Ψήφισμα του ΔΣ του ΔΣΘ με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σεβαστίδη

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ΔΣ του ΔΣΘ με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σεβαστίδη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, το Σαββάτο, 14-12-2019, σε βάρος του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ. Βερβεσού, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

Η πρωτοφανής και απρόκλητη επίθεση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε βάρος του Πρόεδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με αφορμή επιστολή του τελευταίου όχι προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά προς τη ΓΣΕΕ, για τη συμμετοχή των δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποτελεί σοβαρό θεσμικό ατόπημα και προσβολή για το σύνολο των Δικηγόρων της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας δεν εξέφρασε προσωπικές απόψεις, αλλά με το θεσμικό του ρόλο εκπροσώπησε και εξέφρασε το σύνολο του δικηγορικού σώματος. Συνεπώς, η επίθεση εναντίον του αποτελεί επίθεση στο σύνολο των δικηγόρων και ευθεία αμφισβήτηση του κύρους τους και του ρόλου που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε βάρος του Προέδρου της Ολομέλειας και επισημαίνουμε ότι, σε μία εποχή που ο θεσμός της Δικαιοσύνης βάλλεται, η ανάγκη αγαστής συνεργασίας των συλλειτουργών της και αμοιβαίου σεβασμού του θεσμικού ρόλου τους, είναι πολυτιμότερη από ποτέ.