝΩΝ θέσεων για όλες τις πτυχές της δήθεν «απελευθέρωσης»).
Επιμένω, ότι οποιαδήποτε πρόταση προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα εσωτερικής διαπραγμάτευσης και επίπονης διαβούλευσης μεταξύ μας και ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ κοινών προτάσεων προς τη κυβέρνηση. Είναι σήμερα δεδομένο ότι το σώμα ΔΕΝ ΕΧΕΙ διαμορφωμένες , όπως άλλοι κλάδοι , των οποίων επίκειται η «απελευθέρωση», ΚΟΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ απέναντι στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα , εάν δεν τις κατακτήσουμε μέσω συλλογικών διαδικασιών και επεξεργασιών να υποστούμε ΗΤΤΑ στρατηγικού χαρακτήρα με απροσμέτρητες συνέπειες για το μέλλον του κλάδου.
Άλλωστε, όπως προσφυώς έγραψε κάποιος δημοσιογράφος «είναι πολλά τα λεφτά» , τα οποία προσδοκούν ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες από τη δήθεν απελευθέρωση , τα οποία «πλανώμεθα πλάνην οικτράν» αν νομίζουμε ότι θα καταλήξουν «στις τσέπες» των καταναλωτών , που τους αφαιμάζουν με το ΦΠΑ και τα ποικίλα βάρη.
Κύριε Πρόεδρε, Για να μην σας είμαι ενοχλητικός , σας δηλώνω ότι αυτή είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά που απευθύνομαι σε εσάς με την επιστολή μου αυτή ζητώντας το αυτονόητο, την σύγκληση των συλλογικών μας οργάνων . Το ότι δεν λαμβάνω από τη πλευρά σας απαντήσεις ή δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση στις επιστολές μου δεν με αφορά προσωπικά. Ούτε μου προκαλεί και καμία εντύπωση. Αφορά όμως το σώμα, το παρόν και το μέλλον του και τις αγωνίες δεκάδων χιλιάδων δικηγόρων και ιδιαίτερα των νέων. Από εδώ και πέρα ο κάθε ένας από εμάς , ας αναλάβει τις ευθύνες του!
Με τιμή,
ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης