ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Συμπεράσματα από την επίσκεψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Άγκυρας
Η αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις επαφές της με τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο Άγκυρας, επισκέφθηκε στις 16 Ιουλίου τα γραφεία του Συλλόγου, που στεγάζονται μέσα στο Πρωτοδικείο της Άγκυρας, όπου από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας, κ. Vedat Ahsen Cos,ar, ενημερώθηκε για τα ακόλουθα:
1. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άγκυρας στεγάζεται με δωρεάν παραχώρηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία ολόκληρη πτέρυγα του Δικαστικού Μεγάρου.
2. Η θητεία της διοίκησης είναι διετής. Το συμβούλιο είναι 11μελές (περιλαμβανομένου και του Προέδρου). Ο Πρόεδρος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία ως επικεφαλής «λίστας» (παραταξιακού ψηφοδελτίου). Μαζί με τον επικεφαλής της λίστας που εκλέγεται Πρόεδρος, εκλέγονται και οι δέκα σύμβουλοι από την ίδια «λίστα».
3. Το βασικό έσοδο του Συλλόγου είναι ειδικό ένσημο («δικηγορόσημο») αξία 3,75 τουρκικών λιρών (2 ευρώ περίπου), που επικολλάται υποχρεωτικά σε κάθε είδους έγγραφο και δικόγραφο. Τα ποσά της αγοράς του περιέρχονται στο κεντρικό Ταμείο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία τα κατανέμει κάθε χρόνο στους επιμέρους Συλλόγους ανάλογα με τη δύναμή τους.
4. Οι υπόλοιποι πόροι τους προέρχονται από τις επικυρώσεις αντιγράφων εγγράφων και μεταφράσεων, τα δικαιώματα εγγραφής (που ανέρχονται στο ίδιο ύψος με του Δ.Σ.Θ.) καθώς και από την εμπορική εκμετάλλευση ακινήτων, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας κατά διαστήματα.
5. Έχουν καθιερώσει το θεσμό του Συνηγόρου (και Διαμεσολαβητή) του Δικηγόρου που εδρεύει στα γραφεία του Συλλόγου, ο οποίος κατά κανόνα είναι παλαιός και έμπειρος δικηγόρος ή πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου και παρέχει τις υπηρεσίες του αμισθί.
6. Κάθε φορά που οι αστυνομικές αρχές συλλαμβάνουν κάποιον, που δεν διαθέτει δικηγόρο απευθύνονται στον Δικηγορικό Σύλλογο, στον οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση γραφείο υποδοχής των συγκεκριμένων υποθέσεων. Ο αρμόδιος υπάλληλος έρχεται σε επικοινωνία με δικηγόρους για την υπεράσπιση των πολιτών αυτών με βάση έναν κατάλογο που συγκροτείται ιδιαίτερα από νέους δικηγόρους.
7. Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι τριμελές και διορίζεται από το Συμβούλιο.
8. Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας είναι εφοδιασμένα με μία ιδιόμορφη «πιστωτική/εκπτωτική» κάρτα, με την οποία εκτελούν διάφορες λειτουργίες, που συνδέονται και με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων (φωτοτυπίες, κατάθεση δικογράφων μέσω διαδικτύου, θέση ηλεκτρονικής υπογραφής στα δικόγραφα κλπ.).
Tην επόμενη ημέρα η αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. ξεναγήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου της Άγκυρας σε ολόκληρο το δικαστικό μέγαρο και παρακολούθησαν συνεδριάσεις ενός κατώτερου (μονομελούς σύνθεσης) και ενός ανώτερου (τριμελούς σύνθεσης) ποινικού δικαστηρίου. Σε όλες τις συνεδριάσεις τηρούνται από ειδικούς γραμματείς ηλεκτρονικά πρακτικά, των οποίων το περιεχόμενο την ώρα της συνεδρίασης ταυτόχρονα είναι -μέσω οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών- προσβάσιμο στους συνηγόρους και των δύο
πλευρών. Στις ημερήσιες αρμοδιότητες των δικαστηρίων περιλαμβάνονται 35-40 υποθέσεις, οι οποίες όμως δεν περαιώνονται μέχρι το τέλος του ωραρίου και γι’ αυτό αναβάλλονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Επίσης, είναι φανερό ότι ο χώρος του υφισταμένου μεγάρου στην Άγκυρα δεν επαρκεί πλέον, διότι παρατηρήθηκε να στοιβάζονται οι δικογραφίες στις παρυφές των αιθουσών των δικαστηρίων.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας επισήμανε στην αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. ότι ο Σύλλογός τους αποδίδει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των Εναλλακτικών Συστημάτων Επίλυσης Διαφορών («ADR»), σε αντίθεση με άλλους τοπικούς Συλλόγους, που δεν τα αντιμετωπίζουν ευνοϊκά. Τέλος, πρότεινε, ανεξάρτητα από άλλες πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις, οι δύο Σύλλογοι να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα αμοιβαίων ανταλλαγών, ιδιαίτερα ασκουμένων ή νέων δικηγόρων, πράγμα το οποίο η αντιπροσωπεία έκρινε καταρχήν ως θετικό, αλλά επιφυλάχθηκε να το θέσει υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα, η αντιπροσωπεία του Δ.Σ.Θ. επισκέφθηκε την Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων στα ιδιόκτητα γραφεία της. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της. Ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. O”zdemir O”zok, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας που έγινε για πρώτη φορά και προχώρησε σε μία σύντομη ενημέρωση για την Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, διευκρινίζοντας ότι το Δ.Σ. της Ένωσης είναι 11μελές και εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία σε όλη την Τουρκία με το σύστημα των εκλεκτόρων» (1εκλέκτορας ανά 270 άτομα). Το σύνολο των δικηγόρων της Τουρκίας σήμερα ανέρχεται στους 70.000 (για 70 εκατομμύρια πληθυσμό), που κατανέμονται σε 83 τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους.
Επίσης, ενημέρωσε ότι στην Τουρκία σήμερα λειτουργούν νομικές σχολές στα περισσότερα από τα 146 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας, δημόσια και ιδιωτικά. Ο Πρόεδρος, επίσης, εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί στις αρχές Νοεμβρίου τη Θεσσαλονίκη ως επικεφαλής ομάδας 200 δικηγόρων από όλα τα μέρη της Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. τόνιζε σε όλες τις φάσεις της επίσκεψης και προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας και προς τον Πρόεδρο της Ένωσης των Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων ότι ο σκοπός
της επίσκεψης της αντιπροσωπείας είναι αφενός η γνωριμία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Συλλόγων και αφετέρου η προετοιμασία της πραγματοποίησης μιας μεγάλης συνάντησης των δικηγορικών συλλόγων πόλεων και κρατών της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα διοργανωθεί από τον Δ.Σ.Θ. στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συζητηθούν τα επαγγελματικά ζητήματα της δικηγορίας στις αντίστοιχες χώρες και απηύθυνε σχετική πρόσκληση. Παράλληλα ενημέρωσε όλες τις πλευρές για τα προβλήματα απονομής δικαιοσύνης, τη σύνθεση του δικηγορικού σώματος, καθώς και όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Δ.Σ.Θ.
Ο κύκλος της επίσκεψης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009 με την παρακολούθηση από την αντιπροσωπεία επιστημονικού συμποσίου με θέμα «το Δίκαιο του Καταναλωτή», που συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος
Άγκυρας, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άουσμπουργκ της Γερμανίας, οι εργασίες του οποίου έγιναν στα γερμανικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ