ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΣΘ ΣΤΟ THESSALONIKI HELEXPO FORUM MΕ ΘΕΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΣΘ ΣΤΟ THESSALONIKI HELEXPO FORUM MΕ ΘΕΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
 

Με κανόνες και πρωτόκολλα ασφαλείας προς διασφάλιση των ομιλητών στα πάνελ και των παρισταμένων ξεκίνησε το Thessaloniki Helexpo Forum, που διοργανώνει φέτος η ΔΕΘ-Helexpo και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Στις 11.9.2020, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των fora, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ως επισπεύδων της θεματικής “Ψηφιακή Δικαιοσύνη”, συμμετείχε δια του Προέδρου του, κ. Ευστάθιου Κουτσοχήνα, στο πάνελ, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης, κ.κ. Μιχαήλ Καλογήρου και Χάρης Καστανίδης, ο πρόεδρος Εφετών, κ. Χριστόδουλος Κυρτσίδης και ο ομότιμος Καθηγητής Νομικής, Πρόεδρος ΔΕ ΔιΠαΕ, κ. Αθανάσιος Καΐσης.

Υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Χατζηγεωργίου κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η αναγκαιότητα μετάβασης της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των συλλειτουργών της δικαιοσύνης και των πολιτών και η προβολή της αδήριτης ανάγκης να προωθηθεί η σχετιζόμενη μεταρρυθμιστική πορεία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, έκανε λόγο για “κοσμογονία” μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, μετά και την πανδημία, που άλλαξε τα δεδομένα, καθόσον δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν πολλά βήματα που είχαν σχεδιαστεί, ενώ σημείωσε ότι ο συνδυασμός της πίεσης της πραγματικότητας με την εφαρμογή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων φέρνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι η χώρα μας επιταχύνοντας τον βηματισμό της θα κλείσει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Τόνισε, βεβαίως, πως αρχή μας πρέπει να είναι η πραγματική αξία του ανθρώπινου παράγοντα. “Αν πρέπει κάπου πρώτα να επενδύσει κανείς είναι τα πρόσωπα, οι άνθρωποι”, ανέφερε.

Εν συνεχεία, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχαήλ Καλογήρου, τόνισε πως πρέπει να διασυνδεθούν τα δικαστήρια όλης της χώρας, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, έκανε αναφορά στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παγκόσμια κοινότητα για την τεχνητή νοημοσύνη και για το ζήτημα μιας αλγοριθμικής απονομής της δικαιοσύνης. “Θα εμπιστευθούν οι πολίτες, σε μια εποχή δικαστικού λαϊκισμού, την κρίση ενός αλγορίθμου έναντι αυτής ενός ανθρώπου;” διερωτήθηκε.

Την υστέρηση της χώρας μας στο μέτωπο της ψηφιακής Δικαιοσύνης υπογράμμισε με τη σειρά του ο επίσης πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο της πληροφορικής, παρουσιάζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 16 χρόνια που απαιτήθηκαν για να προσληφθούν 12 υπάλληλοι πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τις προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς την ψηφιακή πραγματικότητα υπογράμμισε ο Πρόεδρός του, κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, τονίζοντας τη χορήγηση ψηφιακών υπογραφών στα μέλη του, τη λήψη αποφάσεων με ηλεκτρονικό μήνυμα, την ψηφιοποίηση αντιγράφων, την εγκατάσταση wi-fi στο δικαστικό μέγαρο, την επικοινωνία με τα μέλη μέσω app, την οργάνωση ραντεβού στα Κτηματολογικά Γραφεία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης στο YouTube, την παροχή στα μέλη του μίας πληρέστατης ψηφιακής νομικής βιβλιοθήκης με τις Τράπεζες Νομικών Πληροφοριών Nomos, Sakkoulas-online, Σόλων και Ισοκράτης, προκειμένου να διευκολύνει το έργο τους και να τους δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες. Αναφέρθηκε, περαιτέρω, στη διαδικτυακή πύλη (Portal) της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία παρέχει μία πληθώρα υπηρεσιών, όπως τη δυνατότητα για ψηφιακή κατάθεση δικογράφων, ηλεκτρονική έκδοση παραβόλων και προεισπράξεων, έκδοση πιστοποιητικών, κατάθεση ενόρκων βεβαιώσεων κλπ. “Είμαστε υπέρμαχοι των νέων τεχνολογιών” τόνισε, σημειώνοντας, όμως, πως τα ηλεκτρονικά εργαλεία είναι εργαλεία και μπορεί να είναι χρήσιμα ή και επικίνδυνα, ανάλογα με το πώς τα χρησιμοποιούμε.

“Βασικός στόχος της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών και οι Έλληνες δικαστές είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τις ψηφιακές αλλαγές στη Δικαιοσύνη για την καλύτερη παραγωγή δικαστικού έργου», δήλωσε ο πρόεδρος Εφετών, κ. Χριστόδουλος Κυρτσίδης. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε και τις ανησυχίες του κάνοντας λόγο για τον ψηφιακό αναλφαβητισμό που υπάρχει, όχι μόνο μεταξύ των πολιτών, αλλά και ανάμεσα στους παραγωγούς του δικαστικού έργου. “Ευελπιστώ ότι θα μπορούσε να ‘’κλέψουμε” λίγη από τη δουλειά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης” τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ομότιμος Καθηγητής Νομικής, Πρόεδρος ΔΕ ΔιΠαΕ, κ. Αθανάσιος Καΐσης, σημείωσε πως οι νομικοί τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από την ψηφιακή τεχνολογία. Τόνισε δε πως μέχρι στιγμής όλες οι τεχνολογίες είναι αειφόρες τεχνολογίες ψηφιακού περιεχομένου, δεν εμφανίζουν πρόβλημα και είναι ευπρόσδεκτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι οι διασπαστικές τεχνολογίες, όπως η blockchain, που απειλούν το λειτούργημα του δικηγόρου. “Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα σημαντικό έργο διαφύλαξης” σημείωσε.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ευχαριστίες του τόσο στους διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση και τίμησαν με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους το πάνελ, όσο και στη διοργανώτρια ΔΕΘ-Helexpo, η οποία ως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, ανταποκρινόμενη με απόλυτη επιτυχία στις ραγδαίες εξελίξεις των ημερών.

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ https://youtu.be/V9kepU9KARI