«Αγκάθι» η απελευθέρωση
Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση (Φωτογραφία: ΑΠΕ ) Αθήνα Μέσα σε κλίμα έντασης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ολοκληρώθηκε στην Καβάλα η συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Αφορμή στάθηκε η παρουσία ομάδας δικηγόρων, η οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία της στην επιχειρούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Οι δικηγόροι εμποδίστηκαν αρχικά να μπουν στο χώρο της ολομέλειας στη συνέχεια, όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και των προέδρων, τούς δόθηκε η άδεια να παρακολουθήσουν τις εργασίες.
Σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και λιγότερο κατά την τοποθέτηση του υπουργού, οι λιγοστοί δικηγόροι δημιούργησαν κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης, ενώ δεν έλειψαν οι χειροδικίες και οι αποδοκιμασίες.
Την έκτατη συνεδρίαση της ολομέλειας απασχόλησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την Κοινοτική απόφαση αλλά και την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Τέσσερα ήταν τα κύρια και βασικά θέμα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας: 1. Οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές,. 2. Οι εδαφικοί περιορισμοί. 3. Οι πολυεπαγγελματικές δραστηριότητες. 4. Η διαφήμιση.
Ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, o οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας στο οποίο στεγάζονται πλέον όλες οι δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες, τόνισε ότι δεν αισθάνεται αντιπαλότητα με κανέναν.
Επισήμανε μάλιστα ότι όσο περισσότεροι συστρατεύονταν στην κοινή προσπάθεια, «τόσο καλύτερα θα διασώσουμε και θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των δικηγόρων».
Ο κ. Καστανίδης καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του κατέστησε απόλυτα σαφές πως στη διαπραγμάτευση τόσο με την ΕΕ, όσο και με την τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση ακόμα τίποτα δεν θα πρέπει αν θεωρείται δεδομένο και τελεσίδικο.
Άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλει προσπάθειες ώστε οι δικηγόροι να μην στερηθούν σημαντικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων τα οποία θα αποβούν επιζήμια ακόμα και για την εθνική οικονομία.
Ωστόσο, τους έθεσε το δίλημμα ή λένε «όχι» ευθύς εξ’ αρχής σε όλα όσα προτείνει η ΕΕ και η τρόικα οπότε πηγαίνουν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τα πάντα ή συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση.
Τόνισε επίσης ότι για την άρση των εδαφικών περιορισμών μπορεί να υπάρξει ρύθμιση σε επίπεδο συμφωνιών με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ενώ το θέμα της διαφήμισης το χαρακτήρισε ανούσιο.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε μια διαπραγμάτευση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.
Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου τι προτίθεται να πράξει για όλα τα κλειστά επαγγέλματα και τις αλλαγές που επιβάλλεται να δρομολογηθούν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ