Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΣΘ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Την πρωτοβουλία για την Ίδρυση Τοπικού Παρατηρητηρίου για το Περιβάλλον αναλαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, συγκαλώντας τους σχετικούς φορείς της πόλης την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 6 μ.μ. σε μια κοινή συνάντηση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα) για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας («οικολογικού μνημονίου»). Στόχος είναι η δημιουργία ενός βήματος διαλόγου, συνάντησης και συντονισμού («φόρουμ») με μόνιμα χαρακτηριστικά, μία μονιμότερη σύμπραξη που θα λειτουργεί με τις αρχές της «αυτοτέλειας», της «ισοτιμίας» και της «ομοφωνίας».
Ενόψει της έναρξης της 75ης ΔΕΘ το «ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» μπορεί να θεωρηθεί το δώρο του ΔΣΘ προς την πόλη, δηλαδή η γέννηση ενός νέου θεσμού, που θα συμβάλει στο «κοινό καλό», στην προστασία του αναπαλλοτρίωτου δημόσιου αγαθού που αποκαλούμε «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»! Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι ο συντονισμός διάσπαρτων πρωτοβουλιών περιβαλλοντικού-οικολογικού χαρακτήρα σε επίπεδο πόλης, πολεοδομικού συγκροτήματος και νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και την αντιμετώπιση των προσβολών του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο, που είναι ιδιαίτερα έντονες ως προς το μέγεθος και την έκταση.
Τα χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας του ΔΣΘ περιγράφονται στη συνέχεια:
1. Το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» θα έχει τη μορφή μιας σύμπραξης φορέων, κινήσεων πολιτών, πρωτοβουλιών και ενώσεων πολιτών, στην οποία θα μετέχουν φυσικά πρόσωπα ως εκπρόσωποι αυτών των συλλογικοτήτων.
2. Η λειτουργία του θα διέπεται από τις αρχές της «αυτοτέλειας», της «ομοφωνίας» και της «ισοτιμίας» των συλλογικοτήτων που θα το απαρτίζουν και δεν θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, τη μορφή νομικού προσώπου (σωματείου ή αστικής εταιρείας).
3. Σκοποί αυτής της πρωτοβουλίας είναι:
i. Ο συντονισμός όλων αυτών των πρωτοβουλιών, κινήσεων και ενώσεων πολιτών και η ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων και προτάσεων για τα επιμέρους περιβαλλοντικού χαρακτήρα προβλήματα που αφορούν στην πόλη, στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο νομό, για τα οποία δραστηριοποιούνται στη λογική ότι το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον στη πόλη, στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο νομό, είναι ένα ενιαίο δημόσιο αγαθό, η υπεράσπιση του οποίου είναι επιτακτική από όλους τους πολίτες.ii. Η αποτελεσματική προστασία του φυσικού, του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε τοπικό επίπεδο με πολύμορφες δράσεις.iii. Η ανάδειξη και η προβολή των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.Η λειτουργία του ως απλού κέντρου αναφοράς επισήμανσης περιβαλλοντικών προβλημάτων, με την προϋπόθεση κυρίαρχα τοπικού (στο πλαίσιο της πόλης, του πολεοδομικού συγκροτήματος και του νομού), αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Οι αναφορές, παράπονα και καταγγελίες θα διαβιβάζονται αμέσως στις αρμόδιες αρχές.v. Η συνεργασία με δημόσιες και ανεξάρτητες αρχές (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Συνήγορος του Πολίτη κλπ.) στην κατεύθυνση υλοποίησης των πιο πάνω στόχων.vi. Η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, ημερίδων, αλλά και κινητοποιήσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.
Διευκρινίζεται ότι την ευθύνη για τη λειτουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ θα την έχει στην πρώτη φάση ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. από κοινού με τον εκάστοτε ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ. Το ρόλο αυτό θα αναλαμβάνει εκ περιτροπής ένα από τα μέλη του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ανά δίμηνο.
Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, προς το παρόν, δεν θα διαθέτει πόρους. Τυχόν έκτακτες δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από κοινού. Οι δράσεις του θα φιλοξενούνται στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του Συλλόγου και η στοιχειώδης γραμματειακή υποστήριξη θα γίνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η έδρα του σε πρώτη φάση θα είναι, σε χώρο, που θα αποφασίσει και θα υποδείξει ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί οι ακόλουθοι φορείς:
AΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας-Θράκης, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΑΡΓΟΣ, ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΜΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ, Δίκτυο Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ., Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης, Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, Ελληνική Εταιρεία προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος, Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Επιτροπή κατοίκων Καλαμαριάς για το Δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα της πλαζ Αρετσούς, Επιτροπή κατοίκων στις 40 Εκκλησιές, Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία της Παραλιακής Ζώνης στο Καραμπουρνάκι, Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος,Εφημερίδα «ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ», Εφημερίδα «Διέξοδος», Εφημερίδα «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570», Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Εφημερίδα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», Κέντρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Πειρατές της Παραλιακής, Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων, Περιοδικό «ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ», Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας, Συλλογος Κατιρλιωτών «Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος», Σύλλογος Κατοίκων για την υπεράσπιση του στρατοπέδου Καρατάσου, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ,, Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Φίλοι του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Γαλλικού-Αλιάκμονα, Green Attack, Inten-Synergy, Street panthers, WWFΕλλάς.
Πρόγραμμα
Χαιρετίζουν
Μανόλης Λαμτζίδης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Κώστας Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος Ε’ Τμήματος Συμβουλίου της Επικρατείας
Ευαγγελία Μπαλλά, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Ποιότητας Ζωής
Παρεμβαίνουν
Δήμος Νικόπουλος, Δικηγόρος
«Δικηγορικοί Σύλλογοι και Προστασία του Περιβάλλοντος»
Αγγελική Καλλία-Αντωνίου, Δικηγόρος
«Η Περιβαλλοντική νομοθεσία σε συνεχή εξέλιξη»
Κωνσταντίνος Ν. Παπαδόπουλος, Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας
«Περιβάλλον και Παραβατικότητα»